Hoppa till huvudinnehåll

Europaparlamentarikern Pirkko Ruohonen-Lerner på Borgå torg: "Jag ställer inte upp i kommunalval"

Pirkko Ruohonen-Lerner på torget i Borgå.
Pirkko Ruohonen-Lerner. Pirkko Ruohonen-Lerner på torget i Borgå. Bild: Yle/Pontus Nyqvist Sannfinländarna,europaparlamentariker,Borgå,pirkko ruohonen-lerner

Solen gassade och temperaturen var uppe i 30 grader när europaparlamentarikern och Borgåbon Pirkko Ruohonen-Lerner träffade väljare på Borgå torg på onsdagen.

För tillfället är Pirkko Ruohonen-Lerner (Sannf) på en sommarturné där hon åker runt till olika städer i Finland och diskuterar frågor som gäller till exempel EU med invånarna.

På Borgå torg stannar en del människor ibland till och kommer fram till politikern som gärna svarar på frågor.

- Många är intresserade av mitt jobb och vad jag gör. Många har redan ganska bra koll på vad jag gör i Europaparlamentet och mina ärenden där. Jag är ju specialiserad inom ärenden som handlar om skatteplanering, penningtvätt, ekonomiska brott och liknande fenomen, säger Ruohonen-Lerner.

Hinner inte följa med lokalpolitik

Pirkko Ruohonen-Lerner är medlem i det sannfinländska partiet och är sedan 2015 ledamot i Europaparlamentet.

Att vara europaparlamentariker betyder långa dagar och hårt arbete. Ruohonen-Lerner säger att hon därför inte har så mycket tid att följa med vad som händer i lokalpolitiken i Borgå.

- Eftersom jag har så mycket att göra i mitt arbete så hinner jag främst följa med i lokalpolitiken genom att läsa rubrikerna i tidningen.

Det är heller inte aktuellt för Ruohonen-Lerner att ställa upp i kommunalvalet. Hon har tidigare varit ledamot i Borgå stadsfullmäktige.

- Jag hann redan vara medlem i Borgå stadsfullmäktige i tjugo år. Där finns förstås SFP som är störst och viktigast, och Socialdemokraterna och Samlingspartiet som har egna tjänstemän i förvaltningsorganisationen. De sköter om Borgås ärenden.

Många frågor som berör EU

En av dem som kommit till torget med avsikt att träffa Ruohonen-Lerner är Seppo Räsänen. Han har redan en längre tid följt med europaparlamentarikern och det arbete hon gör.

- Hon har en sådan personlighet att man inte kan provocera henne. Hon svarar lugnt på allt, vare sig det är positivt eller negativt. Det tilltalar mig, säger Räsänen.

Seppo Räsänen.
Seppo Räsänen kom till torget för att träffa Pirkko Ruohonen-Lerner. Seppo Räsänen. Bild: Yle/Pontus Nyqvist Borgå

Många av de frågor som människorna ställde till Ruohonen-Lerner hade att göra med hennes arbete inom Europaparlamentet. Räsänens frågor var inget undantag.

- Jag ville veta hur en riksomfattande organisation kan söka stöd av EU.

Som svar fick Räsänen att Ruohonen-Lerners assistenter ska ta reda på svaret, för att sedan skicka informationen till Räsänen per e-post.

Oklart om hon ställer upp i val

Ruohonen-Lerner säger att hon på torsdagen ska åka till Björneborg där det kommer att ordnas en liknande tillställning som i Borgå.

Däremot har hon ännu inte gjort upp några långsiktiga planer för framtiden. Hon säger att det ännu är oklart om hon tänker ställa upp i riksdagsvalet eller andra val som ordnas nästa år.

- År 2019 är det riksdagsval och Europaparlamentsval men jag har inte gjort ett beslut om jag ställer upp som kandidat.