Hoppa till huvudinnehåll

EU bötfäller Google med 4,3 miljarder för olagliga Androidaffärer

Android-amigurumi
Google fick böter för att ha utnyttjat sitt Android-operativsystem fel. Android-amigurumi Bild: Kham Tran / Flickr

Europeiska kommissionen har gett Google 4,3 miljarder euro i böter för brott mot konkurrenslagar. Det är den största boten som utfärdats för brott mot EU-regler.

Google dömdes för att ha utnyttjat sitt operativsystem Android till att stärka sin sökmotors och webbläsares marknadsställning.

Operativsystemet Android dominerar telefonmarknaden med en marknadsandel på 74 procent.

Stora telefontillverkare fick betalt

Google hade betalat stora telefontillverkare för att företagets tjänster skulle installeras på telefonerna. Google hade också hindrat tillverkare från att installera produkter som företaget inte godkänner.

- De här metoderna har hindrat konkurrenter att utveckla produkter och på så vis hindrat konsumenterna från att ta del av nyttan av riktig konkurrens. Det är olagligt enligt EU-lagstiftning, skriver EU:s konkurrenskommissionär, den danska liberalen Margrethe Vestager i ett pressmeddelande.

Domen är ett resultat av en tre år lång utredning.

Teknikjätten har nu tre månader på sig att ändra på sitt förfarande under hot av ytterligare böter. Företaget kommer att överklaga domen.

I fjol gav EU 2,4 miljarder i böter åt google i ett skilt fall - då för hur reklam visades i företagets jämförelsetjänst.

En tredje EU-utredning - om företagets reklamplaceringstjänst Adsense - är ännu i gång