Hoppa till huvudinnehåll

Argentinas förbundskapten får gå trots kontrakt till 2022 – dyr affär för förbundet

Lionel Messi och Jorge Sampaoli i Argentinas gruppspelsmatch mot Nigeria.
Lionel Messi och Jorge Sampaoli i Argentinas gruppspelsmatch mot Nigeria. Lionel Messi och Jorge Sampaoli i Argentinas gruppspelsmatch mot Nigeria. Bild: TOLGA BOZOGLU / EPA / AOP Jorge Sampaoli,Lionel Messi

Argentina spekulerades på förhand vara en potentiell guldkandidat i fotbolls-VM. Spelmässigt var lagets turnering ändå något av en pannkaka och nu agerar förbundet. Som ett resultat av det får Jorge Sampaoli som skulle lotsa Argentina i VM 2022 tacka för sig.

Efter bleka VM-insatser har chefstränaren alltså nu gjort sitt.

– Idag har Argentinas fotbollsförbund och Jorge Sampaoli kommit överens om att han slutar som förbundskapten, meddelar förbundet.

Sampaoli tecknade så sent som ifjol ett femårskontrakt då han tog över landslaget mitt under kvalet. Tanken var att han skulle lotsa Argentina i VM 2022 men i stället lämnar han posten efter 15 matcher och saldot 7–4–4.

Enligt uppgifter ska Sampaoli inte ha varit villig att avgå och därför förväntas den 58-årige tränaren få ett saftigt avgångsvederlag på cirka 1,7 miljoner euro.

Vidare med knapp marginal

Argentina som gällde som förhandsfavorit i sin VM-grupp förlorade mot Kroatien med 0–3 och tog sig vidare efter en svettig avslutning.

Marcos Rojos 2–1-segermål i den 86:e minuten mot Nigeria i den sista gruppspelsmatchen räckte slutligen till avancemang.

I åttondelsfinalen mot Frankrike blev det respass för Argentina efter en 3–4-förlust.

Under VM spekulerades det friskt i att Sampaoli hade tappat kontrollen över laget och att lagets stjärnor, med Lionel Messi i spetsen, bestämde över såväl taktik som laguttagning.

Källa: AFP

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

 • Peuran polku – Renstigen

  En sydlig vildmark där du får vandra i lugn och ro.

  Du behöver inte flyga till Lappland för att uppelva vildmarkens lugn och ro. Den sydliga Peuran polku, eller Renstigen på svenska, erbjuder rusningsfri vandring med låg tröskel.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport