Hoppa till huvudinnehåll

Turkiet häver undantagstillstånd efter två år - samtidigt kräver Trump att fängslad pastor friges

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan trappade upp sina hotelser i ett tal inför sina anhängare på söndagen
Turkeits president Recep Tayyip Erdoğan talar till sina anhängare unde rett valmöte. Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan trappade upp sina hotelser i ett tal inför sina anhängare på söndagen Bild: EPA-EFE/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE Turkiet,Recep Tayyip Erdogan

Turkiet har hävt det omdiskuterade undantagstillståndet. Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan utlyste undantagstillståndet efter det misslyckade kuppförsöket mot honom för två år sedan.

Undantagstillståndet har förlängts sju gånger, viket har väckt internationell kritik.

Omkring 80 000 människor har gripits och över 150 000 har blivit avskedade från sina tjänster under undantagstillståndet.

De flesta av de drabbade ska enligt myndigheterna ha haft någon typ av samröre med den så kallade Gülenrörelsen, som president Erdogan beskyller för att ligga bakom kuppförsöket mot honom sommaren 2016.

Omkring 250 människor dödades under kuppförsöket, som följdes av att att den turkiska presidenten tog till kraftiga motåtgärder.
Rörelsen leds av den i USA bosatta predikanten Fethullah Gülen som har nekat till inblandning i kuppförsöket.

President Erdoğans anhängare i Istanbul firar att kuppförsöket misslyckades.
Demonstrationer mot kuppförsöket sommaren 2016. President Erdoğans anhängare i Istanbul firar att kuppförsöket misslyckades. Bild: EPA / TOLGA BOZOGLU Turkiet,militärkuppförsöket i Turkiet 2016,Istanbul,Recep Tayyip Erdogan

Flera människorättsorganisationer har rapporterat om kränkningar av mänskliga rättigheter under undantagstillståndet. Förutom misstänkta güleninster har också kurdiska politiker, människorättsaktivister och vänsteraktivister gripits och fängslats under undantagstillståndet.

- Det är förståligt att det krävdes åtgärder efter kuppförsöket för
att skydda säkerheten i landet, men oberoende institutioner och i synnerhet rättsväsendet har urholkats och når inte upp till målet
om opartiskhet, säger Andrew Gardner som är ledande Turkiet-expert på Amnesty International till Al-Jazeera.

Oppositionen i Turkiet befarar nu att, trots att undantagstillståndet hävs, ersätter presidenten det med en strängare lagstiftning som ytterligare klämmer åt oppositionen.

Erdogan och hans AK-parti vann både presidentvalet och parlamentsvalet i juni. Ett av hans vallöften under valkampanjen var att häva undantagstillståndet.

Erdogans valseger möjliggör att han ytterligare kan öka sina maktbefogenheter. Turkiet har övergått i ett allt mer enväldigt presidentstyre och förlängt presidentperioden. Det innebär att Erdoğan kan inneha presidentämbetet åtminstone fram till 2028.

USA kräver att pastor som sitter fången i Turkiet friges

Samtidigt har USA:s president Donald Trump, som är i blåsväder på hemmaplan och i behov av att ljuskägglan riktas mot andra frågor än uppståndelsen efter toppmötet i Helsingfors, tagit upp Turkiet på agendan.

I en tweet kräver Trump att Turkiet friger den amerikanska pastorn Andrew Burson som greps i efterdyningarna av kuppförsöket för två år sedan.

De turkiska åklagarna beskyller Burson för att ha kontakter med den terrorstämplade kurdgerillan PKK. Bland åtalen finns också ett åtal om spionage.

Trump skriver att det är en skam att Turkiet inte har frigivit Burson som bott i Turkiet 23 år och varit pastor i en liten protestantisk
församling i hamnstaden Izmir.

- Erdogan måste göra något för att befria denna fantastiska kristna
make och far. Han har inte gjort något fel och hans familj behöver honom, skriver Trump.

Burson har inte dömts men kan få ett fängelsestraff på upp till 35 år.

Turkiet och USA är allierade genom medlemskap i militäralliansen Nato, men förhållandet har varit tidvis ansträngt.

Tidigare har den amerikanska senaten inte godkänt Turkiets önskan om att köpa stridsplan från USA, uttryckligen med hänvisningen att man håller Burson fången.

Trump och Erdogan ska ha diskuterat frågan via telefon tidigare i veckan.

Källor: AP, BBC, Al-Jazeera

Läs också