Hoppa till huvudinnehåll

Toppmötet 1990 i Helsingfors handlade om krisen i Mellanöstern - Bush talade inte med Gorbatjov om nedrustning

USA:s president George H. W. Bush och Sovjetunionens president Mihail Gorbatjov träffades för ett toppmöte i Helsingfors i september 1990. Den största frågan man diskuterade var krisen i Mellanöstern, vilket fick Iraks president Saddam Hussein att reagera.

I slutet av augusti 1990 fick man veta att världsledarna för stormakterna USA och Sovjetunionen tänkte träffas i Helsingfors för ett toppmöte.

Den 8 september anlände så presidenterna till Helsingfors-Vanda flygfält. President Mauno Koivisto och fru Tellervo Koivisto tog emot dem.

USA:s president George H. W. Bush och hans fru Barbara steg på Finlands mark först. George Bush höll ett tal på flygfältet.

Också Mihail Gorbatjov och hans fru Raisa Gorbatjova togs väl emot.

Presidentfrun Barbara Bush ansåg att Gorbatjovs var oerhört trevliga.

Medan presidenterna förberedde sig för toppmötet fick presidentfruarna turista och se på Helsingfors.

När toppmötet väl körde igång var medierna på plats.

Den största frågan för mötet var Iraks invasion i Kuwait. Toppmötet talade inte för nedrustning och världsfred utan för väpnade ingripanden och konflikter.

Reaktionerna från omvärlden blev därför också delade. Iraks president Saddam Hussein menade att mötet visade USA:s onda avsikter för Mellanöstern.

För Finland innebar toppmötet dock också positiv publicitet och kommersiellt uppsving. Man testade på att hålla söndagsöppet så att alla kunde shoppa.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.