Hoppa till huvudinnehåll

Tomatpriserna rasade efter midsommar – odlare kan ändå få ett hyfsat resultat

Grönsaker på torg.
Grönsaker på torg. Bild: Patrick Holmström torghandel

Producentpriserna på tomat rasade efter midsommar, men läget håller på att stabiliseras som bäst. Det är inte särskilt onormalt i branschen att priserna rasar just den perioden.

Det var väntat att det skulle komma ett prisras efter midsommar, säger Rosita Langels som är packerichef vid Botnia Grönsaker.

Enligt Langels hör det till branschen att det kommer perioder när priset är lägre.

- Traditionellt brukar det vara ett prisras efter midsommar, så på det sättet är det inte något onormalt. En ny kämpig period brukar komma när skolorna börjar i mitten av augusti, men sedan stabiliserar det sig igen, säger Langels.

Också Stefan Skullbacka vid Närpes Grönsaker är inne på samma linje. Han säger att det har varit lite obalans på marknaden vad gäller utbud och efterfrågan på speciellt rundtomat efter midsommar.

Men det är inte alltför onormalt och priserna håller på att krypa upp till en mera normal nivå inom de närmaste veckorna.

Gurkan å andra sidan har varit rätt stabil hittills i år och man hoppas att det fortsätter i samma stil i juli.

- Juli brukar vara rätt så jobbigt för gurka, där det är stora produktionsvolymer. Så där är det lite frågetecken i luften ännu men hittills har det varit helt acceptabelt, säger Skullbacka.

Förra året var riktigt tufft – många var rädda att det skulle bli det nya normala

Både Langels och Skullbacka säger att förra året var ett katastrofår.

- Egentligen har vi haft två tuffa sommarperioder och speciellt för tomatodlare var fjolåret ett katastrofår som höll i sig länge.

En del odlare var rädda för att det skulle bli det nya normala.

- De är beredda på att priset är lågt någon enstaka vecka – det har mer eller mindre blivit tradition. Men i fjol låg priset på väldigt låg nivå nästan hela sommaren, säger Langels.

- Och det är ju säsongen som de stora mängderna kommer, så man får aldrig återhämtat det man går miste om.

I år ser det bättre ut och det har varit ett mera normalt år. Det har varit en bra vårsäsong med stabil efterfrågan och prisnivå.

Langels poängterar dock att det betyder olika saker för olika odlare beroende på när man får de största skördarna.

Medelpriset för odlarna kan variera på det sättet. Men överlag har det varit en helt normal säsong hittills.

Körsbärstomatarealerna har ökat kraftigt – för dem går det inte lika bra

En hel del tomatareal föll bort förra året och det har också inverkat på prisbildningen den här våren och sommaren.

Katastrofåret gjorde att somliga vågade tänka i nya banor och började experimentera.

- Vissa odlare har valt att i stället satsa på lite andra grödor. Till exempel persilja har ökat och mer kort säsong gurka har kommit till. Men också kort säsong tomat och det är en intressant företeelse, säger Langels.

I den traditionella säsongen planterar man i början av februari till mitten av mars. Men de som kör kort säsong planterar mellan början och mitten av maj.

- De har just börjat skörda så det ska bli intressant att se vad de får.

tre körsbärstomater på en tomatplanta
Odlingen av körsbärstomater har ökat. tre körsbärstomater på en tomatplanta Bild: YLE/ Tiina Grönroos körsbärstomat

Specialtomater har ökat arealmässigt mycket, speciellt i Österbotten. Men arealerna har ökat mer än efterfrågan. De har i sin tur haft en lite jobbigare säsong.

Det har varit en överhettning på marknaden från tidig vår, där har medelprisnivån legat betydligt under det vad de är vana med från tidigare år.

Men fastän det finns väldigt mycket körsbärstomater nu inom traditionell säsong är Langels inte orolig över det.

- Nog brukar den hinna ikapp sedan. Det är en etablerad produkt som numera hör till vardagslivet hos finländska familjer. Men det finns också väldigt stor konkurrens utifrån när det gäller körsbärstomater, i synnerhet vintertid, säger Langels.

- Det finns mycket och billigt, mycket billigt kan man säga.

Det finns också väldigt stor konkurrens utifrån när det gäller körsbärstomater, i synnerhet vintertid.

Hur inverkar den här värmen på tomat och gurkodlingarna?

- Om det är torrt klimat i växthusen hämmar det tillväxten och kan påverka skörden. Om det är höga nattemperaturer kombinerat med höga dagstemperaturer brukar tomaten mogna till väldigt fort så att det kan komma tillfälliga toppar i produktionen, säger Skullbacka.

Det varma vädret påverkar givetvis också konsumenternas köpbeteende och matvanor.

- Man skulle väl tycka att folk konsumerar en lite lättare diet i värmen och jag hoppas att folk äter mycket inhemsk sallad, tomat och gurka, eftersom utbudet nu är som störst. Och priserna helt okej, det är inga överpriser.

Han tillägger att gurka, som innehåller mycket vatten, dessutom är bra att äta i värmen för att hålla vätskebalansen i kroppen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten