Hoppa till huvudinnehåll

Stugan ligger dem varmt om hjärtat - förlovade sig på en sten vid stranden

Christer och Nina Tonberg sitter på stenen där de en gång förlovade sig
Christer och Nina Tonberg sitter på stenen där de en gång förlovade sig. Christer och Nina Tonberg sitter på stenen där de en gång förlovade sig Bild: Yle/Kjell Vikman stugliv,Nykarleby

Christer och Nina Tonberg har sitt sommarparadis på Långö i Nykarleby. Den första stugan byggdes i Christers barndom i slutte på 50-talet. I dag är stugan ett ställe som samlar flera generationer.

Stugan är för familjen Tonberg ett ställe där man lever enklare och mera avslappnat än i stan med gaskylskåp som den största bekvämligheten.

Hela sommarlovet på stugan

Christers far byggde stugan i slutet på 50-talet och eftersom han var lärare kunde familjen i princip bo hela somrarna ute på stugan. Intresset för stugliv har inte minskat med åren, snarare tvärtom.

- När vi övertog stugan blev det nästan värre, åtminstone för min del. Jag flyttar ut när isarna går och flyttar in till Jakobstad där vi bor, när isarna lägger sig, säger Christer Tonberg

Christers fru, Nina Tonberg, kommer ut till stugan i mån av möjlighet.

Christer Tonbergs nya stuga på Långön i Nykarleby skärgård
Christer Tonbergs nya stuga på Långön i Nykarleby skärgård. Christer Tonbergs nya stuga på Långön i Nykarleby skärgård Bild: Yle/Kjell Vikman stugliv,Nykarleby,Långön

Enkelt liv på stugan

På 50-talet när den första stugan byggdes på tomten på Långö levde man ganska primitivt och allt skulle släpas ut till holmen. Familjen hade ingen bil och allt skulle transporteras ut till hamnen vid Andra sjön i Nykarleby och transporteras med båt till holmen. Egenfångad fisk, konserver och potatis var stapelfödan på holmen.

- Egentligen har det inte ändrat så mycket, vi har gaskylskåp och mobiltelefoner och nån solpanel för att kunna ladda telefonerna, säger Christer Tonberg.

Familjen har odlat en del på holmen men marken är karg och stenig och i samband med en höststorm blåste växthuset iväg.

- Tidigare åt vi väldigt mycket fisk, all sorts fisk och jag fick nästan nog som barn. Numera fiskar vi bara när vi vill ha något, inte för att vi måste för att få mat.

- Vi har haft jordgubbs-, grönsaks-och potatisland men vi har blivit latare med åren, säger Nina Tonberg.

Ingen av dem vill ha el till stugan, det räcker med en liten solpanel för att ladda mobiltelefonbatterier och pannlampor när man vill läsa. Hederliga gamla oljelampor kommer också till användning när kvällarna blir mörka.

-Elanslutning för med sig så mycket annat, det blir mikrovågsugn, TV och dator, precis som i stan och så vill vi inte ha det.

-Genast när jag stiger i land här känner jag att nu kan jag andas.

Christer och Nina Tonberg på bryggan
Christer och Nina Tonberg på bryggan. Christer och Nina Tonberg på bryggan Bild: Yle/Kjell Vikman stugliv,Nykarleby

Många minnen är förknippade stugan

Eftersom Christer har tillbringat alla sina somrar under hela sitt liv på stugan på Långö finns det naturligtvis en mängd minnen förknippade ön och stugan och skärgården runtomkring. Det är inte lätt för Christer att plocka fram ett speciellt minne, de flesta hänger ändå ihop med sjö och båtliv.

- Jag minns en gång när jag hade en tandläkartid och vi måste in till stan och det var hård vind. Pappa tog en stock med i båten och sade att om båten stjälper måste jag hålla mig fast vid stocken. Det fanns inte flytvästar på den tiden.

Skäriliv – två frågor

Nina Tonberg hade en helt annorlunda barndom eftersom hon växte upp på en gård på landet i Kronoby med allt vad det innebar av höbärgning och annat arbete på somrarna. Hennes vackraste minne från Långö är av det mera romantiska slaget och härstammar från slutet av 70-talet.

Vilket är ditt bästa skäriminne?

- Jag kommer speciellt ihåg vår förlovning på en sten vid stranden, det är ett vackert minne.

Hela livet är nostalgiskt på Långö enligt Christer som bekänner att han är en höstmänniska, det är den årstid han kanske gillar bäst på Långö.

Vad betyder skärinostalgi för dig?

- Alla människor flyttar in till stan, kvällarna blir mörka, himlen är stjärnklar och man kan tända en oljelampa.

Träbåt ska det vara när man åker till Långön i Nykarleby
Träbåt ska det vara när man åker till Långön i Nykarleby. Träbåt ska det vara när man åker till Långön i Nykarleby Bild: Yle/Kjell Vikman stugliv,Nykarleby

Artikeln är en del av Yle Österbottens sommarserie Skäriliv. Det blir åtta avsnitt med olika perspektiv på stugliv som sänds live på onsdagar klockan 9.30-10 fram till 15 augusti.