Hoppa till huvudinnehåll

En initiativrik och sammanbiten Putin tog Trump med storm

Vladimir Putin anländer till Helsingfors 16.07.2018
Vladimir Putin anländer till Helsingfors 16.07.2018 Vladimir Putin

Vi tog ett steg framåt, sa president Putin och president Trump hittade sig själv under sulan. Så kan man tolka resultatet av mötet mellan de två presidenterna utgående från det de sade under presskonferensen efter Helsingforsmötet, skriver Kerstin Kronvall i sin analys.

Då Donald Trump lät förstå att han i frågan om den ryska inblandningen i presidentvalet i USA 2016 tror mera på sin kollega den ryske presidenten än på säkerhetsorganisationerna i sitt eget hemland måtte Vladimir Putin ha lett brett inombords. Inte illa att stå bredvid en man som bara några timmar tidigare betraktades som en potentiell fiende och höra denne ösa beröm över sin motpart i diskussionen.

Det här gav Putin möjlighet att konstatera att det inte är utredare utan domstolar som ska avgöra om ett brott har skett eller inte. Så gör man i demokratier, konstaterade Putin och påpekade att både USA och Ryssland är demokratier. Putin vidhöll att påståendena om inblandning är struntprat och han kom också ihåg att
påminna Trump om att det finns ett nästan tjugo år gammalt avtal om samarbete i brottsutredningar.

Ryssland vill förstås gärna få sitt finger med i spelet då man reder ut huruvida landet påverkade valresultatet i USA 2016

Ryssland vill förstås gärna få sitt finger med i spelet då man reder ut huruvida landet påverkade valresultatet i USA 2016. Putin kände sig i Helsingfors så stark i den här frågan att han lugnt kunde meddela att han ville att Trump skulle vinna valet eftersom han stod för en försonlig inställning till Ryssland.

Samtidigt som president Trump gång på gång tackade Putin för mötet och Putin i sin tur sa att samtalet hade varit öppet och målinriktat förmedlade tv-bilderna inte någon hjärtlig stämning.

Putin var mycket målmedveten och hade en lång lista på resultat som han berättade om utan att använda många adjektiv. Det gällde såväl förhoppningarna om ett framtida fungerande humanitärt samarbete i Syrien som Rysslands förslag om att förhindra spridning av kärnvapen och nya handelsdiskussioner tillsammans med dem Putin kallade ”business-kaptener”, gissningsvis företagsledare på hög nivå.

Den uppräkningen gav intrycket att alla initiativ hade kommit från rysk sida.

Putin visade att han minsann bestämmer vilka teman som tas upp och vilka det är bäst att låta ligga

President Putin konstaterade att Trump och han har olika åsikt om Krim-halvön, som ju Ryssland annekterade av Ukraina för fyra år sedan. Men det ärendet är slutbehandlat för Rysslands del, sa Putin och satte locket på en eventuell diskussion innan den ens uppstod. Tala om att sätta agendan: Putin visade på det här sättet att han minsann bestämmer vilka teman som tas upp och vilka det är bäst att låta ligga.

Det som verkar klart efter presidenternas möte är att en ny dialog kan ta vid mellan USA och Ryssland. Men först efter en tid kan man avgöra om dialogen blir mera än ord och får några följder i verkligheten.

Kerstin Kronvall är en av Svenska Yles medarbetare i S:t Petersburg

Läs också