Hoppa till huvudinnehåll

Mål efter bara 22 sekunder – HJK utan problem vidare i Champions League-kvalet

Joao Klauss jublar efter att ha fört upp i HJK i ledning i det första anfallet. Helsingforslaget slog till Vikingur med 3-1 och gick vidare med 5-2 totalt.
Joao Klauss jublar efter att ha fört upp i HJK i ledning i det första anfallet. Helsingforslaget slog till Vikingur med 3–1 och gick vidare med 5–2 totalt. Joao Klauss jublar efter att ha fört upp i HJK i ledning i det första anfallet. Helsingforslaget slog till Vikingur med 3-1 och gick vidare med 5-2 totalt. Bild: Matti Raivio/All Over Press HJK Helsinki

Det kan man kalla rivstart. 1–0 efter 22 sekunder, 3–0 på 20 minuter. HJK gjorde processen kort med gästerna från Färöarna. Nu väntar betydligt tuffare Bate Borisov i nästa kvalomgång.

Efter HJK:s 2–1-seger i bortamatchen förra veckan levde ännu dubbelmötet mot Vikingur i Champions League-kvalet. Men inte länge. Det finländska mästarlaget visade direkt var skåpet ska stå.

Returen hade knappt hunnit starta innan HJK tog ledningen. Och då var det ändå laget från Färöarna som sparkade i gång matchen. Men snabbt fick HJK:s vänsterback Daniel O'Shaughnessy tag på bollen och slog ett inlägg som nådde brasilianska anfallaren Klauss som satte in 1–0 efter bara 22 sekunders spel.

Knappa tio minuter senare var det dags igen. Evans Mensah sköt upp HJK i 2–0-ledning och innan matchen hade hunnit bli 20 minuter gammal utökade Moshtagh Yaghoubi helsingforsarnas ledning till 3–0. I det skedet hade Vikingur behövt göra fyra mål för att greja avancemang och kampen var över.

Ett mål lyckades gästerna göra. Gunnar Vatnhamar reducerade till 3–1 före paus, men fler mål blev det inte.

Kontrollerad insats efter paus

I andra halvlek hade HJK fullständig kontroll på matchen och hade råd att byta ut viktiga spelare med tanke på fortsättningen. Laget kunde till och med kosta på sig att bomma en straff då gästernas målvakt Elias Rasmussen räddade Klauss tafatta försök från elva meter.

"Klubi" vann ändå hemmamötet med 3–1 och avancerade från den första kvalomgången med totalsiffrorna 5–2.

I nästa omgång väntar en betydligt svårare uppgift. Vitryska Bate Borisov har blivit mästare tolv gånger i rad och slog ut SJK med totalt 4–2 i Champions League-kvalet för två år sedan.

– Ett väldigt hårt lag, med erfarenhet från att lyckas i Europacuperna. Men vår dröm är att vinna matcher där motståndaren är förhandsfavorit och klart bättre på pappret. Vi vill gå vidare, säger HJK:s tränare Mika Lehkosuo till Yle.

Första matchen spelas i Vitryssland på onsdag och HJK har en spelledig helg i den inhemska ligan för att få koncentrera sig på den uppgiften.

HJK–Vikingur 3–1 (3–1)

1 min Joao Klauss 1–0.
10 min Evans Mensah 2–0.
19 min Moshtagh Yaghoubi 3–0.
21 min Gunnar Vatnhamar 3–1.
HJK vidare med totalt med 5–2.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport