Hoppa till huvudinnehåll

Lovisabördiga Kristian Vuojärvi fick silver i kocktävling i Malaysia: "Tävlingen var väldigt jämn"

Finlands meny i Global Chef's challenge-tävlingen.
Fisk var en viktig ingrediens på Vuojärvis meny i tävlingen. Finlands meny i Global Chef's challenge-tävlingen. Bild: Kristian Vuojärvi matlagning,maträtter

I Global Chefs Challenge-tävlingen deltog kockar från hela världen. Kristian Vuojärvi satsade på traditionella matlagningsmetoder som till exempel rökning och på menyn stod råvaror som fisk och inhemsk svamp.

Finalen hölls 12-13 juli i Kuala Lumpur. Segern gick till Sverige och brons knep Norge.

Trots en god andraplacering tillsammans med sin assistent Mikko Pakola i världsmästerskapstävlingen är Vuojärvi ändå inte helt nöjd.

- Lite besviken är jag nog att vi inte vann eftersom det var det jag siktade på, men nog är det ändå väldigt fint att vara den andra bästa kocken i världen, säger Vuojärvi.

Lovisa ett kärt ställe

Vuojärvi har vuxit upp i Lovisa men är sedan flera år tillbaka bosatt i Helsingfors. Han har en omfattande bakgrund inom restaurangbranschen och är bland annat kapten för kocklandslaget i Finland.

Hemtrakten i Lovisa ligger honom ändå varmt om hjärtat och både hans mamma och flera vänner bor fortfarande där. Speciellt på sommaren när det händer mycket i staden är det roligt att besöka stället.

- Jag ställer gärna upp på olika evenemang i Lovisa om någon frågar mig. Till exempel kommer vi att under Sibeliusdagarna ordna en middag på Malmgård, säger Vuojärvi.

Vuojärvi tror också att uppväxten i Lovisa har haft en inverkan på den typen av mat som han tycker om att äta och tillreda.

- Jag tycker om att laga fiskrätter, det är min grej. Lovisa är ju en kuststad och där äter man också fisk. Från barndomen har jag starka minnen från när vi åt färska rökta abborrar och lax som grillats vid en brasa.

Kristian Vuojärvi lagar mat.
Kristian Vuojärvi. Kristian Vuojärvi lagar mat. Bild: ©Eva Tordera Nuño matlagning,maträtter,kockar,restauranger,Restauratör,kocklandslaget

Det kommer kanske därför inte som en överraskning att fisk hade en framträdande roll i de maträtter som Vuojärvi tillredde i Kuala Lumpur.

På menyn fanns bland annat en gryta gjord på hälleflundra, en fiskart som hör till de riktiga lyxarterna. Men det räckte inte till för att vinna tävlingen i år.

- Men det var nog väldigt jämnt. Vi förlorade inte med mycket, säger Vuojärvi.

"Östnyland behöver fler högklassiga restauranger"

Även om det enligt Vuojärvi finns många restauranger att välja på i Östnyland så vore det önskvärt med flera restauranger av högre kvalitet.

- Restaurangerna borde våga koncentrera sig mera på specifika råvaror eller matkulturer.

Ett alternativ för restaurangerna i Östnyland är att lyfta fram fiskrätter. Vuojärvi tycker att det överlag skulle vara önskvärt med fler restauranger i Finland som enbart serverar fisk.

- I Finland vågar man inte satsa på att göra enbart fiskrestauranger eller enbart köttrestauranger. I stället serverar man allt till alla, till exempel serveras det biff och hamburgare också på fiskrestaurangerna.