Hoppa till huvudinnehåll

Lärkkulla folkakademi i Karis var på slaktlista - nu ryms bara en bråkdel av de sökande in

ett stort klassrum med ungdomar. I mitten står läraren. Internationell kurs, språkkurs.
Språkkurserna på Lärkkulla är populära. ett stort klassrum med ungdomar. I mitten står läraren. Internationell kurs, språkkurs. Bild: Privat / Emilia Nyberg folkakademier,utbildning,Skola,Karis,Västnyland,Språkundervisning,lärkkulla folkakademi

Lärkkullas framgång beror enligt rektor Juhani Jäntti på att skolan har blivit mer internationell. I synnerhet språkprogrammen lockar utländska studerande. Det ligger ändå många år av arbete bakom folkakademins goda rykte, säger Jäntti.

- Det är kanske den vägen yrkeshögskolorna måste gå för att få yrkesutbildad arbetskraft. Frågan är om Finlands befolkning räcker till, säger Juhani Jäntti som råder Yrkeshögskolan Novia att försöka locka fler utländska studerande.

En glasögonprydd man står utomhus. Han ler mot kameran. Det är sommar.
Juhani Jäntti, rektor vid Lärkkulla folkakademi i Karis, har även på sommaren fullt med kursdeltagare och studerande i skolan. En glasögonprydd man står utomhus. Han ler mot kameran. Det är sommar. Bild: Yle / Tiina Grönroos utbildning,andra stadiets utbildning,Karis,Västnyland,studier,ansökningar,folkakademier,juhani jäntti

Yrkeshögskolan Novia har svårt att locka studerande till vissa utbildningar i Ekenäs samtidigt som Lärkkulla folkakademi i Karis har varit tvungen att gallra hårt i sina ansökningar.

Fullt på språkkurserna

Också Lärkkulla har tidigare haft svårt att locka tillräckligt med studerande. En tid låg skolan till och med på en så kallad slaktlista, berättar Jäntti.

Det viktiga är att ordna utbildningar som behövs. Språkkurser hör till dem säger Jäntti.

På Lärkkulla ordnas nio månader långa språkprogram i svenska, finska och engelska. Sommartid ordnas kortare språkkurser.

Lärkkulla breddar sitt musikaliska kursutbud

Det är också viktigt att skapa utbildningar som lockar.

- Det gäller att nischa, bjuda på något nytt, säger rektor Juhani Jäntti.

I höst startar en ny musikallinje. Den har lockat många, främst unga kvinnor.

- Många unga är intresserade av dans, sång och teater. Tidigare har man varit tvungen att åka till Sverige för att studera, men nu kan man i stället komma till Lärkkulla i Karis, säger han.

Nio kvinnor på en utescen iklädda femtiotalsklänningar.
Många unga brukar spela med i Raseborgs sommarteater. Juhani Jäntti tror att det bidrar till att musikallinjen lockar. Bilden är från årets musikal West Side Story. Nio kvinnor på en utescen iklädda femtiotalsklänningar. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,Raseborg,teaterkonst,West Side Story,raseborgs sommarteater 2018

Musikallinjen har däremot inte lockat män. Lärkkulla har därför lagt ut en tilläggsansökan där man efterlyser sjungande män.

Några svårigheter att fylla musikallinjen eller musiklinjen pop&rock har skolan däremot inte. Totalt sökte 73 personer till de här två linjerna som kan erbjuda 15 + 15 platser.

En dryg fjärdedel av alla sökande antas

Lärkkulla har överlag långt fler ansökningar än studieplatser. I år fick folkakademin 450 ansökningar men skolan har inte plats för fler än 120-130 studerande.

- Faktum är att vi annonserar inte längre. De flesta som kommer till oss har blivit rekommenderade, säger Juhani Jäntti.

Maten och internaten lika viktiga som studierna

Lärkkulla folkakademi är en privatskola som erbjuder både kost och logi vid sidan av utbildningen. Helt billigt är det inte att studera i Karis, runt 500 euro per månad.

Rektor Juhani Jäntti tycker inte att summan är speciellt hög. Han jämför med boende och studier i Helsingfors eller Åbo.

Två stenhus uppe på en kulle. Vår, försommar. Lärkkulla
Lärkkulla är beläget på ett idylliskt område en bit från Karis centrum Två stenhus uppe på en kulle. Vår, försommar. Lärkkulla Bild: Privat / Emilia Nyberg folkakademier,utbildning,Skola,Karis,Västnyland,lärkkulla folkakademi

Jäntti säger också att maten och boendet är minst lika viktigt som studierna och faktorer som bidrar till skolans popularitet.

- Torrt och krasst, en tredjedel beror på maten, en tredjedel på undervisningen och en tredjedel på boendet. Om någon av dessa delar inte fungerar faller allt, säger Juhani Jäntti.

Långtgående planer för nästa år

Rektorn vid Lärkkulla folkakademi i Karis har redan klart för sig vilken nyhet skolan ska erbjuda sina studerande nästa år, 2019:

- Vi skickar alla våra språkstuderande på språkpraktik. De ska jobba i olika organisationer och företag i trakten och använda sitt målspråk, säger Juhani Jäntti.

Jäntti har en klar idé om hur Lärkkulla folkakademi skulle kunna samarbeta mera med Novia och andra yrkeshögskolor.

- Om och när det kommer utländska studerande till Novia, varför inte inleda med en tolv veckor lång språkkurs hos oss på sommaren för att sedan fortsätta på Novia på hösten.

Artikeln bygger på en intervju gjord av Tove Virta.