Hoppa till huvudinnehåll

Ekenäsbandet Paul Oxley's Unit trycker på pausknappen

Paul Oxley's Unit på Alexandersteaterns scen.
Paul Oxley's Unit var förra året med i programmet "Nästan unplugged" - här uppträder de på scenen i Alexandersteatern. Paul Oxley's Unit på Alexandersteaterns scen. Bild: Henkka Niemistö avsnitt 3,Yle Fem,Paul Oxley's Unit

Efter nästan 40 år i branschen tar bandet Paul Oxley´s Unit en paus. Men ännu är de lugna dagarna en bit bort. På lördag uppträder de på Julifestivalen tillsammans med Deep Purple och i höst är de aktuella med ett nytt album.

- Det finns inget mastigare sätt att ta en ettårspaus eller ett litet avslut på än att stå på samma scen som Deep Purple, säger gitarristen Uffe Enberg.

Deep Purple må ha flera decennier på nacken men det börjar också vara en tid sen Paul Oxley´s Unit slog igenom med låten Another heartbreak på 80-talet.

Kjell Ekholm skickade in, då Paul Oxley's Radios, första singelskiva till Veckorevyns musikskribenter.

- De hade en sida som hette "Veckans 45:or". 45 betydde singelskivor eftersom de snurrade 45 varv i minuten. Vi blev valda till veckans skiva och med på samma lista fanns John Lennons Starting over. Så vi var i gott sällskap, säger basisten Kjell Ekholm nostalgiskt.

Två män i svarta/mörka skjortor och solglasögon. De står ute mot en svart trädörr/trävägg.
Kjell Ekholm spelar bas och Uffe Enberg gitarr i bandet. De har varit med sedan bandet startades. Två män i svarta/mörka skjortor och solglasögon. De står ute mot en svart trädörr/trävägg. Bild: Yle / Tiina Grönroos musik,rock and roll,Västnyland,Ekenäs,rock,musiker,cd-skivor,musikfestival,Paul Oxley's Unit,Kjell Ekholm,Ulf Enberg,uffe enberg

Men snart får bandmedlemmarna nöja sig med att enbart prata om Paul Oxley's Unit. Bandet spelar nämligen sin sista spelning på Julifestivalen.

- Vi kommer att hålla paus i alla fall i ett år framöver. Huvudorsaken är att vår trummis Nicke Björkqvist sticker till Nya Zeeland för ett knappt år, säger Enberg.

Även de andra bandmedlemmarna kommer att vara fullt sysselsatta.

Enberg jobbar i sin studio medan Kjell Ekholm skriver en bok. Paul Oxley är upptagen med akustiska projekt.

Därför passar en ett år lång paus bra, tycker Enberg.

Trummisen drar utomlands

Nicke Björkqvist har spelat 20 år i Paul Oxley's Unit.

- Jag hade inte räknat med det här. Vi hade först tänkt att en annan trummis skulle hoppa in men kanske en paus är en bra sak för hela bandet, säger han.

Nicke Björkqvist ger gärnet i Paul Oxleys Unit.
Trummisen Nicke Björkqvist driver också hamnterrassen Baywatch och familjeföretaget Ekenäs camping. Nicke Björkqvist ger gärnet i Paul Oxleys Unit. Bild: Yle/Patric Westerlund nicke björkqvist,Ekenäs

Nicke Björkqvist och hans familj ska åka på en nio månader lång resa.

- Jag är företagare och jobbar ganska mycket. Det är jobb 24/7 och även min fru är företagare.

Det här är något som familjen har övervägt hemma vid köksbordet.

- Först tänkte vi att det är omöjligt för oss att göra en sådan resa. Men när vi hade grubblat på det ett tag och kom vi fram till att det kanske inte är omöjligt och beslöt oss för att åka iväg.

Både Nicke Björkqvists och fruns företag kommer att rulla på fastän paret befinner sig utomlands. Resan blir en paus från vardagen.

- När man är hemma så är man alltid involverad i arbetet. Den här långa resan är bra eftersom man kommer iväg och får samla energi, säger Björkqvist.

Aktuell med ny skriva

Trots arr bandet tar paus efter helgens konsertspelning så ger de ut ny musik i form av en ny skiva i oktober.

- Jag tror att vi är en av de få artister som är kvar från den tiden och som fortfarande ger ut skivor i cd-format, säger Ekholm.

I dag ger många artister enbart ut sin musik digitalt. Cd-skivor anses inte vara lönsamma.

Paul Oxley stortrivdes på scen.
Paul Oxley har skrivit alla låtar på den nya skivan. Musiken stämmer väl överens med det poppiga sound som bandet också tidigare har haft. Paul Oxley stortrivdes på scen. Bild: Yle/Patric Westerlund livs levande ledin,Ekenäs

Varför väljer ni ändå att ge ut musik på cd-skiva?

- Det är antagligen eftersom Paul, som skriver låtarna, fortfarande tänker i koncepttermer. På en cd har låtarna en viss relation med varandra och det finns i texterna något som relaterar till till exempel aktuella saker i samhället.

- Paul ser musiken som helheter och inte enskilda låtar, säger Ekholm.

Vad som är ett bra musikformat går i vågor. När bandet började gav de ut C-kassetter och vinyler.

- Vi har haft turen att vara med från början. Nu är vinylerna tillbaka igen, säger Enberg.

Vinylskiva på skivtallriken.
Vinylskiva på skivtallriken. Bild: Yle/Rolf Granqvist vinylskivor

Han anser att den bästa musikupplevelsen fås genom att lyssna på en fysisk skiva.

- Det enda rätta sättet att börja lyssna är att ha en skiva framför sig och ha orden framför sig och det finns en röd tråd i det, säger Enberg.

Han erkänner ändå att han också lyssnar på musik via nättjänster, även om han inte tycker det är samma sak.

Tillfällig paus eller på obestämd tid?

Till en början talar bandet om en paus på ett år.

- Men vi tycker mycket om att göra det här. Det finns inte en i det här gänget som inte skulle brinna för det här och det skulle inte gå att utöva musik på det här sättet om vi inte gillade det, säger Enberg.

Paul Oxleys Unit.
Bandet har en gång tidigare haft en paus. Det var 1995 - sedan dess har det rullat på. Paul Oxleys Unit. Bild: Yle/Patric Westerlund livs levande ledin,Ekenäs

Enberg tror därför att det också kan vara bra att hålla lite paus.

Stommen i bandet börjar också vara kring 60 år, tillägger han och en liten andningspaus sitter därför bra. Det här lär ändå inte vara slutet för bandet.

- Det känns inte som att någon har tappat gnistan.