Hoppa till huvudinnehåll

Succéserien Downton Abbey blir film – vad kan vi vänta oss?

Rollfigurerna i Downton Abbeys fjärde säsong
Favorit i repris. Men förhoppningsvis i fräsch tappning. Rollfigurerna i Downton Abbeys fjärde säsong Bild: Yle Kuvapalvelu downton abbey

I december 2015 sändes det sista avsnittet av succéserien Downton Abbey. I det skedet var spekulationerna om en eventuell filmversion redan igång. Nu är allt klart för inspelning.

Du har väl inte glömt dem? Familjen Crawley och deras äventyr i en värld med tydligt dragna klassgränser och en tid präglad av stora samhälleliga omvälvningar.

I centrum står greven Robert Crawley (Hugh Bonneville) och hans hustru Cora (Elizabeth McGovern) - ett strävsamt äkta par som försöker hålla balansen i korsdraget som uppstår mellan gamla traditioner och en ny tid.

En tid då kvinnor tillåts börja förverkliga sig själva, där klassgränser utmanas och samhällsstrukturen skakas i grundvalarna av moderna innovationer, krig och andra förändringar.

Downton Abbey
Hugh Bonneville och Elizabeth McGovern som prate Robert och Cora Crawley. Downton Abbey

Systrarna Crawley balanserar i likhet med föräldrarna mellan två världar. Den stolta och bångstyriga Mary (Michelle Dockery) är en utpräglad ledartyp, medan den ständigt sidsteppade Edith (Laura Carmichael) kämpar för att finna sin plats i tillvaron.

Yngsta dottern Sybil avled i säsong tre och lämnade efter sig en dotter och maken Tom Branson (Allen Leech) som kommit att personifiera klassresenären. Den vänstersinnade chauffören som via kärleken motvilligt stigit in i finrummen.

Bland tjänstefolket finns bland andra det äkta paret Bates (Joanne Froggatt och Brendan Coyle), butlern Thomas (Robert James-Collier) och köksflickan Daisy (Sophie McShera).

Och över dem alla vakar stålfarmödrarna Violet (Maggie Smith) och Isobel (Penelope Wilton).

Downton Abbey, Yle TV1
Mitt hem är min borg. Maggie Smith har gjort Violet till seriens mest underhållande karaktär. Downton Abbey, Yle TV1

Vem återvänder?

I skrivande stund är det fortfarande oklart hur filmens intrig kommer att gestalta sig. Tidigt talades det om en eventuell ”prequel” – det vill säga en skildring av läget innan 1912 – det år serien tog avstamp i.

Men tittar man på de stjärnor som nu bekräftats vara klara för filmversionen kan man nog överge den teorin och utgå ifrån att det blir en mer renodlad uppföljare.

Downton Abbey, yle tv1
Både Michelle Dockery (t.v) och Laura Carmichael har varit filmaktuella de senaste åren Downton Abbey, yle tv1

Klara för nystart är bland andra Bonneville och McGovern och deras ”döttar” Dockery och Carmichael. Och kanske mest överraskande Maggie Smith som länge värjde sig mot allt prat om en fortsättning.

Hon ansåg det vara orimligt att bygga vidare på hennes rollkaraktärs livsbåge eftersom Violet verkade närma sig 100-års strecket.

Men på film är allt möjligt och man skall aldrig säga aldrig. Inte när det gäller ett fenomen som sålts till över 200 länder och setts av fler än 120 miljoner åskådare.

Förutsättningarna

Det som bådar gott inför filmversionen är det faktum att seriens skapare Julian Fellows står för manuset och att det funnits gott om tid att lägga intrigtrådarna till rätta.

Det värsta scenariot hade varit ett hastverk som tillkommit som ett direkt svar på suget från publiken och olika ekonomiska intressenter. Då hade helheten antagligen bara landat i någon form av utdraget specialavsnitt.

Nu vågar man hoppas på en rejäl dramaturgisk båge, ett spännande tidsperspektiv och fungerande miljöer.

Allt som återstår är således att hålla tummarna och invänta nästa år. Inspelningarna lär ta vid ännu i sommar och med god tur kan vi se fram emot en trailer när vintermörkret känns som jobbigast.

downton abbey, yle tv1
downton abbey, yle tv1