Hoppa till huvudinnehåll

80-årig kvinna bestulen på rullator – brott mot äldre ökar på sommaren

En äldre kvinna som sitter på en soffa och håller i ett par stavar.
Lisa Klemets upptäckte att hennes rullator var stulen när hon var på väg ut till en taxi och såg att rullatorn inte längre stod där hon placerat den. En äldre kvinna som sitter på en soffa och håller i ett par stavar. Bild: Yle/Rosita Pellas pensionärer

Lisa Klemets i Brändö, Vasa, blev bestulen på sin rullator som hon hade parkerat i ett låst trapphus. Inte blir man ju glad när sådant här händer, säger Klemets.

Klemets hade beställt en taxi och var på väg bort när hon märkte att rullatorn inte längre fanns i trapphuset.

- Förr hade jag lås på den men då sa de till mig att jag inte behöver ha lås. Jag trodde inte att någon skulle vilja ta den.

Klemets har lånat rullatorn från hälsocentralens utdelning av hjälpmedel och har varit beroende av den sedan en höftoperation år 2009.

Hon använder rullatorn när hon går till närbutiken och då hon hälsar på bekanta i området. Men inne i lägenheten tycker hon att det är smidigare att ha stavar till hjälp.

Klemets har inte hört om att någon annan i huset blivit bestulen på något.

Stölder i trapphus har minskat

Det händer att rullatorer blir stulna men det är ganska ovanligt i Österbotten. Det finns ingen tjuvmarknad för dem för tillfället, säger Fredrik Byman vid Österbottens polisinrättning.

Byman säger att stölder från trapphus har minskat eftersom de flesta höghus i centrum nu är låsta under dagen.

Men trots det stjäls emellanåt till exempel cyklar och barnvagnar från trapphus. Oftast är det saker som går lätt och snabbt att ta.

- Om någon exempelvis lämnar en kvast emellan eller så, då finns det där tillfället att stjäla förstås, säger Byman.

Polis Fredrik Byman framför polishuset i Vasa.
Fredrik Byman Polis Fredrik Byman framför polishuset i Vasa. Bild: Yle/Roger Källman poliser,fredrik byman

Enligt Byman är det tyvärr en väldigt liten chans att målsägaren får tillbaka sin rullator. Enda chansen är att polisen skulle råka hitta just den rullatorn i samband med någon annan husrannsakan eller liknande.

Är sommaren en tid då brott som drabbar äldre ökar?

- Statistiken skulle säkert visa att det ökar men om man ser på gatubilden så rör sig också äldre mera på sommaren.

- Det överlägset största området vad det gäller brott där målgruppen är äldre har varit när folk har utgett sig för att vara endera poliser eller banktjänstemän och på så sätt lyckats få tag på bankkoder och liknande, säger Byman.