Hoppa till huvudinnehåll

Borgå Akilles satsning på en ny sprintakademi blev en flopp – nytt försök aktuellt i höst

Startskottet har avfyrats.
Startskottet har avfyrats. Bild: Yle/ Patric Westerlund friidrott,karis telefon games,Karis,Raseborg

Tanken var att erbjuda ungdomar möjligheten till högklassig löpträning, men intresset för sprintakademin var för litet. Tidpunkten för nysatsningen kan ha varit fel, tror Lars Fagerholm från Akilles.

- Många hade säkert redan färdiga planer för sommaren efter skolornas avslutningar. Tyvärr gick det så här, säger Akillestränaren Lars Fagerholm.

Det var i slutet av maj som Borgå Akilles meddelade att föreningen vill börja erbjuda högklassig löpträning för ungdomar i åldern 14-17 år.

Sprintakademin skulle ha kostat 300 euro för deltagarna.

Mångsidig träning på programmet

Tanken var att kursen skulle pågå från 28 maj 2018 till 31 augusti 2019, men det var så få som anmälde intresse att gruppen inte blev av.

Det här trots att man hade marknadsfört sprintakademin i medier och i skolor. Akilles hade hoppats på mellan 10 och 25 deltagare.

- Vi planerar att göra ett nytt försök i höst och att se om det finns större intresse inför träningssäsongen, säger Fagerholm.

Inom sprintakademin tränar man löpning på 100, 200 och 400 meter. Förutom löpteknik tränar man också till exempel styrketräning, rörlighet och muskelkondition.

Lars Fagerholm
Lars Fagerholm (arkivbild). Lars Fagerholm Bild: Yle lars fagerholm,friidrott,tränare,Borgå Akilles

Kunskapen och erfarenheten stor inom föreningen

Föreningen vill till exempel gärna få med ungdomar som kanske tidigare varit aktiva inom någon gren, och nu skulle vara beredda att pröva på sprinterlöpning.

- Vi såg det här som en bra idé också med tanke på den erfarenhet och kunskap om sprinterlöpning som vi har inom föreningen.

Borgå Akilles unga talanger har haft stor framgång på löpbanorna under de senaste åren.

Föreningen har gjort fina resultat speciellt på sprintsidan, vilket bidrog till idén om en sprintakademi.

Inga krav på tävlingsprestationer

Det finns inga krav på att man ska vara en färdig sprinter för att få delta i akademin och inte heller krav på tävlingsprestationer. De ungdomar som vill ha en ny hobby är välkomna.

- Gruppen kan träna tillsammans som ett team och ha roligt. Sprinterlöpning kräver inte massor av specifik kunskap.

Sprintakademin lämpar sig också för dem som till exempel tränar bollsport, men vill träna löpning och snabbhet på sidan om.

- Jag tror att det finns många som har idrotten i blodet och aktivt vill hålla på med något. Kanske har intresset för någon tidigare gren slocknat, men viljan till en viss nivås satsning finns, säger Fagerholm.