Hoppa till huvudinnehåll

Vesalainen vill teckna NHL-kontrakt och ta en plats i Winnipeg redan i höst: "Visst har jag en bra bössa men den är inte på Laines nivå"

Kristian Vesalainen på isen under Winnipegs utvecklingsläger.
Kristian Vesalainen på isen under Winnipegs utvecklingsläger. Kristian Vesalainen på isen under Winnipegs utvecklingsläger. Bild: Terrence Lee/Icon Sportswire/All Over Press Kristian Vesalainen

Kristian Vesalainen tillhör finsk ishockeys och Winnipeg Jets mest lovande spelare. Efter en lyckad säsong i FM-ligan är Vesalainens sikte nu inställt på NHL. Winnipegs klubbchef är nöjd med anfallsspelarens utveckling och hoppas snart ha ett NHL-kontrakt undertecknat.

Vesalainen som fyllde 19 år den 1 juni jämförs oundvikligen med en annan Winnipegspelare, Patrik Laine, som även han draftades i den första omgången.

Laine är ett år äldre än Vesalainen och båda finländarna är utpräglade målskyttar.

– Jag är till min spelstil mer som en allroundspelare, säger ändå Vesalainen själv till NHL.com då han jämför sig med Laine.

– Laine har ett bättre skott. Visst har jag själv en bra bössa men den är inte på Laines nivå.

Patrik Laine avfyrar ett skott i NHL.
Patrik Laines piska resulterade i 44 mål. Patrik Laine avfyrar ett skott i NHL. Bild: Icon Sportswire / All Over Press Patrik Laine,Winnipeg Jets

Vesalainen har två mål för sommaren: att teckna NHL-kontrakt med Winnipeg och att höja sin nivå.

– Jag vill utveckla min färdighet med pucken och mitt offensiva spel.

Förebilden heter Jevgenij Malkin som håller till i Pittsburgh Penguins.

Mästare i Kärpät

Både Vesalainen och Winnipegs klubbchef Kevin Cheveldayoff säger att parterna jobbar på NHL-kontraktet. I praktiken är det bara en tidsfråga innan det treåriga nykomlingskontraktet är undertecknat.

Se Winnipegs kontraktsläge på sajten capfriendly.com.

Cheveldayoff är nöjd med Vesalainens framsteg. Han inledde säsongen i HPK och avslutade den med guldfest i Uleåborg. Det totala poängsaldot blev 22 + 21 = 43 poäng på 49 matcher. 14 powerplaymål var flest i hela ligan.

– Ur ett offensivt perspektiv hade han ett bra år. Han bytte klubb och fick sedan möjligheten att spela om mästerskapet. Sådant är viktigt för spelarens utveckling.

Kevin Cheveldayoff är General Manager för Winnipeg.
Kevin Cheveldayoff är General Manager för Winnipeg. Kevin Cheveldayoff är General Manager för Winnipeg. Bild: Jeff Speer/Icon Sportswire/All Over Press Kevin Cheveldayoff

Winnipegs tränare Paul Maurice är belåten med den mentala utvecklingen.

– Jag har hellre en spelare som har självförtroendet än en kille som behöver bygga upp den mentala biten.

I början av november spelar Winnipeg två NHL-matcher mot Florida Panthers i Finland. Trots att Joel Armia nyligen lämnade klubben kan tre finländare – Patrik Laine, Kristian Vesalainen och Sami Niku – få dra på sig Winnipegtröjan i Helsingfors.

NHL eller FM-liga för Kotkaniemi?

En annan finsk juniorstjärna, Jesperi Kotkaniemi, är exakt ett år yngre än Vesalainen och uppges även han vara ute efter en NHL-plats redan i höst.

Journalisten Andrew Zadarnowski rapporterar att Kotkaniemi kommer att delta i Montreal Canadiens försäsongsläger. Han kommer därmed att missa Ässäts ligapremiär mot Lukko den 14 september.

Hoppa över Twitterpostning

Det lär först i ett senare skede klarna var Kotkaniemi spenderar säsongen. Möjliga alternativ är Montreal Canadiens (NHL), Laval Rocket (AHL) och Ässät (FM-ligan).

Läs också

Nyligen publicerat - Sport