Hoppa till huvudinnehåll

Elin Willows: Värmen är en läskande bägare att bälga nyheter ur i torkan - med besk eftersmak

Solen tittar fram bakom moln.
Solen har värmt extra mycket de senaste dagarna. Solen tittar fram bakom moln. Bild: YLE/Rolf Granqvist molntäcke

Värmen har förvandlat den årliga nyhetstorkan till nyheter om torka. Solen verkar inte sky några medel, och det är vårt fel.

- Hur många olika vinklar på värmen kan man ha? säger en nyhetschef i lunchrummet.

- Och hur många nyheter om värmen kan man ha i samma sändning?

På alla regionsidor på svenska.yle.fi ligger en eller flera värmenyheter högt i topp. I år har bergeppet nyhetstorka fått en ny innebörd. Det handlar inte längre om den årligen återkommande bristen på nyheter som inträffar i just juli. Nu handlar det istället om att torkan har letat sig in i, och blivit nyheter.

Elin Willows.
Elin Willows. Elin Willows. Bild: Yle/Rolf Granqvist elin willows

I juli brukar det vara svårt att vara journalist. Många är lediga, vissa inrättningar är stängda och det händer helt enkelt inte lika många nyhetsmässiga saker. Det resulterar i färre nyheter. De ämnen man sen ändå vill göra inslag om kan det vara svårt att hitta experter till, de är också på semester.

Kanske blev det också extra tydligt efter toppmötet i Helsingfors. Då fanns det allt möjligt att skriva om som rörde de två herrarnas sammankomst, sen blev det plötsligt som vanligt igen, med sommar, juli, semester och sol.

... för många har värmen negativa följder. Och inte bara det. Själva orsaken till värmeböljan är inte heller något positivt.

Men i år har den sistnämnda bestämt sig för att närvara mer än vanligt, ofta utan ett skyddande moln framför sig. Och då fanns där plötsligt nyheter igen. För hur det nu än är så påverkar vädret oss massor. Och därför vill vi också läsa om det.

Värmen för med sig massor av nyheter. Något för oss journalister svältfödda att gräva ur helt enkelt. Det blir nyheter som att det lättare börjar brinna, att algblomningen ökar, att det är svårt att få tag i djurfoder, att det finns risk att grundvattnet påverkas och att för många hotar värmen hälsan.

Ja visst är det trevligt att badvattnet är varmt och är du fläkt- eller glassförsäljare så rullar affärerna säkert extra bra. Men för många har värmen negativa följder. Och inte bara det. Själva orsaken till värmeböljan är inte heller något positivt.

De klimatförändringar det pratas om finns på riktigt. Här. Även om det, som Dan Lolax skriver i Åbo Underrättelser, inte är säkert att just den här värmeböljan är klimatförändringarnas fel, så är det ändå en försmak av vad som komma skall.

Vädret har alltid varit ett lättillgängligt och självklart samtalsämne och vid exceptionella väder, som nu, ännu närmare till hands. Vi pratar om hur varmt det är och när det varit så här varmt senast. Sen finns det också de som klagar på värmen (dit hör jag), och sen finns det andra som klagar på att folk klagar på värmen.

Men, när jag rannsakar mina känslor så är det främst hettan som stör mig. De klimatförändringar som kan ligga bakom den känns fortfarande avlägsna. Därför är det en ögonöppnare att läsa artiklar om det som värmen gör, värre saker än att jag blir matt av solen.

För de flesta nyheter kopplade till det extrema vädret är inte så positiva. Och trots att det för oss journalister nu plötsligt går enklare att göra inslag, på grund av vädret (den här kolumnen är ännu ett exempel i raden), så har vi fortfarande inte svaret på nyhetschefens fråga. Hur många artiklar om värmen kan vi ha? Hur många fler artiklar innan vi känner av smolket i bägaren?

Läs också