Hoppa till huvudinnehåll

Rysslands president Vladimir Putin kritiserar amerikanska reaktionen på toppmötet i Helsingfors - Trump vill bjuda Putin till Washington

Bild på Putin och Trump
Bild på Putin och Trump Bild: AFP / Lehtikuva toppmötet mellan Ryssland och USA 2018,Donald Trump,Vladimir Putin

Rysslands president Vladimir Putin har varit nöjd med toppmötet i Helsingfors. Han är mindre nöjd med kritiken som blossat upp på president Trumps hemmafront.

Enligt Putin är vissa makter i USA redo att offra förhållandet till Ryssland i "partipolitikens namn". Det här uppgav Putin i ett möte med ryska diplomater i Moskva.

- De matar miljontals människor med sina sagor, sade Putin.

USA:s president Donald Trump trotsade amerikanska underrättelseuppgifter när han inte anklagade Ryssland för landets inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016.

Trump korrigerade senare uttalandet men har trots det mötts av en hätsk storm av kritik och ilska på hemmafronten från både republikaner och demokrater.

Putin ser på mötet som en framgång och uppgav att det ledde till "användbara överenskommelser". Han förtydligade inte vilka överenskommelser han syftade på.

- Det återstår att se hur situationen utvecklas, speciellt med tanke på att vissa makter i USA försöker underminera och nedvärdera framstegen som gjordes på mötet.

Putin anser att det skulle vara naivt att anta att åratal av frostiga relationer mellan länderna skulle kunna repareras på några timmar.

- Trots våra meningsskiljaktigheter är vi båda av den åsikten att vårt förhållande är på en otillräcklig nivå.

Bild på Putin och Trump
Trump och Putin i Helsingfors. Bild på Putin och Trump Bild: Lehtikuva toppmötet mellan Ryssland och USA 2018,Donald Trump,Vladimir Putin

Trump vill träffa Putin igen

På onsdag sade Trump att han håller Putin personligen ansvarig för valinblandningen och att han "starkt betonade att valinblandning inte går för sig".

På torsdag anklagade Trump politiska motståndare för att hellre starta krig mot Ryssland i stället för att ha goda förhållanden med landet.

På Twitter har han uppgett att han gärna träffar Putin igen.

På torsdag kväll bekräftade Vita husets talesperson Sarah Sanders att Trump bett sin säkerhetsrådgivare John Bolton bjuda Putin till Washington. Om Putin tackar ja kan de mötas redan på i höst.

Hoppa över Twitterpostning

Den amerikanska specialåklagaren Robert Mueller undersöker den ryska inblandningen i presidentvalet och åtalade förra veckan 12 ryska agenter för det.

På söndag greps den ryska studenten Maria Butina i USA. Hon åtalas för försök att infiltrera amerikanska politikers kretsar och påverka amerikansk utrikespolitik.

Ryska medier jublar

När Trump korrigerade sitt uttalande om valinblandningen efter toppmötet och uppgav att Ryssland ligger bakom har ryska medier tagit tillfället i akt.

Nu målas följande bild upp i Ryssland: den amerikanska presidenten vill verkligen reparera banden till Ryssland men bekämpas av en aggressiv politisk opposition.

Hos tv-kanalen Rossiya 1 pekar man på högre makter i USA tagit sig an saken efter toppmötet i Helsingfors.

Den statsägda kanalen Channel One anser att Trump fallit offer för en "hämndlysten häxjakt i USA" vilket har lett till att han blivit tvungen att ändra på sitt uttalande.

Channel 5 i S:t Petersburg frågar sig: "Har Trump blivit hypnotiserad?"

Putins bytesförslag slås ner av Vita huset

På toppmötet i Helsingfors föreslog Putin att man kunde låta USA få tillgång till de 12 ryssar som åtalats för valinblandningen.

I utbyte ville Kreml förhöra amerikanska medborgare, bland annat den före detta Moskvaambassadören Michael McFaul.

I Helsingfors verkade Trump tycka att Putins erbjudande var "oerhört". Men på torsdag ville Trump inte gå med på förslaget.

Ryssland vill ha tillgång till amerikaner som man hävdar varit inblandade i ekonomiska oegentligheter med en finansman med amerikansk bakgrund.

Artikeln uppdaterades 19.7.2018 kl. 23:08 med beskedet om att Trump vill bjuda Putin till Washington.

Källor: BBC, SR, Reuters

Läs också