Hoppa till huvudinnehåll

SFP:s Henriksson kritiserar regeringen för dubbla budskap - driver en helt annan invandringspolitik än den man talar om

Sfp:s ordförande Anna-Maja Henriksson.
Sfp:s ordförande Anna-Maja Henriksson. Bild: Lehtikuva Anna-Maja Henriksson,Svenska folkpartiet i Finland,SuomiAreena

SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson kritiserar regeringen för att spela med dubbla budskap i invandrings- och arbetsmarknadsfrågor.

På SFP:s partidag under politikerveckan Suomiareena i Björneborg frågade sig partiordförande Anna-Maja Henriksson varför Centern och Samlingspartiet säger att de vill höja biståndet och bli av med behovsprövningen av utländsk arbetskraft när de ändå inte driver frågorna i regeringen.

- Både statsminister Juha Sipilä (C) och finansminister Petteri Orpo (Saml.) talar om att man egentligen borde slopa behovsprövningen av utländsk arbetskraft som gör att företagen inte kan anställa vem de vill. Ändå gör de inte det, säger Henriksson och hänvisar till en partiledardebatt som hölls i tisdags.

Listan över beslut som regeringspartierna Centern och Samlingspartiet säger sig vilja fatta, men ändå låter bli, kan enligt Anna-Maja Henriksson göras lång.

Det är helt obegripligt att regeringen först skär i biståndet enormt mycket, sedan säger man att man borde hjälpa flyktingarna i sina hemländer.― Anna-Maja Henriksson

I arbetsmarknadsfrågor handlar det förutom om behovsprövningen av utländsk arbetskraft också om att främja lokala avtal. Hon anser också att mönstret är tydligt i humanitära frågor som rör biståndet och flyktingkvoten.

- Det är helt obegripligt att regeringen först skär i biståndet enormt mycket, man har skurit hundratals miljoner i biståndet, sedan säger man att man borde hjälpa flyktingarna i sina hemländer.

- Samtidigt säger Sipilä och Orpo att man borde ta emot fler kvotflyktingar. Sedan gör man inte det heller eftersom man har förbundit sig till 750 kvotflyktingar i året när man skrev regeringsprogrammet. Det är ju ingenting, säger Henriksson.

Enligt Henriksson skulle Centern och Samlingspartiet tillsammans ha muskler nog att köra över Blå framtid i de här frågorna om de verkligen ville göra det.

- Man ser ju med vilken frenesi de driver vårdreformen som största delen av finländarna inte vill ha. Men i sådana frågor som trots allt inte är så viktiga för dem kör man med dubbla budskap och skyller på Blå framtid. Jag tycker det är svagt.

Biståndsministern: SFP borde förstå hur man jobbar i regeringen

Inom Samlingspartiet som delar partidag med SFP under Suomiareena förundrar man sig över kritiken - och över att den kommer från just SFP:s ordförande.

- Hon har också varit med i regeringen så hon förstår hur den fungerar, säger utrikeshandels- och bistånds Anne-Mari Virolainen.

Biståndsminister Anne-Mari Virolainen intervjuas i Björneborg
Biståndsminister Anne-Mari Virolainen intervjuas i Björneborg Anne-Mari Virolainen

- Den här regeringen har beslutat att målet ska vara att biståndet når upp till 0,7 av BNP. Men vi har haft en sådan ekonomisk situation att målet har varit omöjligt att nå under den här mandatperioden. Jag är övertygad om att vi i nästa regeringen kommer att fatta beslut om att höja nivån, säger Virolainen.

SFP vill göra Finland till världens barnvänligaste land

I sitt tal på Suomiareena valde Anna-Maja Henriksson att tala om frihet och utmanade de övriga partierna att göra Finland till världens barnvänligaste land.

– I en demokrati har vi friheten att välja hurdant Finland vi vill bygga och ribban ska sättas högt. Varje barn ska ha rätt till småbarnspedagogik, oberoende av familjebakgrund. Vi behöver en bättre familjepolitik. Reformen av familjeledigheterna och hemvårdsstödet ska få kosta, sa Henriksson.