Hoppa till huvudinnehåll

Vänsterförbundet har de trognaste väljarna – Sannfinländarna tappar flest av sina väljare

Partiledardebatt 17 juli 2018
Partiledarna debatterade på politikerveckan Finlandsarenan i Björneborg på tisdagen. Partiledardebatt 17 juli 2018 Bild: Lehtikuva/ Roni Rekomaa partiledare

Sannfinländarnas väljare är mest rörliga av alla partiers väljare. Det framgår i bakgrundsmaterialet till partimätningen som Yle gjorde i juni.

Drygt en fjärdedel av de som röstade på SFP och Sannfinländarna i riksdagsvalet vet inte vem de ska rösta på i nästa val.

Också en fjärdedel säger att de inte tänker rösta på Sannfinländarna i nästa val, och 23 procent av de som röstade på SFP tänker inte rösta på dem i nästa val, visar siffrorna från Taloustutkimus.

Däremot har Vänsterförbundet och Kristdemokraterna trogna väljare. Över tre fjärdedelar av de som röstade på Vänsterförbundet tänker rösta på dem igen, och för Kristdemokraterna är motsvarande siffra 74 procent. Bägge partier verkar tappa 10 procent av de som röstade på dem i förra valet till andra partier.

Det bör ändå noteras att siffrorna för SFP och Kristdemokraterna är högst osäkra på grund av att felmarginalen för de små partierna är över tio procent i undersökningen.

Grafik.
Grafik. Bild: Yle Uutisgrafiikka Grafik

För Sannfinländarna har situationen gått mot det bättre i jämförelse med tidigare partimätningar, säger forskningschef Tuomo Turja på Taloustutkimus. Taloustutkimus gjorde undersökningen för Yle.

– Sannfinländarna har varit i en helt egen klass då man ser på dessa siffror. Som värst var det bara en tredjedel som var villiga att rösta på dem igen, säger Turja.

I och med regeringsansvaret minskade stödet för Sannfinländarna. Att lämna regeringen och att byta partiledningen övertygade inte de tidigare väljarna. Nu är knappt hälften av dem som röstade på partiet beredda att rösta på dem igen.

Centen lider av samma syndrom som Sannfinländarna

De som röstade på Centern i förra riksdagsvalet är nästan lika osäkra på att rösta på partiet igen som Sannfinländarnas väljare.

Enligt Turja på Taloustutkimus innebär de osäkra väljarna också potentiella möjligheter för Centern.

– Det intressanta med Centern är att de som har blivit osäkra på om de ska rösta på Centern är hemma från Centerns kärnområde, alltså det forna Uleåborgs län och östra Finland. Där kan de ha en möjlighet att höja sitt stöd, säger Turja.

De som redan tidigare har röstat på ett visst parti har en lägre tröskel att rösta på dem igen. Däremot kan osäkerhet också leda till att man röstar på ett annat parti eller låter bil att rösta.

– Forskning visar att man röstar på ett annat parti först efter en period av osäkerhet. Inget parti kan knappast få tillbaka alla de väljare som är osäkra, säger Turja.

SFP utmärker sig också med osäkra väljare. Enligt Turja förklaras det ändå av att det finns rätt få personer som röstade på små partier i undersökningen. För Kristdemokraterna och SFP är felmarginalen över tio procentenheter, då det för de stora partierna är omkring fyra procent.

Så här gjordes undersökningen

  • Uppgifterna baserar sig på bakgrundsmaterialet till partimätningen i juni.
  • 2440 personer i åldern 18-79 från fasta Finland svarade på telefonintervjuerna mellan den 6.6.-3.7
  • Felmarginalen är större än i partimätningen i och med att det fanns med färre personer som hade röstat på vissa partier i förra riksdagsvalet
  • Felmarginalen för de stora partierna är 4 procentenheter åt varder håll
  • Felmarginalen för de små partierna är över 10 procentenheter åt vardera håll

Artikeln baserar sig på Matti Koivistos artikel Perussuomalaisten äänestäjiä vuotanut eniten toisiin puolueisiin – vasemmistoliitolla uskollisimmat äänestäjät som publicerades av Yle Uutiset.

Förtydligande 19.7.2018 klockan 13.31: Mobilvyns ingress uppdaterades genom att specificera att siffrorna baserar sig på Taloustutkimus siffror.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes