Hoppa till huvudinnehåll

Kaos bland brittiska Tories - Theresa May: Risk att Brexit inte blir av

Theresa May.
Theresa May varnar att Brexit kanske inte blir av om inte hon får hela landets stöd. Theresa May. Bild: EPA-EFE/WILL OLIVER Theresa May,Storbritannien

Storbritanniens premiärminister Theresa May varnar om att Brexit kanske inte alls blir av. Anledningen är lagstiftarnas och partimedlemmars försök att försvaga hennes planer att lämna EU.

– Mitt meddelande till landet är att vi måste hålla fast vid målet. Om vi tappar fokus finns det en risk att vi inte får ett Brexit alls, säger May till tidningen Mail on Sunday.

Tidigare under veckan avgick två ministrar i protest mot Mays planer för handel med EU. Hennes planer blev sedan kritiserade av USA:s president Donald Trump. Något som han senare sa att var fake news, men som nu har bevisats varit sanning.

Mays position i den brittiska regeringen har hon nu själv paketerat ihop med resultatet av Brexit. Det är nu mindre än nio månader kvar tills då Storbritannien har planerat att gå ur EU, den 29 mars.

Folket, politikerna och affärsmän i Storbritannien är fortfarande väldigt oense om Brexit alls borde ske, eller hur det ska gå till.

Frankrikes president Emmannuel Macron har föreslagit att May kanske borde tänka om, men hon utesluter en till omröstning. Brexit ska ske säger May.

Storbritanniens och EU:s flagga framför Big Ben.
En stor del av folket vill inte gå ur EU, men Theresa May säger att det kommer att bli verklighet den 29 mars 2019. Storbritanniens och EU:s flagga framför Big Ben. Bild: EPA Brexit,Storbritannien,Europeiska unionen,flaggor,Big Ben,Folkomröstningen om Storbritanniens medlemskap i EU

”Min plan är den enda Brexit-planen”

För en vecka sedan försökte hon ena sitt parti och sina ministrar, då hon presenterade sina planer i Chequers, där hon ett par dagar sedan träffade Trump.

Mötet verkade ha gått enligt plan, tills David Davis några dagar senare avgick som Brexit-minister och Boris Johnson avgick som utrikesminister.

I Mail on Sunday påstår May också att hennes plan är den enda Brexit-planen. Hon uppmanar partimedlemmarna att enas och stöda henne.

Enligt Davis är det förvånansvärt oärligt att påstå att Mays plan är det enda alternativet.

Han tillägger också i en text med Sunday Times att Mays plan skulle vara skadlig för brittisk produktion, som skulle vara utsatt för hård EU-reglering.

May säger till Mail on Sunday att Storbritannien kommer att ta en tuffare ställning i kommande förhandlingar med EU.

– En del säger att vår Brexit-plan är en utgångspunkt som vi måste kompromissa om. Låt mig vara tydlig. Vår plan är inte någonting som kan plockas isär, det är en komplett plan med resultat som inte går att förhandla om, säger May.

May avslöjar en del av Trumps råd

Under press konferensen i Chequers på fredagen berättade ledarna om att Trump hade gett råd till May om hur hon ska hantera förhandlingarna med EU.

Då ville paret inte avslöja vad som ingick i presidentens råd.

Nu avslöjar May att Donald Trump sa att May borde stämma EU över Brexit. Inte förhandla med dem, utan att rakt ut stämma dem.

Tories riskerar att splittras

Det konservativa partiet är så pass oense om Brexit, att det finns en risk att partiet kommer att splittras i två delar.

– Vi kan inte förvänta oss att de som vill lämna EU vill ha en omröstning, och vi kan inte förvänta oss att de som vill stanna i EU röstar för Brexit-planer, säger den pensionerade konservativa parlamentarikern Lord Michael Spicer.

Enligt Daily Mail försöker några rebelliska parlamentledamoter samla ihop de 48 underskrifter som behövs för att tvinga fram ett ledarbyte innan 24 juli då parlamentet tar semester.

– Om en av de 48 namnen inte kommer in före onsdan sitter Theresa May säkert tills hösten, säger Spicer.

I värsta fall kan det leda till att Tories splittras där ena sidan är anti-Brexit och andra pro-Brexit.

Källa: Reuters, Daily Mail