Hoppa till huvudinnehåll

Debatten rasar efter att Trump bjudit in Putin till Washington - Trumps egen underrättelsechef uttrycker stor förvåning

USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin under den avslutande presskonferensen efter toppmötet i Helsingfors i måndags.
USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin under den avslutande presskonferensen efter toppmötet i Helsingfors i måndags. USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin under den avslutande presskonferensen efter toppmötet i Helsingfors i måndags. Bild: Lehtikuva Donald Trump,Vladimir Putin,toppmötet mellan Ryssland och USA 2018

Vita huset har meddelat att det redan pågår diskussioner om Putins eventuella besök i Washington i höst. Den inbjudan väcker starka reaktioner i USA. Trumps egen underrättelsechef blev tagen på sängen av nyheten.

USA:s president Donald Trump har gett sin nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton i uppdragatt bjuda in Rysslands president Vladimir Putin på ett besök i Washinton i höst.

Det meddelade Vita husets pressekreterare Sarah Sanders på Twitter.

Hoppa över Twitterpostning

Enligt Sanders förs redan diskussioner om Putins besök.

En inbjudan till Putin är ett djärvt initiativ mitt under den debatt som har fortsatt i USA efter toppmötet i Helsingfors och Trumps uttalanden på den gemensamma presskonferensen med Putin i måndags.

Trump har tvingats korrigera uttalanden som tolkades som att han hellre tror på Putin än på sina egna underrättelsetjänster vad gäller rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016.

Han har gett många motstridiga kommentarer om toppmötet sedan dess.

"Okeeeej, det kommer att bli speciellt"

Strax efter Sarah Sanders tweet om inbjudan till Putin, intervjuades Trumps egen underrättelseschef Dan Coats, inför publik, vid en säkerhetskonferens i Aspen i Colorado.

Då NBC:s journalist Andrea Mitchell ställde en fråga om den här inbjudan, verkade han bli helt tagen på sängen.

- Säg det där igen, hörde jag dig rätt, sade Coats.

Mitchell upprepade det som Sanders twittrat.

- Okeeeej. Det kommer att bli speciellt, sade Mitchell och skrattade. Publiken vrålade av skratt.

USA:s nationelle underrättelsechef Dan Coats då han hördes av senatens underrättelseutskott den 13 februari.
USA:s nationella underrättelsechef Dan Coats då han hördes av senatens underrättelseutskott den 13 februari. USA:s nationelle underrättelsechef Dan Coats då han hördes av senatens underrättelseutskott den 13 februari. Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO Dan Coats

Enligt Washington Post har intervjun med Coats väckt upprörda känslor i Vita huset. Det ser ut som om Coats skrattade åt sin president tillsammans med publiken.

Vad diskuterade Trump och Putin på tumanhand?

Under en del av toppmötet i Helsingfors möttes Trump och Putin på tumanhand, med enbart tolkarna närvarande. I USA är det allt fler politiker som undrar vad de två herrarna egentligen diskuterade då.

Trumps egen underrättelsechef, Coats, medgav under intervjun i Aspen att han inte heller vet vad som hände på det mötet.

Han sade också att han inte skulle ha arrangerat mötet mellan Trump och Putin på det sättet. Journalisten frågade honom om Putin kan ha spelat in det över två timmar långa mötet i hemlighet.

- Den risken finns alltid, svarade Coats.

På torsdagen twittrade Trump att toppmötet i Helsingfors var en stor framgång, oavsett vad de "falska nyhetsmedierna" påstår. Och enligt Trump kunde ett andra möte med Putin resultera i konkreta framsteg gällande frågor som Putin och han diskuterade i Helsingfors.

Hoppa över Twitterpostning

Hoppa över Twitterpostning

Trump nämner alltså frågor som terrorbekämpning, Israels säkerhet, kärnvapenspridning, cyberattacker, handel, Ukraina, fred i Mellanöstern och Nordkorea.

Enligt New York Times är det speciellt Ukraina och det att man inte vet vad Trump och Putin diskuterade om Ukraina, som orsakat nervositet inom USA:s försvarsministerium, Pentagon.

Den demokratiske senatorn Chuck Schumer tillhörde dem som kritiserade Trumps inbjudan till Putin.

- Förrän vi vet vad som hände under det där två timmar långa mötet i Helsingfors, så borde presidenten inte ha någon kommunikation på tumanhand med Putin. Inte i USA, i Ryssland eller någon annanstans, sade Schumer.

Källor: Reuters, Washington Post, New York Times, AFP, NBC News

Läs mera:

Rysslands president Vladimir Putin kritiserar amerikanska reaktionen på toppmötet i Helsingfors - Trump vill bjuda Putin till Washington

Rysslands president Vladimir Putin har varit nöjd med toppmötet i Helsingfors. Han är mindre nöjd med kritiken som blossat upp på president Trumps hemmafront.

Läs också