Hoppa till huvudinnehåll

Rekord! Wilma Murto högre än hon ens kunnat föreställa sig – Saga Andersson fick plåster på VM-såren

Wilma Murto, FM 2018.
Wilma Murto förbättrade sitt utomhusrekord två gånger. Wilma Murto, FM 2018. Bild: Lehtikuva Wilma Murto

Skadedrabbade Wilma Murto förbättrade sitt utomhusrekord två gånger om i Kalevaspelens stavfinal och går in som åtta i Europa i sommar. Minna Nikkanen slutade tvåa och Saga Andersson trea.

Leendet är tillbaka på Wilma Murtos läppar.

Juniorvärldsrekorddamen har ett väldigt tungt år bakom sig kantat av skador. Hon tog U20-EM-brons i Grosseto i Italien i sin enda tävling under sommaren.

I mars kunde hon börja ta försiktiga löpsteg igen och de första träningarna i full fart gjorde hon i maj. Nu är hon plötsligt Europafemma efter 460 i Kalevaspelens final i Jyväskylä.

– Jag hade aldrig ens kunnat föreställa mig det här för några månader sedan, skakar Murto glatt på huvudet efter FM-guldet.

– Jag tänkte att bara jag får vara frisk och överlag kan hoppa är jag nöjd. Om jag varit tvungen att ställa ett resultatmål hade det varit klart lägre än 460. Det här är bara plus och bonus.

Mentalt viktigt

Murto klarade 440 i det sista försöket och säkrade i samma veva guldet då Minna Nikkanen samtidigt rev ut sig. Murto tog sedan 455 i det första och 460 sista försöket.

Hon gick in i tävlingen med 452 som personbästa utomhus. Inomhus lyder juniorvärldsrekordet från januari 2016 hela 471.

Murto begärde därefter upp ribban på 465, men gjorde endast ett misslyckat försök innan hon blåste av spelet. Det fanns helt enkelt inte mer att ge.

– Tävlingen gick över alla förväntningar, precis som säsongen som helhet. Den har varit helt strålande! Ända sedan första tävlingen har jag varit helt eld och lågor över alla resultat som trillat in. Framför allt på den mentala sidan är det jätteviktigt efter det svåra förra året och all osäkerhet som fanns.

Vill vara bättre än EM-sjua

Murto går in som delad åtta i Europa med 460 – trots att hon fortfarande ligger en bit bakom sin bästa nivå. Tre europeiskor har nått över 480 i sommar.

– Jag vill åtminstone klara mig bättre än senast i EM, säger Murto och syftar på EM-debuten i Amsterdam 2016 där hon som färsk 18-åring slutade sjua.

Saga Andersson, FM 2018.
Saga Andersson klarade sin ingångshöjd i sista försöket. Saga Andersson, FM 2018. Bild: Lehtikuva Saga Andersson

Den elvafaldiga mästaren Minna Nikkanen hade chansen att gå in som alla tiders delade tvåa i antal guld i samma gren i Kalevaspelen. Nikkanen hoppade nytt säsongsbästa 435 men kunde inte hota träningskompisen.

Trea var Esbo IF:s 18-åring Saga Andersson, som tog sin första medalj i Kalevaspelen. Den dubbla finländska inomhusmästaren överskred 425 i andra hoppet men rev ut sig på 430.

– Jag är inte nöjd med resultatet men nog med bronset. Men inte fick jag riktigt en känsla att jag lyckats med något stort, konstaterar Andersson.

En EM-chans kvar

Andersson levde väldigt farligt på ingångshöjden 405 som hon klarade först i sista försöket.

– Jag blev nog så lättad! Jag började tänka att ”oj nej, det får inte gå så här”. Och det gick inte så, ler Andersson.

– När jag for uppåt (i hoppet) var jag nästan hundra procent säker på att det inte skulle gå, men så fortsatte jag bara upp, upp, upp och det räckte. Jag var så chockad och glad!

Saga Andersson i junior-VM 2018.
Junior-VM slutade i besvikelse för Saga Andersson. Saga Andersson i junior-VM 2018. Bild: Lehtikuva Saga Andersson

Andersson gick in i junior-VM i Tammerfors förra veckan med medaljmål men slutade sjua. Besvikelsen har hanterats genom att hoppa mycket.

– Jag fick jättebra minnen där och lärde mycket jättemycket. Fast placeringen inte var den jag ville är det nog bara positivt nu. Ibland tänker jag bara på hur roligt det var att vara där och se alla, det var så fantastiskt!

Andersson har gjort totalt 36 försök på senior-EM-gränsen 445 i år och får ett försök till i en tävling i Hyvinge nästa vecka. Murto och Nikkanen (klarat 445 inomhus) är på väg mot Berlin.

– Det skulle vara helt roligt om jag skulle få åka, men jag tar ingen extra press. Jag gör bara vad jag kan så får vi se vad som händer.

Samtliga resultat från Kalevaspelen hittar ni här!

Läs mera:

Kalevaspelen bjuder på det mesta: Totalt oväntat jättehopp i sidogren, 17-åring med superspurt till första medaljen – och frieri efter erövrat guld

Elmo Lakka bjöd på en annorlunda avslutning på det första finalpasset i Kalevaspelen – genom att fria! Före det hade bland annat Kira Kytölä bjudit på en enorm rekordförbättring i längd.

Läs mera:

Fördel Korte och Hurske i kampen om EM-biljetterna på korta häcken – Neziri klar etta

Nooralotta Neziri tog väntat FM-guld på 100 meter häck i Kalevaspelen på Harju friidrottsstadion – men det var kampen bakom henne som stal all uppmärksamhet. Där var Annimari Korte och Reetta Hurske starkast.

Läs mera:

EM-gräns viktigare än FM-medalj – allergi frustrerar Kristian Bäck, som inte njuter av hettan

Kroppen har inte fungerat, säger längdhopparen Kristian Bäck om säsongen som hittills inte gått som planerat. På träning har han hoppat över EM-gränsen – som är huvudmålet i FM-finalen i Jyväskylä.