Hoppa till huvudinnehåll

Trots ihärdig vattenbombning vägrar elden släppa taget om Pyhäranta – branden väcker stor oro bland byborna

Jerker Hedman i hamnen i Santtio.
Den snabba spridningen oroade stugägare Jerker Hedman. Jerker Hedman i hamnen i Santtio. Bild: Yle/Peter Petrelius Pyhäranta,brand- och räddningsarbete,släckning av bränder

150 brandmän från fem räddningsverk fortsätter att kämpa mot branden i den gassande solen. Den snabba spridningen väcker oro i det lilla samhället.

Sommaridyllen i den lilla byn Santtio i Pyhäranta har rubbats av den våldsamma skogsbranden som började på onsdagseftermiddagen.

Vägen som går genom byn är avstängd, endast utryckningsfordon och myndigheter har fri passage.

En ständig ström av brandbilar går genom byn. De åker mellan skogen och den lilla hamnen för att fylla tankarna. Några polisbussar och militärfordon är också på plats.

Sirenerna ljuder inte, däremot hörs ett ständigt helikopterdån från skyn. Försvarets helikopter åker i ständig skytteltrafik mellan skogen och bukten där den fyller baljan med vatten.

Militärhelikopter med vattenbalja.
Militärhelikopter med vattenbalja. Bild: Yle/Peter Petrelius helikoptrar,militärhelikoptrar,NHIndustries NH90,Pyhäranta,brand- och räddningsarbete,släckning av bränder,skogsbränder

Skogsbranden är en av de största under senare år i Finland. Släckningsarbetet kommer att pågå ännu länge.

Med alla myndighetsanställda medräknade uppgår siffran till totalt 200 personer som deltar i släckningsarbetet.

Räddningsverket i Egentliga Finland får assistans av kolleger från Birkaland, Egentliga Tavastland, Satakunta och Västra Nyland.

Mer än moln

Jerker och Ulrika Hedman kom till sin sommarstuga i onsdags då branden bröt ut.

På vägen såg de något som de trodde var moln, men då de kom närmare insåg de att det var rök.

Jerker åkte ut med både vattenskotern och med bilen så långt han kunde för att se vad som pågår. De har skog lite längre bort, men dit hade elden inte spridit sig.

Om man tänker på hur mycket skog som brinner i Finland under ett år, så är det här ungefär tio procent av årets andel.

Den snabba spridningen oroar Jerker Hedman. Han säger att det på onsdagen hade brunnit tio till tjugo hektar, men i snabb takt ökade omfattningen till sextio hektar.

– Om man tänker på hur mycket skog som brinner i Finland under ett år, så är det här ungefär tio procent av årets andel. På det viset var man orolig, för vinden låg på och branden spred sig snabbt och alla bekräftade att den inte är under kontroll.

Mänsklig faktor bakom

Han är nöjd med myndigheternas agerande och säger att det goda med Finland är att man sätter en hel del resurser vid kristillfällen.

Än så länge är det för tidigt att spekulera i hur branden fått sin början och orsaken torde klarna först då utredningen är avslutad.

Jerker Hedman säger att det inte getts några officiella uppgifter, men att det kan ha varit en skogsmaskin som orsakat gnistor i skogen.

– Det är rena spekulationer, så man får se vad som kommer fram. Det vanligaste är ju ändå att någonting mänskligt sätter igång bränder.

Jerker Hedman har sedan 1970-talet vistats i Pyhäranta. Han säger att det har förekommit mindre bränder under åren, men ingenting som motsvarar den pågående skogsbranden.

På onsdagen var byborna verkligt rädda eftersom branden rasade alldeles intill bebyggelsen. Den närmaste härden lär ha varit fyrtio meter från ett hus och tjugo hushåll evakuerades, berättar han.

Lyfter på hatten

Jourbefäl Juha Virto leder släckningen av brandområdet som omfattar kring 100 hektar.

Han säger att situationen är svår för brandmännen som måste jobba i den höga temperaturen och lyfter på hatten för deras insats.

Han utgår från att brandbekämpningen pågår hela veckan ut. Tills vidare är branden inte under kontroll och under torsdagen har det inte varit möjligt att helt hindra branden att spridas ytterligare.

Brandbilar på väg för att släcka branden i Pyhäranta.
Brandbilar på väg för att släcka branden i Pyhäranta. Bild: Yle/Peter Petrelius Pyhäranta,brand- och räddningsarbete,släckning av bränder,skogsbränder

Virto säger att den nu rasande branden är en av de största under senare år. Den brand som svepte över Tammela 1997 var ändå betydligt större och slukade 250 hektar skog.

Han hoppas att vi slipper stora skogsbränder framöver och manar till varsamhet med rökning och annan hantering av eld i skog och mark.

Brandorsaken går inte att bekräfta. Tonvikten nu är på släckningsarbetet, evakuering och skydd av egendom.

Alla resurser sätts på detta och att brandorsaken utreds senare, säger Virto.