Hoppa till huvudinnehåll

Skogsbranden i Pyhäranta äntligen under kontroll - de evakuerade får återvända till sina fastigheter

Vy över skogsbrand med kraftig rökbildning.
Skogsbranden i Pyhäranta är nu under kontroll, berättar räddningsverket. Vy över skogsbrand med kraftig rökbildning. Bild: Jouko Anttila/Kauttuan Ilmailukerho Pyhäranta,skogsbränder,skogsbranden i pyhäranta

De drygt 50 personer som evakuerades på grund av den stora skogsbranden i Pyhäranta får nu återvända till sina hus och fritidshem.

Räddningsverket meddelade om saken på sitt Twitterkonto vid 15.30-tiden. Övrig trafik släpps inte in på området i det här skedet, meddelar räddningsverket.

Militärhelikopter med vattenbalja.
Militärhelikopter med vattenbalja. Bild: Yle/Peter Petrelius helikoptrar,militärhelikopter,NHIndustries NH90,Pyhäranta,brand- och räddningsarbete,släckning av bränder,skogsbränder

Det har regnat i Pyhäranta under fredagseftermiddagen och det har underlättat släckningsarbetet.

Brandbilar på väg för att släcka branden i Pyhäranta.
Brandbilar på väg för att släcka branden i Pyhäranta. Bild: Yle/Peter Petrelius Pyhäranta,brand- och räddningsarbete,släckning av bränder,skogsbränder

Lite före klockan 13 meddelade räddningsverket att branden äntligen är under kontroll.

Släckningsarbetet fortsätter på fredagseftermiddagen med hjälp av 90-100 personer.

Släckning av skogsbrand i Pyhäranta i juli 2018.
Släckning av skogsbrand i Pyhäranta i juli 2018. Bild: Yle/ Lassi Lähteenmäki skogsbränder,Pyhäranta

Vid lunchtid på fredagen deltog 120-130 personer i släckningsarbetet, så räddningsverket har trappat ner på bemanningen under fredagen.

Man har också använt sig av grävmaskiner, som har grävt upp brandhärdar.

Vy över skogsbrand med kraftig rökbildning.
Vy över skogsbrand med kraftig rökbildning. Bild: Jouko Anttila/Kauttuan Ilmailukerho Pyhäranta,skogsbränder,skogsbranden i pyhäranta

Tidigare meddelade polisen att de hade fått vetskap om att en del av de evakuerade hade återvänt till sina fastigheter, men att det inte är tryggt att återvända innan myndigheterna har gett tillstånd till det.

På fredagseftermiddagen kom alltså meddelandet om att det är tryggt att återvända.

Regnen kan hjälpa, men innebär nya faror

Skogsbranden i Pyhäranta upptäcktes vid 14-tiden på onsdag. Under fredagen har branden äntligen kunnat begränsas, uppger jourhavande brandmästare Juha Virto.

– Ännu under natten släckte vi bränder där det fanns lågor, men de är nu släckta. Nu fokuserar vi på pyrande brandhärdar, säger Virta.

Släckning av skogsbrand i Pyhäranta i juli 2018.
Släckning av skogsbrand i Pyhäranta i juli 2018. Bild: Yle/ Lassi Lähteenmäki släckning av bränder,skogsbränder,Pyhäranta

Väderprognosen varnar för synnerligen riklig nederbörd, vilket är välkommet, men eventuella åskbyar och blixtar kan försvåra arbetet.

– Samtidigt är jag rädd för att de förväntade regnen också för med sig kraftiga vindbyar, som kan göra att brandskadade träd faller över brandmännen i skogen, säger Virto.

Källor: Polisen, STT, räddningsverket

Artikeln uppdaterades 20.7.2018 klockan 11:54 med uppgifter om hur släckningsarbetet framskrider. Artikeln uppdaterad på nytt klockan 13:00 med information om att branden nu är under kontroll och klockan 15:54 med information om att de evakuerade nu får återvända.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland