Hoppa till huvudinnehåll

Samtal i "uppriktig och konstruktiv anda" - ett sammandrag av toppmötet mellan Trump och Putin

Trump och Putin
Trump och Putin Bild: AFP / Lehtikuva toppmötet mellan Ryssland och USA 2018

Donald Trumps och Vladimir Putins pressträff tidigt på måndagskvällen var en uppvisning i pragmatism och samarbetsvilja. Några konkreta framsteg är det dock svårt att lyfta fram.

Under den cirka 45 minuter långa sessionen betades en lång rad frågor av i snabb takt. Mest utrymme och intresse ägnades Kremls påstådda inblandning i presidentvalet i USA 2016. Både Trump och Putin vidhöll med emfas att ingen inblandning förekom.

Trump ansåg att den pågående utredningen, ledd av den förre FBI-chefen Robert Mueller, varit en "skandal", som bidragit till att hindra ett närmande mellan USA och Ryssland. Han sa att han "med lätthet" besegrade sin demokratiska rival Hillary Clinton, och det "i rent spel".

- Jag förde en briljant kampanj och det är därför som jag är president, fastslog Trump.

Han sa att Putin under samtalen hade dementerat uppgifterna om rysk påverkan på ett "extremt kraftfullt vis".

Donald Trump - presskonferens
Donald Trump - presskonferens Bild: Lehtikuva/ Jussi Nukari toppmötet mellan Ryssland och USA 2018

Putin själv var märkbart irriterad av de amerikanska mediernas frågor om rysk inblanding. Han medgav att han nog velat se Trump som segrare, i stället för Clinton.

- Ge mig ett enda konkret bevis på att det fanns ett hemligt avtal inför valet, sa Putin.

Enligt Putin får Mueller gärna skicka en formell begäran till Ryssland om att de misstänkta förhörs. Men då borde också amerikanska myndigheter förhöra de USA-medborgare, som Ryssland misstänker för inblandning i sina egna angelägenheter.

Vladimir Putin - Presskonferens
Vladimir Putin - Presskonferens Bild: Lehtikuva/ Jussi Nukari toppmötet mellan Ryssland och USA 2018

Fyra timmar på Slottet

Samtalen mellan Donald Trump och Vladimir Putin inleddes senare än planerat och tog mer tid än väntat. Skälet var att Vladimir Putin än en gång valde att anlända försenad - något han ofta brukat göra till möten med andra tungviktare.

Putins flygplan landade på Helsingfors-Vanda någon minut före klockan 13. Kortegefärden in till Slottet höll däremot god fart, och mötet inleddes klockan 14.15.

Först talades de bägge höga gästerna vid i enrum, utan andra närvarande än sina tolkar. Sedan följde en arbetslunch i Spegelsalen. Klockan var ganska precis 18.15 då de bägge herrarna kunde ta plats inför det församlade pressuppbådet i Rikssalen.

Våra länders relationer ändrades för fyra timmar sedan, förklarade Trump― Donald Trump

Lovade att träffas ofta

Knappt någon bedömare hade väntat sig konkreta framsteg under mötet. Det viktigaste, ansåg många, var att mötet alls kom till stånd. Och den inställningen präglade även pressträffen.

Trump karakteriserade dagen som "mycket konstruktiv och nyttig", och lovordade den "uppriktiga och affärsmässiga anda" i vilken samtalen förts.

Trump upprepade också den åsikt han på måndagsmorgonen delgett på Twitter - att relationerna mellan USA och Ryssland var sämre än på länge. Han menade att "båda parterna" burit skuld till försämringen. Nu hade dock en ändring inträtt.

- Våra länders relationer ändrades för fyra timmar sedan, förklarade Trump, och tillade att han och Putin "ofta kommer att träffas i fortsättningen".

En produktiv rysk-amerikansk dialog skulle enligt Trump vara "bra för båda länderna och för världen".

Ge mig ett enda konkret bevis på att det fanns ett hemligt avtal inför valet― Vladimir Putin

Upprustning i rymden oroar

Till de övriga frågor som de båda stormaktsledarna avhandlade under eftermiddagen hörde Syrien, Nordkorea samt nedrustning.

Israel har flerfaldiga gånger vädjat till både Trump och Putin med anledning av Irans stöd till den syriska regeringen. Putin och Trump sa vid pressträffen att de undersöker hur Israel kunde erbjudas skydd från konflikten. Några närmare detaljer gavs dock ej.

Putin tyckte även Trump har gjort en ypperlig insats för att lindra spänningarna med Nordkorea.

Presidenterna lovade att fortsätta samtalen om nedrustning. Konkret handlar det om en förlängning av "det nya" START-avtalet om kärnvapen från 2010, samt att implementera INF-avtalet om taktiska kärnvapen från 1987.

Putin sa dessutom att Ryssland gärna vill samtala om USA:s missilförsvarsplaner samt upprustningen i rymden.

Trump och Putin
Trump och Putin Bild: Lehtikuva toppmötet mellan Ryssland och USA 2018

Inte många ord om Krim

Krimhalvöns status berördes kortfattat vid pressträffens slut. Putin konstaterade att Moskva och Washington är fortsatt oenliga i frågan.

- President Donald Trumps ståndpunkt är välkänd. Han står fast vid den, då han kallar Krims återförening med Ryssland olaglig, yttrade Putin.

- Vi ser saken annorlunda. Vi anser att folkomröstningen i mars 2014 hölls helt i enlighet med internationell lag och FN-stadgan. Och för Ryska federationens del är frågan därmed slutbehandlad.

Läs också