Hoppa till huvudinnehåll

Sjuk Söderberg står över Kalevaspelen – EM fortfarande ett mål

David Söderberg, Vörå.
David Söderberg får hoppas att tre släggkastare inte klarar EM-gränsen i helgens FM. David Söderberg, Vörå. Bild: Yle/Antti Koivukangas David Söderberg,släggkastning,friidrott

David Söderberg återhämtar sig från en virussjukdom och står över helgens Kalevaspel i Jyväskylä. Målet är fortfarande att nå EM.

Släggkastaren David Söderberg har dragits med en seg virussjukdom och eftersom han inte ännu återhämtat sig till fullo, lämnar han emellan Kalevaspelen som går av stapeln i Jyväskylä kommande helg.

Målsättningen är fortfarande att tävla i EM i Berlin i augusti.

– EM-tävlingarna är mitt mål men hälsan går först, säger Söderberg på Friidrottsförbundets webbplats.

Tid till 29.7

Finlands EM-trupp publiceras på måndag, dagen efter att FM, eller Kalevaspelen som de också kallas avgjorts. Men där ser vi alltså inte IF VOM-idrottaren.

I teorin har Söderberg ändå en chans att vika sig en EM-biljett eftersom EM-gränserna ska vara klarade fram till den 29 juli.

– Truppen kan få påfyllning också efter Kalevaspelen, men inte i grenar där vi har tre representanter efter Kalevaspelen, säger Jorma Kemppainen som är träningschef för Finlands Idrottsförbund SUL.

Svår säsong

Söderberg har inte tävlat under pågående säsong, och har med andra ord inga tävlingsresultat att luta sig tillbaka mot. I början av sommaren drogs han med allergiproblem och för ett par veckor sedan drabbades han av en virussjukdom.

– Jag låg nio dagar i sträck i feber. Enligt blodsbilderna var det en virussjukdom. Före det hade jag allergiproblem, som eventuellt kan ha varit samma virussjukdom, säger Söderberg.

Trots den kvistiga situationen har den erfarne 38-åringen från Vörå inte kastat yxan i sjön vad EM beträffar, men det viktigaste är att hälsan hålls.

– Jag vill inte åka till EM om det inte känns som att jag kan ta mig till final och göra ett bra resultat. Men jag tror och hoppas att situationen kan ändra snabbt. Jag har varit i liknande situationer förr också, säger Söderberg hoppfullt.

Inhiberingen av Kalevaspelen innebär att det inte blir ett femte FM-guld för Söderberg. Åren 2013–2016 vann han finska mästerskapet i slägga.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport