Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Glöm Var-debatten, frågan är om det här är VM-historiens mest övertygande lag

Frankrike firar VM-guld
Frankrike firar VM-guld Bild: /All Over Press FIFA:s fotbolls-VM 2018,fotboll

I paus såg det ut som om det stora samtalsämnet efter VM-finalen skulle bli videogranskningar. 45 minuter senare var den diskussionen överflödig. Ingen kan påstå något annat än att Frankrike just nu är världens bästa fotbollsnation. Frågan är snarare om det här är det bästa VM-laget genom tiderna.

Den argentinska domaren Nestor Pitana tittade gång på gång på sin tv-skärm och kom alltid fram till samma slutsats. Så som handsreglerna är författade hade han inget annat val än att peka på straffpunkten.

Antoine Griezmann satte iskallt in 2–1 och Frankrike tog en ledning som laget aldrig släppte. Att hundratusentals twittrare, den klara majoriteten med betydligt mindre domarutbildning än Pitana, såg samma tv-bilder och kom fram till motsatt slutsats kunde ha varit det stora samtalsämnet när vi sammanfattar VM-finalen.

Men Frankrikes andra halvlek gjorde (lyckligtvis) videodebatten onödig. Efter målfyrverkeriet i guldmatchen är det bara de allra mest inbitna kroatiska fansen som har andra huvudintryck än hur makalöst imponerande det här franska lagets väg mot titeln var.

Frågan är faktiskt om något land i den moderna fotbollen har tagit ett mer övertygande guld. Brasilien 1970 kanske, men visst var det enklare att vinna ett VM med 16 lag i en betydligt mindre fotbollsvärld.

Frankrike firar VM-guld
Frankrike firar VM-guld Bild: /All Over Press fotboll,FIFA:s fotbolls-VM 2018,Frankrikes herrlandslag i fotboll

Världsmästarna brukar leva farligt någon gång

De slutliga världsmästarna brukar annars ha ett ”nära ögat”-ögonblick på vägen mot titeln, när hela sagan varit otroligt nära att ta slut i förtid. Som Frankrike senast laget vann, 1998, då det behövdes förlängning i åttondelen och straffar i kvarten.

Västtyskland 1990, Brasilien 1994 och Italien 2006 är andra exempel på mästare som varit inblandade i slumpartade straffläggningar på vägen mot guld. Spanien 2010 inledde med förlust och var skakat i finalen. Till och med det tyska lag som vann för fyra år sedan levde farligt och behövde förlängning såväl i åttondel som final.

Går vi lite längre bakåt upprepas historien. Italien 1982 var snudd på uträknat efter att ha gått igenom det första gruppskedet utan seger, Argentina behövde ett smärre mirakel för att nå semifinal 1978 och Västtyskland blev världsmästare 1974 efter att ha förlorat prestigemötet mot DDR på vägen. Och så vidare.

Frankrike övertygade under hela VM

Årets Frankrike var däremot aldrig ens nära att åka ur. Inte i något skede spelade fransmännen med kniven mot strupen, pressade mot branten, nervöst sneglande mot klockan och resultattavlan.

I stället gick Frankrike metodiskt och övertygande från klarhet till klarhet, utan att någonsin svaja till.

Avancemanget från gruppen var klart efter två matcher, och gruppsegern säkrades i ett möte med Danmark där motståndarna saknade målchanser.

Show i knockoutskedet

Sen började showen. 4–3 med mersmak mot Argentina i en match som kunde ha slutat med betydligt större siffror och där argentinarna aldrig hann skapa nån sen kvitteringschans. Efter det 2–0 mot Uruguay, löjligt komfortabelt för att vara en kvartsfinal. Sedan en väldigt behärskad semifinalinsats mot Belgien, 1–0 i en match som kunde ha pågått i några dygn utan att belgarna skulle ha lyckats göra mål.

Och så finalen, avgjord efter en dryg timme efter den fenomenale Pogbas superpassning och den fantastiske Mbappés kanon.

Den enorma bedrift Frankrike stått för, att vinna fyra knockoutmatcher under ordinarie tid, är sällsynt i fotbollshistorien. Två lag har lyckats göra det tidigare: Dels Argentina 1986, tack vare tre uddamålssegrar, Guds hand och en final som avgjordes i slutminuterna. Och så Brasilien 2002, kanske det lag som kommer närmast detta franska gäng i överlägsenhet.

Men det brasselaget satte 7–1 på fyra matcher och var aldrig riktigt glamoröst. Årets Frankrike målade upp 11–5 i knockoutskedet och stod för den mest målrika VM-finalen på 60 år, med lika många mål som i de fyra senaste finalerna sammanlagt.

Samuel Umtiti med Frankrikes flagga
Samuel Umtiti med Frankrikes flagga Bild: /All Over Press FIFA:s fotbolls-VM 2018,fotboll,Samuel Umtiti

Det mångsidigaste laget på alla sätt

Frankrike 2018 var ett komplett landslag. Fransmännen hade en makalös bredd, spelarna som helt och hållet lämnades hemma (Benzema, Martial, Coman, Laporte, Lacazette ...) var vassare än i något annat land. Och Frankrike hade minsann också spets, samtliga spelare i den franska startelvan (utom Giroud och Matuidi) kunde gott ta plats i VM:s All Star-elva, åtminstone fram till Lloris avslutande finaltavla.

Frankrike var också turneringens mångsidigaste lag, en trupp som kunde köra effektiv offensiv och göra fyra mål i åttondel och final men vid behov också prioritera defensiven, täta ihop bakåt och hålla nollan i fyra av sju matcher. Taktiskt var ingen ens nära att överlista franska tränaren Didier Deschamps i den här turneringen.

På förhand pratades det mest om Brasilien, Tyskland och kanske Spanien. Under turneringen snackades det mer om Belgien, Kroatien och skrällarna.

Men till slut handlade allt om Frankrike. Enbart och uteslutande om Frankrike. Minns ni laget som gick genom en hel VM-turnering utan att någonsin vara illa ute? Jo, vi gör faktiskt det. Allez les Bleus.