Hoppa till huvudinnehåll

Analys: Första reaktion i USA efter toppmötet – "Trump i Putins ledband"

Donald Trump - presskonferens
Donald Trump - presskonferens Bild: Lehtikuva/ Jussi Nukari toppmötet mellan Ryssland och USA 2018

Ett historiskt möte mellan USA:s och Rysslands presidenter är slut. Båda är eniga om att man har öppnat för normaliserade relationer. Men i USA får president Trumps uppträdande hård kritik.

Vad som hände på mötet vet man fortfarande inte så mycket om. Mötet betecknades av de två deltagarna som en succé. Den avslutande presskonferensen var historisk.

I synnerhet de amerikanska journalisterna är chockerade över hur president Trump kunde stå och förneka sin egen underrättelseorganisation.

I USA ser man det helt klarlagt att det fanns en rysk inblandning i valet 2016. Men president Trump ansåg att Putins dementi var kraftfull.

Den ryska staten har aldrig blandat sig i andra länders interna affärer, inklusive politiska val― Vladimir Putin

Putin och Trump eniga: Ingen rysk inblandning

President Putin tog självmant upp frågan i sitt inledande anförande på presskonferensen.

- Den ryska staten har aldrig blandat sig i andra länders interna affärer, inklusive politiska val, sa president Putin. Senare instämde president Trump.

- Hela konceptet om en rysk inblandning kom som en reaktion på att Demokraterna förlorade valet, förklarade Trump.

Han ville hellre veta varför en del av Hillary Clintons mejlkorrespondens fortfarande är försvunnen.

Vladimir Putin - Presskonferens
Vladimir Putin - Presskonferens Bild: Lehtikuva/ Antti Aimo-Koivisto toppmötet mellan Ryssland och USA 2018

"Vann själv utan rysk hjälp"

För president Trump är det viktigt att han har segrat på ett ärligt sätt.

- Vi drev en briljant kampanj. Därför är jag president, kungjorde president Trump.

Det är möjligt att toppmötet går till historien som det möte där man kunde återställa relationerna mellan Ryssland och USA efter många års uppehåll.

Dagens presskonferens var en av de skamligaste uppvisningar en amerikansk president har gjort i mannaminne― John McCain

En orsak till en rysk inblandning kunde ju vara att man hellre ville ha Trump än Hillary Clinton för att få bättre reationer mellan länderna.

Idag visade Trump åtminstone sin vänlighet gentemot Ryssland. Det väcker hård kritik både bland demokrater och republikaner

McCain: ”Skamligt misstag mötas i Helsingfors”

- Dagens presskonferens var en av de skamligaste uppvisningar en amerikansk president har gjort i mannaminne, skrev den republikanska senatorn John McCain i ett uttalande.

Toppmötet i Helsingfors var ett tragiskt misstag enligt senator McCain. Han anklagar Trump för naivitet, själviskhet och sympati för autokrater.

Den tidigare CIA-chefen John Brennan anklagar Trump för landsförräderi och anser att presidenten borde avsättas.

Talman Paul Ryan påpekade att inte bara underrättelseorganen utan också kongressens ustkott har funnit bevis på rysk inblandning. Ryssland är inte vår allierade, betonade Ryan

Finland är det stabilaste landet i världen. Det kan ha varit en orsak till att toppmötet hölls just här― Sauli Niinistö

"Kolla fotbollen för avlyssningutstyr"

Ytterligare en republikan som kritiserar Trump är senatorn Lindsey Graham. I försiktiga ordalag talar Graham om rysk inblandning i valkampanjen som ett faktum. Men han ger ändå Trump äran för att ha vunnit av egen kraft.

I slutet på presskonferensen överlämnade president Putin en fotboll åt president Trump med hänvisning att fotbolls-VM år 2026 hålls i USA. Donald Trump kastade den vidare åt Melania, som satt på första raden under presskonferensen. Den ska sonen Barron få, var beskedet.

Lindsey Graham anser för sin del att den fotbollen aldrig borde nå Vita huset. Åtminstone bör den granskas noga för avlyssningsutrustning, skriver Lindsey Graham på twitter.

President Niinistö meddelade vid sin presskonferens efter att gästerna hade åkt, att han inte vill bli domare i anklagelserna om en rysk inblandning i de amerikanska valen.

Hans presskonferens gav inte speciellt mycket nytt. Niinistös nyckelfrågor kring Arktis kom tydligen inte upp vid Trumps och Putins möte, men Niinistö hade korta enskilda samtal med de två.

Men neutrala är vi inte…

- Finland är det stabilaste landet i världen. Det kan ha varit en orsak till att toppmötet hölls just här, sa president Sauli Niinistö.

Men ordet ”neutral” klingar udda i våra öron, sa han. Ett EU-land, Nato-partner, med avtal om säkerhetet med USA, Storbirtannien och Sverige är inte speciellt neutralt.

Trump och Putin - Presskonferens
Trump och Putin - Presskonferens Bild: Lehtikuva/ Antti Aimo-Koivisto toppmötet mellan Ryssland och USA 2018

Nukleär nedrustning

President Trump med följe är hemma i Washington igen på tisdag morgon lokal tid. Han lyckas kanske vända åsikterna om toppmötet. Men det behövs många intervjuer och kampanjmöten med folket för att det ska lyckas.

Han har hela tiden känt ett behov att försvara sitt möte med Putin.
Nu får han försöka hitta några positiva följder från mötet. Det finns kanske till exempel i arbetet för nedrustning på kärnvapenområdet.

De mest positiva reaktionerna från omvärlden kommer åtmionstone från talet om en nedrustning av atomvapnen. Ryssland och USA står tillsammans för 90% av kärnvapnen i världen. Förskräckliga vapen, anser president Trump.

Några konkreta löften om till exempel Syrien, Iran eller Nordkorea fick Trump inte. Men några positiva uttalanden från Putin kom det, också om Israel, som USA ville lyfta på bordet.

Läs också