Hoppa till huvudinnehåll

Kekkonens stuga i Houtskär till salu

Fasaden på president Kekkonens grågröna sommarstuga på Grissleklobben i Iniö.s
Fasaden på president Kekkonens grågröna sommarstuga på Grissleklobben i Iniö.s Bild: Rabbe Holmberg / Åbolands Fastigheter sommarstugor,Urho Kekkonen,Houtskär,fastighetsförmedling,Iniö, Pargas,Grisslesklobben

President Kekkonens fiskestuga Riskilä och holmen Grisslesklobben i Houtskär är till salu.

Kekkonen använde under många år stället för att fiska och koppla av i skärgården med sina vänner.

Sommarstugan ritades år 1970 av arkitektbyrån Olli Parviainen.

Det är en stuga med ett stort allrum, som kan användas för större middagar eller möten. På de 112 kvadratmetrarna ryms också tre sovrum, kök och bastu.

Ett matbord med åtta stolar i trä med blått tyg från 1970-talet i en stor representationssommarstuga.
Ett matbord med åtta stolar i trä med blått tyg från 1970-talet i en stor representationssommarstuga. Bild: Rabbe Holmberg / Åbolands Fastigheter Urho Kekkonen,fastighetsförmedling,sommarstugor,Iniö, Pargas,Grisslesklobben

På ön finns dessutom lider, utedass och en helikopterlandningsplats.

En luxuös stuga på sin tid

– Det är en plats som är rik på historier. Dessutom har huset en vacker arkitektur. På sin tid var det en luxuös stuga, säger fastighetsförmedlaren Rabbe Holmberg från Åbolands Fastigheter.

På väggarna hänger fotografier av Kekkonen och hans vänner, liksom ett brev som troligen har skrivits en sen kväll. Där står att man enhälligt har beslutat att döpa om ön Grisslesklobben till Riskilä, eftersom det är ett bra namn och man är eniga om att stället hädanefter ska heta så.

Protokoll fört vid möte 15.8 där Urho Kekkonen med sina kolleger beslutat att ön Grisslesklobben hädanefter ska heta Riskilä.
Protokoll fört vid möte 15.8 där Urho Kekkonen med sina kolleger beslutat att ön Grisslesklobben hädanefter ska heta Riskilä. Bild: Rabbe Holmberg / Åbolands Fastigheter Urho Kekkonen,Iniö, Pargas,Grisslesklobben

– Kekkonen hade lite svårt att uttala öns namn, så man hittade på goda argument för att byta namnet.

Har väckt stort intresse

På grannön Själö kände man nog till att presidenten var närmaste granne, berättar Holmberg, men för den stora allmänheten var det ett hemligt och okänt ställe.

– Visst är det roligt med ett objekt som är lite extra. Sådant här sätter guldkant på jobbet.

Holmen finns på gränsen mellan Houtskär och Iniö. Det är energibolaget Fortum som säljer stugan, eftersom man inte längre har användning för den.

Utsikt från Urho Kekkonens ö Grisslesklobben i Iniö mot skärgården och närliggande öar.
Utsikt från Urho Kekkonens ö Grisslesklobben i Iniö mot skärgården och närliggande öar. Bild: Rabbe Holmberg / Åbolands Fastigheter Urho Kekkonen,Iniö, Pargas,Skärgård,Skärgården (öar),Grisslesklobben

Försäljningspriset är nästan en halv miljon euro. Stugan sattes ut till försäljning under veckoslutet, och det har kommit många samtal både från Finland och från utlandet om den.

– Det har varit ett stort intresse. Jag kan väl tänka mig att det blir en snabb affär, tror Holmberg.

Tidningen Turun sanomat var först med nyheten om att sommarstugan är till salu.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland