Hoppa till huvudinnehåll

Världens ögon vändes mot Helsingfors - men vilken bild såg de i sociala medier?

Finlandiatalo
Ur Finlandiahuset spred tusentals journalister sina bilder av Finland och Helsingfors. Finlandiatalo Bild: Jaani Lampinen / Yle Finlandiahuset,Helsingfors

Världens öron ville ivrigt höra vad de kostymklädda makthavarna sade i skymundan. I samma veva spreds också en Finlandsbild via sociala medier. Här är några plock ur snacket.

Det är inte ofta som världens blickar vänds mot Finland men måndagen var en sådan dag, då två av världens mäktigaste politiker möttes i Helsingfors.

Twitter - en politiskt färgad PR-kanal

Eftersom Twitter redan länge etablerat sig som en kanal som journalister och politiker gärna använder sig av blev också diskussionerna politiskt tyngda.

Under dagen före mötet tweetade USA:s president Donald Trump att relationen mellan USA och Ryssland inte hade varit så dålig på länge - inte på grund av Rysslands agerande, utan på grund av USA:s tidigare makthavare.

Trumps tweet fick svar av det ryska utrikesministeriet.

Hoppa över Twitterpostning

De kritiska rösterna mot Donald Trumps förhållande till president Putin var högljudda. Hashtaggen #TreasonSummit (ungefär "landsförrädarmöte") var under måndagen på plats nummer ett över trendande twitterfenomen.

En bild av statistik från Taloustutkimus fick också en del spridning på Twitter.

Hoppa över Twitterpostning

Lyckad PR-kampanj

Helsingin Sanomat hade låtit sätta upp en rad med skyltar och affischer runt om i Helsingfors med budskap om pressfrihet. Även om en stor del av budskapen kan riktas till såväl Trump som Putin så var många av budskapen riktade till den amerikanska presidenten.

Nedan är en tweet av Helsingin Sanomats chefredaktör.

Hoppa över Twitterpostning

Tidningens kampanj uppmärksammades bland andra av Sydney Morning Herald, Buzzfeed News, och nyhetsbyrån Nya Kina.

En hygglig bild

En bild av journalisten och flygplansnörden Lloyd Burr, tillsammans med en finländsk polis fick spridning på Twitter. Burr tyckte att den finländska polisen betedde sig trevligare än kollegerna i Storbritannien.

CNN:s nyhetsankare Wolf Blitzer tog sig en tur till Sveaborg före mötet. Han konstaterade att det är skönt att kanonerna inte längre behövs, eftersom Finland är en fridfull plats.

Hoppa över Twitterpostning

Presscentret var omtyckt av journalister

Presscentret i Finlandiahuset som välkomnade 1500 journalister från hela världen fick goda betyg. Andrew Roth (The Guardian) gillar att maten, ölen och till och med Gin & Tonic-drinkarna var gratis.

Hoppa över Twitterpostning

...Sedan ska man kanske inte bygga sin världsbild på Twitter

Medieforskaren Ulrika Hedman vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet påminner om att alla inte använder Twitter.

- Opinionsbilden på Twitter blir ju begränsad, säger Ulrika Hedman på Göteborgs universitet.

Hedman säger att Twitter ändå blir en effektiv kanal, trots sin relativt lilla anhängarskara, eftersom media ofta plockar upp ämnen som aktivt diskuteras där.

- Om man vill påverka så kan man få det att verka större än vad det är. Sedan får man vanlig pressuppmärksamhet, säger Hedman.

Ulrika Hedman tror att media på ett brett plan börjar lära sig att inte koka soppa på en tweet.

- Men sedan kommer det något lockande som man kan göra klickvänliga rubriker på. Då går man i fällan ändå, säger Hedman.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle