Hoppa till huvudinnehåll

Miljöhälsovården har inga nya uppgifter om algläget i Östnyland – viktigt att själv följa med

Blågröna alger
Blågröna alger Bild: Yle / Eila Haikarainen blågrönalger

Många stränder i Östnyland har invaderats av blågröna alger de senaste dagarna. Bland annat finns det rikliga mängder vid Valkom badstrand i Lovisa och vid Pörtö i Borgå. Men läget kan ändras snabbt.

Tf hälsoskyddsplanerare Juha Kutvonen vid Borgås miljöhälsovård åkte runt till de östnyländska EU-stränderna förra veckans torsdag för att ta badvattenprover och kolla algläget.

Då observerade han bland annat rikligt med blågröna alger vid Valkom badstrand och lite blågröna alger vid Lill-Bäston i Lovisa.

Algläget observeras med ögonen, medan badvattenproverna är till för att mäta mängden enterokocker och kolibakterier i badvattnet.

Resultaten från förra veckans provtagning kom på måndagen och gränsvärdena överskreds inte.

– Däremot har vi inget nytt att berätta om algläget, säger Kutvonen. Vi tar nya prover och observerar algläget vid EU-stränderna på nytt senare i veckan.

Alguppföljningen publiceras i slutet av veckan

Det går att följa med algläget på webben. I webbtjänsten Järviwiki finns både myndigheternas och vanliga människors observationer.

Den nationella alguppföljningen publiceras en gång i veckan, på torsdagar. Men vanliga människors och experters observationer uppdateras under veckans lopp.

Enligt kartan finns det rikligt med blågröna alger på flera ställen i Östnyland, bland annat vid Pörtö och Furuholmen nära Emsalö i Borgå, vid Norrkullalandet i Sibbo samt i Lovisaviken i Hattom.

Kolla algläget med en pinne

Algläget kan förändras väldigt snabbt, från dag till dag och timme till timme. Eftersom det är svårt att få information i realtid är det viktigt att själv kolla om det finns blågröna alger innan man hoppar i plurret.

Hur vet man då att det faktiskt finns blågröna alger i vattnet, eller om det handlar om något ofarligt?

Tf hälsoskyddsplanerare Juha Kutvonen vid miljöhälsovården i Borgå har två praktiska tips.

– Man kan ta en träpinne eller ett halmstrå och försöka lyfta upp algerna ur vattnet. Om algerna fastnar på pinnen så är det inte blågröna alger. De blågröna algerna bryts ner till små flingor som man inte kan lyfta upp till ytan.

Om man råkar ha en glasburk kan man också sätta lite vatten i den och låta vattnet stå orört i ungefär en timme. Om det finns blågröna alger i vattnet borde partiklarna stiga upp till ytan.

Läs också