Hoppa till huvudinnehåll

Dagisbarn i Borgå svalkar sig med vattenlekar i den svåra hettan

Två flickor som leker med vatten
Vattenlekar är populära på daghemmen. Illustrerande arkivbild. Två flickor som leker med vatten Bild: Unsplash / Jelleke Vanooteghem barn,vatten,lekar,Płaska

Meteorologiska institutet varnar för svår hetta i Finland den här veckan. På daghemmen i Borgå är man väl förberedda på värmeböljan, medan Borgå sjukhus ännu inte har fått ta emot några patienter på grund av hettan.

Då Yle Östnyland ringer upp överläkare Laura Moring vid Borgå sjukhus jour på måndagsförmiddagen har sjukhuset ännu inte tagit emot några patienter som har fått symtom på grund av den svåra hettan.

– Vi har inte förberett oss på något speciellt sätt, utan jouren har normal verksamhet, säger Moring.

Enligt Moring brukar längre perioder av hetta ändå synas vid jouren.

– Då det är hett så lönar det sig för alla att se till att man får i sig tillräckligt med vätska. Om man har hjärtsvikt ska man dricka med måtta men i allmänhet ska man dricka mycket.

Äldre personer särskilt utsatta

Speciellt äldre är väldigt känsliga för värme och kan säcka ihop om de inte dricker tillräckligt mycket.

– De äldre som kommer till oss på grund av hettan är så trötta att benen inte längre bär. I sådana fall är det ganska klart att de behöver sjukvård, säger överläkare Laura Moring.

Däremot brukar friska människor i arbetsför ålder klara av värmeböljor någorlunda bra utan att bli utmattade så länge de ser till att de dricker tillräckligt.

Vi har också skaffat vattenleksaker och bassänger där de kan svalka sig. Vattenlekarna har varit väldigt populära― Heli Koski, daghemsföreståndare

Heli Koski är föreståndare vid Parkdaghemmet som har sommarjour i Borgå under juli månad. Hon säger att daghemmet är väl förberett med tanke på veckans värmebölja.

Koski känner bäst till läget på daghemmen i Borgå centrum, men hon tror att de andra daghemmen också är förberedda på motsvarande sätt.

Bland annat funderar daghemspersonalen väldigt noga på när barnen är ute och leker. Då det är som varmast stannar barnen inomhus.

– Vi har också skaffat vattenleksaker och bassänger där de kan svalka sig. Vattenlekarna har varit väldigt populära. Barnen har egen handduk och baddräkt med sig så att de kan blöta ner sig ordentligt, säger Koski.

Flicka dricker ur ett vattenglas.
Det är viktigt att dricka tillräckligt i värmen. Illustrerande arkivbild. Flicka dricker ur ett vattenglas. Bild: YLE/Rolf Granqvist barn (familjemedlemmar),sommar,flickor,dricksvatten,vatten,glas,dricksglas

Barnen har dessutom egna vattenflaskor som daghemspersonalen ser till att de dricker ur och fyller vid behov.

– Familjerna har också fått instruktioner om att smörja in barnen med solkräm på morgonen. Barnen har sedan solkrämen med sig och vi ser till att lägga på nya lager under dagens lopp.

Då det är lite svalare utomhus har daghemmet gjort små utfärder, bakat och pysslat.

– Vi satsar på att de barn som behöver dagvård på sommaren har det så trevligt som möjligt, säger daghemsföreståndare Heli Koski. Barnen har trivts bra.

Måndag till onsdag verkar bli veckans hetaste dagar, men över 30 grader på många håll i landet. Mot slutet av veckan kan den värsta hettan avta.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland