Hoppa till huvudinnehåll

Salonius-Pasternak: Toppmötet gav inga konkreta resultat

Tutkija Charly Salonius-Pasternak toimistokerrostalon sisäpihalla.
Tutkija Charly Salonius-Pasternak toimistokerrostalon sisäpihalla. Bild: Retu Liikanen / Yle Charly Salonius-Pasternak

Det historiska toppmötet mellan USA:s och Rysslands presidenter gav inga konkreta resultat men bjöd på än mer drama. Donald Trump kan få jobba för att putsa sitt rykte samtidigt som man i Ryssland torde vara ganska nöjd, säger forskaren Charly Salonius-Pasternak.

- Det vi fick var väldigt generella kommentarer kring kärnvapennedrustning och humanitärt samarbete gällande Syrien, men inga av de genuint stora, till exempel geopolitiska problemen mellan USA och Ryssland kom alls närmare en lösning.

- Visst var det bra att de två träffades, men så som det nu har värderats i USA tror jag att det kommer ta en stund innan Putin och Trump träffas igen på tumanhand, säger Salonius-Pasternak som är forskare vid Utrikespolitiska institutet.

I Ryssland torde man vara ganska nöjd― Forskare Charly Salonius-Pasternak

Kan mötet i Helsingfors vara början på en långsiktigt verksam dialog?

- Man kan ju hoppas på att vi om några år kan blicka tillbaka och märka att det här faktiskt har lett till något, till exempel gällande nedrustning av kärnvapen. Att det här ska ske ser just nu inte så sannolikt ut.

Trump och Putin
Trump och Putin Bild: Lehtikuva toppmötet mellan Ryssland och USA 2018

Det har diskuterats att Ryssland hade övertag under toppmötet och att ”Trump gick i Putins ledband”.

Fick Ryssland det de var ute efter?

- Ryska utrikesministern har sagt att toppmötet var mycket bättre för Rysslands del än de hade kunnat tänka sig. Det tror jag också.

- Putin fick Trump att säga vissa saker och inte säga andra saker. I Ryssland torde man vara ganska nöjd, säger Salonius-Pasternak.

Genom hela det amerikanska politiska spektret var reaktionen ganska förkrossande för Trump― Forskare Charly Salonius-Pasternak

USA:s president Donald Trump betraktas som landsförrädare på amerikanskt håll, efter att han sagt sig lita mera på Putin än på FBI.

Hurdan utveckling kan man vänta sig gällande attityderna mot Trump?

- Det blir intressant att se ifall detta bara är en snabb storm som går förbi, och att Trumps följande tweet för diskussionen i en helt annan riktning igen. Det är hemskt svårt att veta.

Man kan ju hoppas på att vi om några år kan blicka tillbaka och märka att det här faktiskt har lett till något― Forskare Charly Salonius-Pasternak

- Nu var den här reaktionen, genom hela det amerikanska politiska spektret, ganska förkrossande för Trump.

- Han kan själv vara mycket nöjd och tycka att det gick väldigt bra, men jag tror inte det finns hemskt många andra som tycker det.

Imponerande jobb för Finlands del

Enligt Salonius-Pasternak är det anmärkningsvärt hur smidigt allt fungerade under toppmötesrumban, med tanke på att det bara var några veckor som Finland hade tid på sig att förbereda allt inför mötet.

- Donald Trump och Vladimir Putin måste ju diplomatiskt sett tacka Finland för arrangemangen, men alla de människor som bara jag har talat med har varit nöjda och imponerade över hur smidigt allting slutligen gick.

- Jag tror nog att det inte bara är utrikesministeriet eller presidentens kansli som förtjänar ett tack, utan också många enskilda finländare och andra organisationer, säger Salonius-Pasternak.

Läs också