Hoppa till huvudinnehåll

Björn Ådahl: Traditioner hedras i kontrastrikt Hongkong – identiteten förstärks

Svenska Yles medarbetare Björn Ådahl.
Svenska Yles medarbetare Björn Ådahl. Bild: Yle/Jyrki Valkama korrespondenter,hälsningar från korren

Den stolta skräddaren Wong Zam-kee är milt sagt uthållig. Sex dagar i veckan arbetar han utomhus i en gränd som är så smal att det är svårt att passera honom när han sitter vid sitt likaså smala arbetsbord.

På bordet står ett förstoringsglas som den 86-åriga mannen behöver för att kunna trä trådarna genom nålsögonen. Det tar Wong allt längre att göra det, men han ämnar inte ge upp så länge som han har hälsan i behåll.

– Jag känner mig tillfreds varje gång som jag har slutfört en arbetsuppgift, berättade Wong när jag besökte honom förra veckan. Det var mer än 30 grader i skuggan.

Wong Zam-kee syr.
Wong Zam-kee gjorde en viktig investering när han för 55 år sedan köpte en symaskin. Han använder den fortfarande dagligen. Wong Zam-kee syr. Bild: Björn Ådahl Hongkong,Wong Zam-kee

Nya tider, gamla kunder

Efterfrågan på Wongs tjänster var som störst på 1950- och 1960-talet. På den tiden hade majoriteten av Hongkongborna ont om pengar, så det var vanligt att de lät lappa sina kläder i stället för att köpa nya.

Idag är läget ett annat. Hongkong har blivit ett utpräglat konsumtionssamhälle där tanken på att låta reparera något som har gått sönder är främmande för de flesta.

Wong har ändå trogna kunder som håller honom sysselsatt. En stor del av dem är i samma ålder som han.

kvinna i butiken
Sex dagar i veckan vaknar Kwan Hing-so tidigt för att tillreda bönost och sojamjölk. En stor bit garanterat färsk bönost kostar drygt 40 cent. kvinna i butiken Bild: Björn Ådahl Hongkong,Wong Zam-kee

Lokal kändis, ny identitet

Förr arbetade en massa skräddare och andra hantverkare i gränder, på trottoarer eller på andra platser där de inte behövde betala hyra. Idag är Wong den enda i sin stadsdel som gör det, och för första gången i sitt liv har han också blivit uppmärksammad.

Ända sedan den förra brittiska kolonin blev en autonom del av Kina för drygt 20 år sedan har en särskild identitet bland invånarna blir allt starkare. I synnerhet ungdomarna upplever nu att de uttryckligen är Hongkongbor och att de inte har just något alls gemensamt med kineserna från andra sidan gränsen.

Allt som påminner om Hongkongs traditioner är därför nu i ropet. Det gäller också för hantverkare såsom skräddaren Wong.

reklam
Lokala invånare är stolta över att många hantverkare fortfarande fungerar i deras stadsdel. Aktiva ungdomar har grundat ett litet museum för att uppmärksamma hantverkarna. reklam Bild: Björn Ådahl Hongkong

Givande rutt, viktiga föremål

I Wongs stadsdel har unga aktiva invånare utarbetat en karta med en rutt som för en till gränden där han arbetar och till ett tjugotal små lokaliteter där det med traditionella metoder produceras hantverk eller livsmedel som till exempel bönost, chilisås eller sojamjölk. Också några traditionella serveringar rekommenderas.

Med hjälp av kartan kunde jag hälsa på bland andra Lau Kwen-yik som tillsammans med sin son tillverkar pappersföremål för begravningar. Många Hongkongbor tror på livet efter detta, och de vill se till att anhöriga har det så bra som möjligt efter sin död.

bil
Den här pappersbilen ska brännas upp under en begravning. Sifferkombinationen på registreringsskylten anses vara lyckobringande. bil Bild: Björn Ådahl Hongkong

Under begravningarna bränner man upp en hel del föremål som sedan symboliskt följer med den bortgångna till himlen. Det kan vara frågan om till exempel bilar och fint inredda hus, och det är viktigt att föremålen är av hög klass.

Lau har tillverkat pappersföremål i mer än 40 år. Efterfrågan är så stor att han och hans son sällan har semester.

man
Chen Sing-man arbetade tillsammans med sin pappa ända tills pappans hälsa började svikta. Nu får Chen i stället hjälp av sin hustru. man Bild: Björn Ådahl Hongkong

Skräddargjorda kistor, härliga kontraster

Den 73-åriga Chen Sing-nam driver för sin del Hongkongs sista verkstad som producerar föremål av återanvänt trä. När jag besökte det undangömda utrymmet väntade Chen på kunder som skulle hämta måttbeställda bastanta träkistor som han hade tillverkat.

Chen bjöd mig på citronte och berättade att han som tonåring var sin pappas lärling. Nu är han glad över att hans barn inte vill ta över verkstaden, för arbetet är hårt och inkomsterna är inte höga.

Det otroliga är att alla de här mestadels ålderstigna hantverkarna fungerar bara ett stenkast från Hongkongs ultramoderna finanscentrum där det kryllar av penningsstinna individer. Det här bidrar till att göra Hongkong till en av de mest kontrastrika och fascinerande platserna i världen.