Hoppa till huvudinnehåll

Terrängbränderna sprider sig allt mer i Sverige - flera hus har brunnit upp

Kårböle i Sverige
Bild från Kårböle i Ljusdals kommun från den 15 juli 2018 Kårböle i Sverige Bild: AFP / Lehtikuva Skogsbrand,skogsbränder,Sverige

Närmare hundra skogs- och markbränder rasar på olika håll i Sverige. Meteorologiska och hydrologiska tjänsten SMHI beskriver läget som mycket allvarligt och varnar för fortsatt extrem hetta i landet.

Under de senaste dagarna har det rapporterats om skogsbränder i nästan alla svenska län och räddningstjänsterna i flera områden är i behov av akut förstärkning.

Släckningspersonalen särskilt på mindre orter har jobbar dygnet runt under de senaste dagarna. Det råder även brist på släckningsmateriel, bland annat behövs fler helikoptrar för vattenbombning.

Flera hus har redan brunnit upp

Värst drabbat är Gävleborg, Dalarna och Jämtland. Räddningstjänsten i Jämtland har bett allmänheten om hjälp eftersom det råder stor brist på släckningspersonal.

Invånare i Enskogen i Ljusdals kommun i Gävleborgs län har uppmanats lämna sina hem på grund av branden som sprider sig okontrollerat. Flera hus uppges redan ha brunnit upp där.

Hammarstrand i Sverige
Hammarstrand i Sverige Bild: AFP / Lehtikuva skogsbränder,Skogsbrand,Sverige

På andra håll uppmanas invånare att hålla sig inomhus med stängda dörrar och fönster och avstängd ventilation.

Förbud mot att göra upp eld utomhus har utfärdats för stora delar av landet.

Begäran om hjälp av EU

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB betecknar läget som allvarligt.

I går lämnade myndigheten in en begäran om hjälp till EU. Åtminstone Italien har meddelat att landet bistår med brandflygplan.

Det är fortsatt varmt och torrt väder i hela landet; det är mellan 26 och 30 grader varmt och värmen ska hålla i sig åtminstone denna vecka.

Det är även mycket torrt eller extremt torrt i markerna och det varnas för åska i landets västra och mellersta delar. Blixtar befaras antända nya bränder i terrängen.

Risk för vattenbrist är utfärdad för stora delar av södra Sverige.

Källor: Sveriges Radio Ekot, SVT Nyheter, Aftonbladet, Dagens Nyheter

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes