Hoppa till huvudinnehåll

Grå väderbitna båthus gav idéer till nytänk inom skärgårdsbyggande

Miniatyrmodeller av hus, exempel på hur man kunde bo i skärgården.
Miniatyrmodeller av hus, exempel på hur man kunde bo i skärgården. Bild: Niko Kotiranta / Yle arkitektur,Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur,bostadshus,miniatyrmodeller,Iniö, Pargas,boende,trähus

Nya hus i skärgården kunde byggas i ekologiska byar, de har fått inspiration av båthus, samtidigt som de är moderna och energisparande.

Det är några av de förslag som lagts fram i Iniö som ett nytänk inom byggande i skärgården.

Blommande ängar och buskar framför ett rödmålat staket i Söderby i Iniö.
Söderby i Iniö. Blommande ängar och buskar framför ett rödmålat staket i Söderby i Iniö. Bild: Linus Hoffman / Yle Iniö, Pargas,bostadshus,Staket,Åboland,skärgårdsboende

– Det är många som gärna skulle flytta ut till skärgården. Bristen på bostäder gör det ändå nästan omöjligt att flytta, säger samarbetschef Annastina Sarlin vid Nordiska Skärgårdssamarbetet, som tagit initiativ till de nya idéerna.

Annastina Sarlin är aktiv i Pro Nagu
Annastina Sarlin. Annastina Sarlin är aktiv i Pro Nagu Bild: Yle/Nina Bergman nagu

Arkitektstuderande gavs en utmaning

Arkitektstuderande från Aalto-universitetet besökte i vintras Iniö. De bekantade sig med de olika delarna av Iniö och med byggnadskulturen i byarna.

- Det här är en väldigt annorlunda kontext. Oftast planerar vi i Helsingfors och då är problematiken en annan. Då vet vi att det flyttar in en massa människor och ska fundera hurudana hus vi bygger åt dem. Men här är frågan en helt annan, konstaterade Jens Regårdh, arkitektstuderande vid Aalto-universitetet då.

Profilbild på Jens Regårdh.
Jens Regårdh. Profilbild på Jens Regårdh. Bild: Yle/ Jussi Kallioinen Aalto-universitetet,jens regårdh

Under våren har studenterna arbetat med att "skapa utbud av bostäder i rimliga kostnadslägen för unga generationer och anställda i skärgårdsföretagen, vid sidan av marknaden för fritidshus i högre kostnadslägen".

På utställningen "Hemma i skärgården" presenteras nu alla nya bostadslösningar - hus byggda i trä, där man har tagit fasta på skärgårdens gråpinade stugor och båthus.

Ett miniatyrhus av trä där en figur står i byggnaden, ett exempel på hur hus i skärgården kunde se ut
Ett miniatyrhus av trä där en figur står i byggnaden, ett exempel på hur hus i skärgården kunde se ut Bild: Niko Kotiranta / Yle Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur,arkitektur,bostadshus,miniatyrmodeller,Iniö, Pargas

– Det fina är att allt är på naturens villkor. Studerandena har planerat i trä, med ekologisk hållbar utveckling i planeringen. Naturen blir viktigare och viktigare för människan hela tiden, säger Janne Gröning, som är ordförande för föreningen Pro Iniö.

Vision om ekologiska byar

De idéer som studerandena för fram för Iniö handlar om framtidsvisioner om ekologiska byar, inflyttning, trender och mycket mer.

En tredimensionell karta på en vägg visar hur stugor, vägar och bryggor kunde byggas i ett ekologiskt samhälle i skärgården.
En tredimensionell karta på en vägg visar hur stugor, vägar och bryggor kunde byggas i ett ekologiskt samhälle i skärgården. Bild: Niko Kotiranta / Yle miniatyrmodeller,Iniö, Pargas,bostadshus,boende,Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur,Karta,3D-modellering,skärgårdsboende

Alla idéer är man kanske inte lika förtjusta över i Iniö.

– Det är visioner, och allt går inte att förverkliga så här. Det går ju inte att bygga hur mycket som helst i de små byarna på alla öar i Iniö. Men det har såtts frön - och man bygger nytt, säger Gröning.

Janne Gröning.
Janne Gröning. Janne Gröning. Bild: Niko Kotiranta / Yle Iniö, Pargas,janne gröning

Nordiska Skärgårdssamarbetet för nu utställningen "Hemma i skärgården" vidare från Iniö. Nästa anhalt blir Åland, och sedan ställs den ut i Stockholm och i Östergötlands skärgård.

Två män med glasögon och grånande hår tittar på en utställning om hur hus i skärgården kunde byggas.
Två män med glasögon och grånande hår tittar på en utställning om hur hus i skärgården kunde byggas. Bild: Niko Kotiranta / Yle Iniö, Pargas,utställningar,miniatyrmodeller,Arkitektur i Finland,detaljplanering,strandplanering,planläggning,planläggningsarkitekter,byggnadsplan (planläggning),skärgårdsboende

– Det finns redan ett radhusbygge som har förverkligats i Kökar. Nu finns det intresse också i Brändö och på Arholma. Det finns ett stort intresse för nytänk inom byggande i skärgården, berättar Sarlin.

Och sedan då?

Och hur snart kommer något att hända i Iniö? Kanske inte ännu i år, men enligt Gröning finns det många idéer som kunde användas.

Ett vitt hus med gröna knutar börjar bli övervuxet av syrener.
Ett vitt hus med gröna knutar börjar bli övervuxet av syrener. Bild: Linus Hoffman / Yle Iniö, Pargas,bostadshus,övergivna byggnader,byggnader,skärgårdsboende

– Här finns en massa gamla hus. En del av dem går säkert att reparera, renovera, fixa och göra fina. Man kan använda idéer från modellerna i de gamla husen, man bygger till lite eller fixar upp dem på ett helt nytt sätt.
Ett rött hus med vita knutar skymtar bakom en grå lada.
Ett rött hus med vita knutar skymtar bakom en grå lada. Bild: Niko Kotiranta / Yle Iniö, Pargas,bostadshus,Åboland,Skärgården,trähus,skärgårdsboende

– Vi är positivt inställda. Positiva tankar flyttar på berg! säger Gröning.