Hoppa till huvudinnehåll

Nationaldagsfirande Frankrike laddar för VM-fest – omfattande säkerhetsarrangemang då 90 000 personer följer finalen vid Eiffeltornet

Franska supportrar följer semifinalen mot Belgien i Paris.
Franska supportrar i Paris som följer semifinalen mot Belgien. Franska supportrar följer semifinalen mot Belgien i Paris. Bild: CHRISTOPHE PETIT TESSON / EPA / All Over Press Paris

Dagen efter nationaldagsfirandet laddas det i Frankrike upp för finalfest. Då Frankrike och Kroatien på söndagskvällen gör upp om VM-guldet går fransmännen man ur huse. I skuggan av det stora antalet terrorattacker i Frankrike har 110 000 poliser i uppgift att garantera säkerheten. Politikerna kan hoppas på att ett VM-guld skulle resultera i ett uppsving på många plan.

Frankrikes största supporterfest arrangeras i nära anslutning till Eiffeltornet i Paris där 90 000 supportrar förväntas följa matchen som börjar klockan 18.00 finsk tid. Avenyn Champs-Élysées, där de franska hjältarna brukar tas emot, ligger bara på 1,5 kilometers avstånd från VM-torget där det ska vara soligt och 30 grader varmt.

VM-sammankomsterna präglas i år av rigorösa säkerhetsarrangemang. Cirka 250 personer har sedan 2015 fått sätta livet till i samband med terrorattacker i Frankrike.

På lördagen firades den franska nationaldagen i Paris.
På lördagen firades den franska nationaldagen i Paris. På lördagen firades den franska nationaldagen i Paris. Bild: JULIEN DE ROSA / EPA / All Over Press Paris,Eiffeltornet

Frankrikes nya antiterrorlag har gett polisen ökade befogenheter. 110 000 poliser är sysselsatta under veckoslutet som även inkluderade nationaldagsfirande på lördagen.

4 000 extratillsatta poliser rycker in i Paris om Frankrike far iväg med VM-guldet. I så fall kommer också trafiken vid anslutning till Champs-Élysées att stängas av.

Många orsaker att glädjas åt ett VM-guld

Frankrikes president Emmanuel Macron ska följa finalen på plats i Moskva. Han kan hoppas på att en fransk seger även skulle innebära ett personligt uppsving. Då Frankrike senast vann för 20 år sedan resulterade mästerskapet nämligen i positiva opinionsföljder för den dåvarande presidenten Jacques Chirac.

– En seger kan resultera i att han närmar sig väljarna. Fotboll är en sport där de sociala barriärerna suddas ut, säger Frederic Dabi som jobbar för ett franskt opinionsundersökningsinstitut.

Frankrikes president Emmanuel Macron jublar på läktaren i matchen mot Belgien.
Frankrikes president Emmanuel Macron jublar på läktaren i matchen mot Belgien. Frankrikes president Emmanuel Macron jublar på läktaren i matchen mot Belgien. Bild: imago/ActionPictures/ All Over Press Emmanuel Macron

Förutom att ha drabbats av terrorattacker har Frankrike under de senaste åren även haft märkbara problem med såväl arbetslöshet som ekonomi. Finansminister Bruno Le Maire tror att en fransk seger skulle få positiva konsekvenser för landets BNP-utveckling.

– Det finns ett irrationellt element i ekonomi som bygger på förtroende, längtan och entusiasm, sade Le Maire tidigare till fransk tv.

Konkret har åtminstone tröjförsäljarna kunnat glädjas åt den franska VM-framgången. De franska VM-tröjorna som kostar 160 euro har nämligen varit populära.

Förenande effekt

I Frankrike hoppas man nu även på att VM-framgången ska föra samman folket. Det franska VM-laget består till en stor del av spelare med rötter i andra länder, många i Afrika.

– Jag är oerhört lycklig över att ha växt upp i Frankrike och att få vara en del av den franska kulturen, även om jag åkte utomlands väldigt tidigt, säger Paul Pogba vars föräldrar kommer från Guinea.

Franska anhängare har samlats på ett torg i Paris.
Franska anhängare har samlats på ett torg i Paris. Franska anhängare har samlats på ett torg i Paris. Bild: CHRISTOPHE PETIT TESSON / EPA / All Over Press Paris

Lagets storstjärna Antoine Griezmann har franska rötter.

– Vi ska vara stolta över att vara fransmän. Vi säger det inte tillräckligt: vi har det bra i Frankrike, vi äter gott och lever i ett vackert land.

Källa: AFP

Frankrikes väg till final:

Gruppspelet:
16 juni Frankrike – Australien 2–1
21 juni Frankrike – Peru 1–0
26 juni Danmark – Frankrike 0–0

Åttondelsfinal:
30 juni Frankrike – Argentina 4–3

Kvartsfinal:
6 juli Uruguay – Frankrike 0–2

Semifinal:
10 juli Frankrike – Belgien 1–0

Finalen mellan Frankrike och Kroatien börjar klockan 18.00 och sänds i TV2.

Läs också