Hoppa till huvudinnehåll

THL-råd för värmebölja: Ansträng dig inte i onödan och ta hand om varandra

Ett barn håller i en maskros.
Ett barn håller i en maskros. sommar

Institutet för hälsa och välfärd uppmanar finländarna att ta det lugnt i hettan och institutet har kommit med tips för hur finländarna ska klara av hettan.

Vid varmt väder ökar dödligheten och sjukfrekvensen ökar. Värst är läget för äldre personer, barn, personer med lung- och hjärtsjukdomar samt personer som jobbar utomhus.

För närvarande uppmäts dagligen temperaturer på över 30 grader på många håll i landet, något som finländare inte är vana vid.

Sommarens värmerekord 33,3 uppmättes i Åbo i går, och det varma vädret ska hålla i sig ännu ett tag.

Drick tillräckligt och sök skugga

THL uppmanar dig att tänka på följande:

  • Tänk på innetemperaturen, försök ha det så svalt som möjligt inomhus. Skugga fönstren på solsidan under dagen och vädra på kvällen då det blivit lite svalare. Stäng fönster och dörrar om du har fläkten på. En fläkt försnabbar kroppens vätskeförlust så du bör dricka mer än vanligt.
  • Undvik heta platser och direkt solgass. Om du måste vistas utomhus under de hetaste timmarna håll dig gärna i skuggan. Ansträng dig inte fysiskt om du inte måste.
  • Drick tillräckligt och ät lätt; vid hetta bör du dricka minst några glas mera än normalt. Man bör dock inte dricka litervis med vatten på en gång. Man bör också tänka på kroppens saltbalans, och det lönar sig att äta små mängder flera gånger per dag. Undvik livsmedel med hög proteinhalt samt alkohol och kofeinhaltiga drycker eftersom de torkar ut kroppen. Undvik också drycker med mycket socker i.
  • Håll kroppen så sval som möjligt. Klä dig i lösa kläder, helst tillverkade av naturmaterial. Du kan kyla ner kroppen genom att bära fuktiga kläder, lägga på kalla omslag eller genom att ta en sval dusch.
  • Ta hand om dina medmänniskor. Tänk på personer i din näromgivning som har specialbehov och se till att de tar hand om sig. Barn och djur ska skyddas mot hettan, lämna exempelvis inte en barnvagn med ett sovande barn i ute i solen. Kontrollera att luften kommer åt att cirkulera i vagnen.