Hoppa till huvudinnehåll

FN varnar: Antalet hiv-smittor ökar i 50 länder

Grafik föreställande en aidsrosett, mediciner i pillserdform och en blodfylld spruta.
Grafik föreställande en aidsrosett, mediciner i pillserdform och en blodfylld spruta. Bild: Mostphotos mediciner,sprutor,sjukdomar,Tablett,AIDS,piller

En färsk FN-rapport slår fast att hiv sprids snabbt i flera länder. I Östeuropa och Centralasien har antalet upptäckta smittor fördubblats under de senaste 20 åren.

Enligt FN:s samlade program mot hiv/aids, UNAIDS, är det speciellt genom nålar som hivviruset sprids i Östeuropa och Centralasien.

I Nordafrika har antalet nya smittor ökat med en fjärdedel.

FN varnar för att antalet nya smittor inte har sjunkit tillräckligt snabbt för att man skulle kunna nå organisationens mål på under 500 000 dödsfall på grund av aids fram till år 2020.

I fjol dog uppskattningsvis 940 000 människor i aidsrelaterade sjukdomar, drygt 100 000 av dem barn.

Eunice Mbanjwa has been working at HOKISA for over 13 years as a care giver to children and orphans affected by HIV/Aids
Eunice Mbanjwa har jobbat i 13 år på HOKISA, Homes for kids in South Africa. Det är en organsiation som erbjuder hem för barn som blivit föräldralösa på grund av aids. Sydafrika hör till de värst drabbade länderna. Eunice Mbanjwa has been working at HOKISA for over 13 years as a care giver to children and orphans affected by HIV/Aids Bild: EPA/NIC BOTHMA hiv,Aids,Sydafrika

Fyra av fem gravida kvinnor med hiv har tillgång till mediciner som hindrar att viruset överförs till fostret, men 180 000 spädbarn har smittats med hiv genom amning. Det ligger långt över FN-målet på under 40 000 barn fram till 2018.

- Hela regioner håller på att bli efter i utvecklingen. De stora framsteg vi har gjort vad gäller barnens situation verkar inte hålla i sig. Kvinnor drabbas fortsättningsvis hårdast. Det finns inte tillräckligt med resurser i förhållande till förpliktelserna och utsatta grupper blir fortsättningsvis lämnade utanför, säger FN-organet UNAIDS direktör Michel Sidibé i ett utlåtande.

Samtidigt kommer det också fram en del goda nyheter i rapporten. Under 2017 fick 2,3 miljoner människor tillgång till bromsmedicinering.

Antalet infektioner minskar också tydligt i de områden där aids skördat flest människoliv, det vill säga östra och södra Afrika där antalet infektioner minskat med en tredjedel under 2010-talet.

FN tar i rapporten upp människor som är i speciellt utsatta situationer då det kommer till att skydda sig mot hiv. Exempelvis lever omkring hälften av sexarbetarna i Sydafrika, Zimbabwe, Lesotho och Malawi med smittan.

Globalt sett är det omkring 40 miljoner människor som lever med hiv-smitta och bara omkring hälften har tillgång till vård och bromsmedicinering, slår rapporten fast.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes