Hoppa till huvudinnehåll

Toppmötet i Helsingfors ledde till förluster för torgförsäljarna: "Det var omöjligt att ge informationen tidigare"

Salutorget i Helsingfors.
Dagen efter toppmötet var kommersen åter i full gång på Salutorget. Salutorget i Helsingfors. Bild: Yle / Petter Blomqvist Salutorget (Helsingfors)

Att salutorget var avspärrat under mötet ledde till förluster på tusentals euro för en del torgförsäljare. Från stadens sida beklagar man situationen, men säger också att det inte var möjligt att ge informationen tidigare.

Under toppmötet i Helsingfors mellan Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Donald Trump var Salutorget i centrala Helsingfors avspärrat för allmänheten.

Det betydde också att ingen torghandel kunde idkas under hela dagen.

För försäljarna ledde det här till ekonomiska förluster. Dagen efter var försäljningen åter i full gång, men känslan bland de försäljare som Yle Huvudstadsregionen talar med är besvikelse.

Faik Coban säljer bär och ärter vid Salutorget och han säger att man definitivt känner av att en dags försäljning uteblev.

- Det är klart att det blev en hel del förluster, vi har ju arbetstagare att avlöna och varor som inte kunde säljas. Det är svårt att ge någon exakt summa, säger han.

Han fick informationen om stängningen på fredagen, vilket han känner att var i senaste laget.

- Det känns som om allting var ganska hemligt , säger Coban.

Sampo Hiljanen säljer souvenirer vid torget och tror att det skulle ha blivit en bra försäljningsdag med tanke på det goda vädret.

Salutorget i Helsingfors.
Salutorget i Helsingfors. Bild: Yle / Petter Blomqvist Salutorget (Helsingfors)

- Det fanns nog en hel del kryssningsturister i går, men det är svårt att säga hur stora förluster det är frågan om. Jag förstår nog ändå att man fick veta om toppmötet sent och att det därför var svårt att få allting färdigt, säger Hiljanen.

En torgförsäljare som Yle Huvudstadsregionen talar med men som inte vill ställa upp med namn säger att hens förluster för dagen uppgår till några tusen euro.

"Vi gav informationen så fort vi kunde"

Irmeli Grundström är chef för fastighetstjänster vid Helsingfors stad.

Hon säger att man vid staden inte heller kände till närmare detaljer om säkerhetsarrangemangen i ett tidigare skede.

Poliser i centrum av Helsingfors
Den slutgiltiga informationen om säkerhetsarrangemangen i Helsingfors kunde fastställas bara några dagar innan mötet. Poliser i centrum av Helsingfors Bild: Lehtikuva toppmötet mellan Ryssland och USA 2018,toppmöten,Säkerhet

- Det har varit ur våra händer, vi fick informationen på fredagen och gav ut den till försäljarna så fort vi fick tillgång till den.

I allmänhet finns det inom staden inga system för att kompensera torgförsäljarna för de förluster som arrangemanget orsakade.

- Om det ändå är så att torgförsäljarna vill så kan de naturligtvis presentera ett önskemål om att få ersättning, men det finns inget beslut om det, säger Grundström.

Jag befann mig på senatstorget under toppmötet och där fanns det gott om plats. Diskuterades det någonsin att låta torgförsäljarna sköta sin försäljning där?

- Jag har inte känt till att det skulle ha varit ett alternativ, men om det ordnas liknande evenemang i framtiden så kan man säkert utreda om det går att hitta en alternativ plats.

Läs också