Hoppa till huvudinnehåll

Hemvårdare i Ingå: Många gamla ligger under tjockt täcke med fönstren stängda i hettan

Äldrevård.
De äldre kanske inte märker hur varmt det är. Äldrevård. Bild: Marko Väänänen ålderdomshem

Äldre är speciellt känsliga för de höga temperaturerna men känner samtidigt kanske inte av när de har för varmt. Därför gäller det nu för anhöriga och hemvården att vara extra uppmärksamma på att värmen inte blir livshotande.

Susanna Eklund jobbar inom hemvården i Ingå. Hon berättar att de flesta äldre hon besöker inte förstår att vara aktsamma i värmen.

Kvinna i vit sjukskötarskjorta med smycke runt halsen. Hon sitter på en stol och det mörka håret är utslaget.
Det är viktigt att också äta trots att man inte har aptit i hettan, påminner Susanne Eklund Kvinna i vit sjukskötarskjorta med smycke runt halsen. Hon sitter på en stol och det mörka håret är utslaget. Bild: Nicole Hjelt / Yle Ingå,ålderdomshem,hemvård,susanna eklund

- De har väldigt varmt inomhus men de förstår inte riktigt att det är varmt. De har fönster och dörrar stängda och ligger under tjockt täcke, berättar Eklund.

Kan bli jättefarligt

Klockan 9.30 börjar temperaturen redan närma sig 30 grader utomhus och inne i många lägenheter kan temperaturen vara minst lika hög.

Det är därför oerhört viktigt att hålla koll på de äldre som bor ensamma.

- Det kan bli jättefarligt. Det handlar om liv och död, förklarar Eklund.

Det varma vädret gör att fönstren gärna få stå öppna på Lönneberga i Ingå.
Det gäller att vädra ordentligt på natten i sommarvärmen. På dagen ska fönster vara stängda och gardinerna fördragna. Det varma vädret gör att fönstren gärna få stå öppna på Lönneberga i Ingå. Bild: Yle/Marica Hildén fönster,Ingå,lönneberga gamla delen

När hon kommer hem till en person där det är väldigt hett så är första prioritet att få ner temperaturen.

- Jag öppnar dörrar och fönster och tar av personen så mycket kläder som möjligt och ger dem mycket att dricka. Om någon mår jättedåligt måste man överväga sjukhuset, säger Eklund.

Det är också viktigt att se till att de äldre äter tillräckligt trots att aptiten ofta försvinner i värmen.

Chips och luftkonditionerad bil hjälper

Hettan är inte selektiv utan drabbar även dem som är yngre. Eklund säger att hon måste hålla koll på sitt eget vätskeintag för att klara av att jobba i de varma lägenheterna.

- Det gäller att dricka och äta fast man inte är hungrig, säger hon och berättar att hon brukar ha lite chips med sig för saltbalansen.

Vattenmelon skuren i hjärtan.
Vattenmelonen innehåller mycket vätska vilket behövs i värmen. Vattenmelon skuren i hjärtan. Bild: Yle/Monica Forssell vattenmelon,frukter

Hemvårdens bil är luftkonditionerad och så försöker Eklund hitta en skuggig plats att parkera på, berättar hon.

Har lånat fläktar

Det är inte bara de privata lägenheterna som är varma. Även på äldreboendet Lönneberga kan det till och med bli upp till 30 grader inomhus när sommaren visar sin soligaste sida.

Vid Lönneberga har man lånat extra fläktar. De surrar flitigt för att råda bot på den värsta hettan. Man har också ställt fram vattenmelon och chips för att hjälpa invånarna och personalen att säkra sitt vätske- och saltintag.

Minns varma somrar på fälten

Saga Salonen är 94 år gammal och har upplevt en och annan varm sommar i sina dagar. Hon berättar att hon minns att det var varmt att arbeta ute på fälten på föräldrarnas gård i barndomen.

På det egna rummet har värmen ändå inte stört henne.

Äldre kvinna med blå ögon klädd i rosa skjorta och med guldsmycke runt halsen.
Saga Salonen minns varma somrar från barndomen Äldre kvinna med blå ögon klädd i rosa skjorta och med guldsmycke runt halsen. Bild: Nicole Hjelt / Yle kvinna,äldre,Saga Salonen

- Jag har en fläkt som kyler. Jag är mera bekymrad för dem som bor på den soliga sidan, säger hon.

Salonen berättar att personalen är noggrann med att se till att hon dricker tillräckligt. Invånarna brukar också hålla koll på varandras välmående, berättar hon.

- Vi träffas här vid maten så då pratar vi.

Var uppmärksam på om någon är yr och slö

Camilla Biström är vårdenhetschef och ansvarar för öppna vården och intervallavdelningen vid Lönneberga.

Kvinna i randig klänning lägger på fläkt inomhus. I Bakgrnden en äldre kvinna i rullstol.
Camilla Biström lägger på en av fläktarna på Lönneberga. Kvinna i randig klänning lägger på fläkt inomhus. I Bakgrnden en äldre kvinna i rullstol. Bild: Nicole Hjelt / Yle Ingå,hemvård,ålderdomshem,äldre,lönneberga i ingå

Hon säger att det är viktigt att vara uppmärksam på symtom som tyder på att någon mår dåligt av hettan.

- De första kännetecknen är att någon verkar trött och slö, blir illamående eller yr, förklarar hon.