Hoppa till huvudinnehåll

Forskaren Mikael Kilpi sörjer då stammen minskar: Bara tio procent av mina häckande ejdrar finns kvar

En ejderhona, åda, som gömmer sig bakom en sten. I förgrunden syns gräs.
I Hangö och också på andra ställen har de senaste åren gjorts försök att få ejdrar att häcka under tak. Det gör man för att skapa säkrare förhållanden för ådan (honan) under ruvningen. En ejderhona, åda, som gömmer sig bakom en sten. I förgrunden syns gräs. Bild: Mikael Kilpi / Privat ejder,Hangö,Västnyland,Sjöfåglar,andfåglar,ejdrar

Ejderpopulationen fortsätter att minska. Hotbilden består främst av rovdjur som äter ejderhonor, men även en virussjukdom kan påverka stammen. Det gör ejderforskaren Mikael Kilpi ledsen.

Ifall man blickar ut över havet från simhuset i Östra hamnen så tittar man rakt ut på ejderns huvudstad i Hangö. Den har flyttat närmare människan och trivs bra i Smultrongrunds båthamn och vid Maraskär.

Ejderpar med en drös ungar som simmar i vatten. Ejdern är en brun fågel.
Ejdern är en högnordisk dykand som trivs i en lite kallare miljö. Ejderpar med en drös ungar som simmar i vatten. Ejdern är en brun fågel. Bild: Mikael Kilpi / Privat ejder,Hangö,Västnyland,Sjöfåglar,andfåglar,ejdrar

Tidigare fanns det gott om ejdrar i Skärgårdshavet och väster om Åland men simfågeln har nu försvunnit därifrån.

- Därifrån har tyngdpunkten av utbredningen av någon orsak förskjutits mot Finska viken. Samtidigt har också en stor del av dem försvunnit, säger ejderforskare Mikael Kilpi.

I dag finns ejdern i Finska viken men antalet fåglar blir färre. Stammen faller med 9-10 procent per år.

- Det är ganska mycket för en fågel som är långlivad. Den har en långsam populationsdynamik, så när den börjar rasa ner så gör den det stadigt och bastant, säger han.

Hur känns det för dig som gammal ejderforskare att se att det går dåligt för ejdern?

- Det är väldigt sorgligt. Havslandskapet har ändrat helt och hållet. Jag har kanske tio procent av mina häckande ejdrar kvar jämfört med vad jag hade då det var som bäst.

- Ännu är det inte den tysta våren men det börjar gå åt det hållet. Det finns nog gudingar (hannar) och det finns för många av dem. Det är en annan historia som inte hör till den här symtombilden.

En man står med en kikare runt halsen. I bakgrunden syns hav och öar. Mannen är vithårig och har vitt skägg. På huvudet har han solglasögon
Mikael Kilpi har under många år forskat i ejdern. Nu är han pensionär men han studerar fortfarande fågeln. En man står med en kikare runt halsen. I bakgrunden syns hav och öar. Mannen är vithårig och har vitt skägg. På huvudet har han solglasögon Bild: Jonny Forsman / Yle Mikael Kilpi,forskare,Hangö,Västnyland,ejderforskare

Ejderns största hot i Hangö är rovdjur och rovfåglar. Vuxna ejdrar kan bli uppätna av havsörnar.

- Havsörnen tar dessutom ejdrar på ett sånt sätt att den splittrar kullen och ungarna simmar hit och dit. Då är trutarna, både havstrut och gråtrut, redo och de lär sig snabbt örnens beteende och sen är det rent hus, säger Kilpi.

Det gör att många ungar dör innan de ens växt till full storlek.

En bild på ett fågelkadaver. Fågeln är en ejder och ligger på ett berg. I bakgrunden syns gräs.
Havsörnen utgör ett av de största hoten mot ejdern. En bild på ett fågelkadaver. Fågeln är en ejder och ligger på ett berg. I bakgrunden syns gräs. Bild: Mikael Kilpi / Privat kadaver,ejder,Hangö,Västnyland,Sjöfåglar,andfåglar,ejdrar

Ejdern lever länge och det är ett av de trumfkort som ejdern har.

- Om ungar dör under korta perioder har det inte så stor betydelse för populationen. Däremot minskar ejdern på grund av att honorna dör och då tär man på kapitalet och det slår hårt mot populationen, säger Kilpi.

Det beror på att reproduktion sker långsamt.

Virus möjlig orsak till ejderdöd i Östnyland

Det finns också tecken som tder på att ejdrarna kan ha drabbats av en virussjukdom.

- Det är en virussjukdom som är obehaglig eftersom den slår ut immunförsvaret på ungarna, säger Kilpi.

Han betonar att misstankarna om att en virussjukdom härjar främst gäller ejdrar i den östra delen av finska viken.

ejdrar flyger
ejdrar flyger Bild: Heikki Eriksson ejder,ejderflock

Ungarna har naturligt diverse parasiter som fritt levande djur brukar ha. Då immunförsvaret är svagt så får parasiterna övertaget och ungarna kan då lätt dö av andra infektioner.

Det är ändå länge sen man senast forskade i sjukdomen, det var senast på 90-talet, berättar Kilpi. Det var veterinären Tuula Holmén som jobbade med de sjuka ejdrarna.

- Symtomen och sjukdomsbilden som vi ser i dag är ungefär den samma. Ungarna blir lite trassliga och så sackar de efter och trillar av i sinom tid, säger han.

Ejdern - en folkkär simfågel

Ejdern är en av våra välbekanta sjöfåglar men egentligen är den inte längre anpassad till vårt allt varmare klimat.

- Ejdern är egentligen anpassad till helt andra förhållanden än de vi har i dag. Det är en högnordisk dykand som finns över nästan hela den nordliga hemisfären, förutom en liten del av östra Sibirien, säger ejderforskare Mikael Kilpi.

I Finland är ejdern en flyttfågel som flyttar utomlands till Danmark vintertid.

- Den hör till de fåglar som kommer först på våren och på det sättet har den alltid varit en budbärare om vårens återkomst till skärgården. Det har också gjort den folkkär, säger Kilpi.

Ejdern har en speciell process som den tar till vid förökning.

- Ejder har ett konstigt sätt att häcka. Honan äter först upp sig så att den är fet och sen lägger den äggen. Därefter fastar den och tappar hälften av sin vikt. Så det är extrema saker som de sysslar med.

Ejdern har flyttat närmare människan med åren och kan synas i hamnområden. De gör den också för att söka skydd från rovdjur, säger Kilpi.

Men man kan bara misstänka att det är frågan om samma virusinfektion som Holmén utredde. Ingen forskar i dag aktivt i viruset, säger Kilpi.

Upptagen pensionär

Mikael Kilpi har jobbat med ejdrar under flera årtionden. Han blev pensionär för ett år sen men tiden blir ändå inte lång för honom.

- Nog hänger man ju där med ejdrarna så mycket att tiden går och den räcker inte ens till. Så det är riktigt bra att vara pensionär för då har man mera tid för friare verksamhet, säger han.

Även om ejdern, likt andra djur, är skygg så vänjer den sig också vid människan.

- En del av de ejdrar som vi har handskats med i årtionden blir som vänner.

Mikael Kilpi intervjuades av Bubi Asplund.

Läs också