Hoppa till huvudinnehåll

Novia i Raseborg tar tag i problemen: Det ska bli möjligt att göra mera på distans

Novias enhet i Raseborg.
Novia i Ekenäs ska satsa på distansstudier. Novias enhet i Raseborg. Bild: Yle/Minna Almark novia ekenäs,Raseborg,Ekenäs

Det finns flera orsaker till att så få intresserar sig för utbildningarna inom bioekonomi. Inriktningen obekant för många. Studieorten spelar också en roll.

Novia tänker därför satsa mera på distansstudier.

Man har också tagit till åtgärder efter kritik mot föreläsare och mot utbildningens innehåll.

Det berättar Eva Sandberg-Kilpi som är enhetschef vid Novia i Åbo och Raseborg.

Obekanta examina

Precis som i fjol har Novia i Ekenäs fler studieplatser än studerande. Så många som 15 av de totalt 34 platser inom bioekonomi vid yrkeshögskolan Novia är ännu lediga.

Utbildningen i biokemi leder till agrolog- eller skogsbrukingenjörsexamen. Det kan vara lite vagt för många, menar Eva Sandberg-Kilpi.

Enhetschef Eva Sandberg-Kilpi
Eva Sandberg-Kilpi tror på en framtid för Novia i Ekenäs. Enhetschef Eva Sandberg-Kilpi Bild: Yle/Minna Almark novia ekenäs,Raseborg,Ekenäs

- Det kanske inte är tillräckligt tydligt vad det innebär att studera till skogsbruksingenjör och agrolog, konstaterar hon.

Det kan kännas naturligt att söka sig till en agrologutbildning om man har en egen gård. Men Sandberg-Kilpi säger att arbetsmöjligheterna är betydligt fler än så.

Ekenäs rätt plats för utbildningen

En annan orsak till det svaga intresset tror hon är läget. Många är intresserade av en studiestad och inte en liten ort som Raseborg.

Vi har en undervisningsskog med stora områden där man kan testa olika skogsbruksåtgärder― Enhetschefen om Raseborgs ändamålsenlighet som studieort

För dem som redan har en gård kan också avståndet vara avgörande. Sandberg-Kilpi berättar att Novia Raseborg därför ska satsa på att förbättra möjligheten till distansstudier.

Kor på Västankvarn gård
Vid Västankvarn gård får agrologerna göra praktiska studier. Kor på Västankvarn gård Bild: Yle/Maria Wasström ko

Hon säger att hon ändå tycker att det är ändamålsenligt att ha utbildningen i Ekenäs med tanke på de resurser som finns här.

- Vi har en undervisningsskog med stora områden som har nyttjats för utbildningen en längre tid och där man kan testa olika skogsbruksåtgärder. För agrologerna har vi Västankvarn gård, förklarar hon.

Ser positivt på framtiden

Sandberg-Kilpi tror på en framtid för Novia i Ekenäs trots en del utmanande år i bagaget,

- Vi har en väldigt klar profil vad gäller vår undervisning plus att vi har en stark forsknings- och utvecklingsverksamhet. De tillsammans gör att Raseborg är ett starkt campus, säger hon.

I kommentarsfältet till artikeln om antalet sökande till bioekonomiutbildningen förekom det kritik mot utbildningen. En av kommentatorerna sade att undervisningen är undermålig. Kritiken är inte främmande för Sandberg-Kilpi.

- Det är en kritik som vi känner till väl och som vi har åtgärdat med att ta in ny undervisande personal. Utmaningen är att då man gör ändringar så minns tidigare studerande hur det var men de kanske inte är medvetna om hur det har åtgärdats, konstaterar hon.

Forskning viktigt

I en annan kommentar förekom det kritik kring att undervisningen halkar efter när det gäller hur arbetet ser ut i praktiken. Sandberg-Kilpi säger att det hänger ihop med den kritik de fått gällande den undervisande personalen.

Granar som odlas i skogen
Ekenäs campus har undervisningsskog. Granar som odlas i skogen Bild: Yle/Mikael Kokkola gran,skogar

- Det är också något vi har åtgärdat. Där kommer forskning och utveckling väldigt starkt med i bilden. Det är via dem som det senaste ute på fältet ska komma studerandena till nytta. Det är något vi jobbar med hela tiden, säger hon.