Hoppa till huvudinnehåll

USA-forskare om toppmötet: "Ett ganska otroligt skådespel"

Trump och Putin
Trump och Putin Bild: Lehtikuva toppmötet mellan Ryssland och USA 2018

Toppmötet och presskonferensen mellan Donald Trump och Vladimir Putin var fulla av överraskningar.

– Det är egentligen enklare att säga vad som inte överraskade, och det var att Putin och Trump uppträdde som stora vänner, och att man talade om mötet som konstruktivt och affärsmässigt, säger docent Benita Heiskanen.

Heiskanen leder John Morton-centret vid Åbo universitet som bedriver mångvetenskaplig forskning av USA, och hon har med stort intresse följt med mediebevakningen av mötet.

– Det intressanta var att bägge ville framstå som ett slags fredsbyggare. Putin talade om Syrien i termer av fred, humanitär situation och flyktingar. Och Trump talade om att han tar en stor risk i att träffa Putin, men han gör det för världsfredens skull.

"Kommer att väcka en otrolig uppståndelse och blir en skandal i USA"

Om presskonferensen hade slutat där, så anser Heiskanen att mötet gått ungefär så som de flesta förväntat sig. Men med journalisternas frågor började överraskningarna.

Putin bedyrade att Ryssland inte haft något med det amerikanska presidentvalet att göra, men det intressanta var att Trump höll med.

– Hans åsikt var närmare Putins än den egna underrättelsetjänstens, och det är naturligtvis en sak som kommer att väcka en otrolig uppståndelse och blir en skandal i USA.

Enligt Benita Heiskanen undersöker man bägge presidenterna och hur de kan ha påverkat det amerikanska presidentvalet, men ändå uppträder de tillsammans om bedyrar "sin oskuld".

– Allt som allt var det nog ett ganska otroligt skådespel!

Åbo står gärna till tjänst med expertis

En annan överraskande sak som Heiskanen lyfter fram är den stora mängden substansfrågor och enskilda frågor som presidenterna hann diskutera.

För John Morton-centret vid Åbo universitet innebar det här en ypperlig möjlighet att på nära håll kunna följa med världspolitiken.

– Intresset för vår forskning har också blivit större, och vi i Åbo står gärna till tjänst med vår expertis, säger Heiskanen.

Läs också