Hoppa till huvudinnehåll

Mycket folk på stränderna under värmeböljan – badvakterna har fullt upp

Uppblåsbara badleksaker på en strand med människor i bakgrunden.
Uppblåsbara badleksaker på en strand med människor i bakgrunden. Bild: Yle/Lina Frisk. värmebölja,Strand

Det varma vädret innebär att många söker sig till olika stränder för att svalka sig. Åbo stad har varit tvungen att anställa extra badvakter för att förbättra övervakningen på stadens badstränder.

Klockan är 11 på förmiddagen. Det är 28 grader i luften och 22 grader i vattnet vid Ispois simstrand i Uittamo i Åbo. Stranden är redan full av barnfamiljer – och fler kommer gående med fyllda picknick-korgar redo för en heldag på stranden.

En kvinna och ett barn som sitter på en strand.
En kvinna och ett barn som sitter på en strand. Bild: Yle/Lina Frisk. Strand,uittamo simstrand

Vid badvaktstornet ställer Veera Rinne och Laura Mäki i ordning inför dagens badvaktspass vid stranden. Deras uppgift är att övervaka stranden och försöka förebygga att farliga situationer ska uppstå, förklarar Rinne.

– Någon av oss sitter alltid här medan den andra går omkring på stranden och i vattnet och övervakar, säger Mäki.

Laura Mäki och Veera Rinne.
Laura Mäki och Veera Rinne. Laura Mäki och Veera Rinne. Bild: Yle/Lina Frisk. badvakter,värmebölja,uittamo simstrand

Varma dagar betyder fler besökare på stranden. För badvakterna innebär det att de måste vara ännu mer på alerten.

– Vi har mer uppdrag då det är fler personer på stranden, både räddningsuppdrag och förebyggande åtgärder. Som tur är har det inte skett några allvarligare olyckor i sommar. Det har främst handlat om att ta hand om sår och reagera innan något händer, säger Mäki.

Badvakter övervakar badstranden i Uittamo.
Badvakter övervakar badstranden i Uittamo. Bild: Yle/Lina Frisk. badvakter,uittamo simstrand

Mäki berättar att det handlar ofta om att de måste säga till då badare simmar utanför bojarna på farleden för båtar, vilket inte rekommenderas på grund av risken att bli överkörd.

Badvakterna använder en megafon för att varna människor, eller så tar de sig ut till dem som simmat för långt med en surfbräda.

Badvakterna är inte barnvakter

Trots att badvakterna är där för övervaka att inga farliga situationer uppstår, är deras uppgift inte att fungera som barnvakter. På Ispois simstrand har badvakterna flera gånger varit tvungna att påminna föräldrar om det.

– En del föräldrar lämnar sitt barn på ett ställe och går själv någon annanstans. Vi har inte möjlighet att se efter ett enskilt barn hela tiden, säger Rinne.

– Det är jätteviktigt att varje förälder ser efter sitt eget barn. Vi är här som allmänna övervakare för att skapa trygghet, men varje barn är här på sina föräldrars ansvar, säger Mäki.

Mäki säger att många nog ser efter sina barn, men att de är för långt borta. Man bör hållas nära sitt barn eftersom farliga situationer kan uppstå väldigt fort.

En liten flicka som leker på en strand.
En liten flicka som leker på en strand. Bild: Yle/Lina Frisk. Strand,ispois simstrand

Eva Hogeslag och Lisa Martin-Harewood är på Ekvalla simstrand med sina familjer.

– Någondera föräldern är hela tiden bredvid barnen. Man kan inte lita på dem hur de än säger vad de ska göra, säger Martin-Harewood.

– Säkerheten på stranden är i allmänhet bra, men jag skulle aldrig lita på att någon annan skulle hålla koll. Man måste själv sköta om sina egna barn och se till att man inte bara håller på med sitt eget på stranden utan att man följer med, säger Hogeslag.

Långa dagar i solen

Familjerna har tagit sig tidigt till stranden för att njuta av det fina julivädret. Men hur länge orkar man hänga på stranden när temperaturen kryper över 30-strecket?

– Förvånansvärt länge. Våra barn har nog orkat länge. Men sen är man givetvis trött när man kommer hem, säger Martin-Harewood.

Lisa Martin-Harewood, Eva Hogeslag, Tiger och Marlowe Harewwod
Lisa Martin-Harewood, Eva Hogeslag, Tiger och Marlowe Harwood. Lisa Martin-Harewood, Eva Hogeslag, Tiger och Marlowe Harewwod Bild: Yle/Lina Frisk. värmebölja

Hogeslag säger att det gäller att dricka mycket vatten och sätta sig i skuggan emellan för att klara en hel dag på stranden.

– Barnen måste vara mycket i vattnet och då vi kommer hem håller vi oss inomhus, säger Martin Harewood.

Tiger Harewood, 13 år, och Marlowe Harewood, 9 år, springer upp från vattnet.

– Vi brukar simma, leka, kasta frisbee med pappa, säger de i mun på varandra när de berättar vad de brukar göra på stranden.

Tiger och Marlowe Harewood.
Tiger och Marlowe Harewood. Tiger och Marlowe Harewood. Bild: Yle/Lina Frisk. värmebölja,tiger och marlowe harewood

De tycker om att det är varmt eftersom det betyder roliga dagar på stranden.

– Det är roligt att simma på stranden och ha roligt med sina vänner och med familjen, säger Marlowe.

– För att inte börja må dåligt av värmen går vi ibland i skuggan och tar det lugnt, säger Tiger.

Men det är inte enbart badgästerna som blir utsatta för solen och hettan i fler timmar. Badvakterna måste också vara försiktiga så de inte får solsting i värmen.

Peetu Viitala.
Peetu Viitala. Peetu Viitala. Bild: Yle/Lina Frisk. badvakter,värmebölja,peetu viitala

Peetu Viitala vid badvaktstornet vid Ekvalla simstrand har både en skyddande keps och solglasögon.

– Man måste se till att dricka tillräckligt och försöka äta trots att maten inte riktigt smakar i den här hettan. Då klarar man sig bra.

På Ispois simstrand instämmer Mäki och Rinne att det är viktigt att dricka tillräckligt samt använda solkräm och sätta sig i skuggan emellan.

Över tusen besökare vissa dagar

Stranden i Uittamo är så gott som full med människor som Mäki och Rinne nu ska övervaka fram till klockan 18.

Under mer bråda dagar skulle det vara skönt med några fler vakande ögon

Då stranden är full med människor kan det vara svårt att upptäcka då en farosituation uppstår. Därför är det viktigt att snabbt ropa på hjälp ifall man själv eller någon annan hamnar i fara.

– Ofta kan den som är i fara själv inte ropa. Men det är viktigt att man meddelar oss och ringer nödcentralen. Om man befinner sig nära en livräddningsring ska man försöka kasta den åt den som är i nöd, säger Mäki.

Ispois simstrand.
Ispois simstrand. Bild: Yle/Lina Frisk. Strand,Åbo,ispois simstrand

Till badvakternas uppgift hör också att räkna antalet strandbesökare. På Ispois simstrand har det varit dagar med över 1 000 besökare i år.

– Oftast känns det som om det är tillräckligt med två badvakter. Men under mer bråda dagar skulle det vara skönt med några fler vakande ögon.

Enligt Eeva Haapanen, chef för Åbos simanläggningar, har staden anställt några extra simvakter både till utebaden och simstränderna på grund av att det fina vädret lockat så mycket människor till stränderna.

Badvakter fotograferade bakifrån.
Badvakter fotograferade bakifrån. Bild: Yle/Lina Frisk. badvakter,ispois simstrand