Hoppa till huvudinnehåll

Värmeböljan påverkar både restaurangpersonal och bagare: “Armar och ben är fuktiga och man är svettig överallt”

robert sätter in ett lass med skärgårdslimpor i den stora bakugnen
Bagaren Robert Malm säger att morgnarna är värst då ugnarna konstant är igång. robert sätter in ett lass med skärgårdslimpor i den stora bakugnen Bild: Yle/Jasmine Nedergård bakning,Bakugn,bakugnar,bagerier,bagare,roberts bröd

Alla fönster på vid gavel och is som hela tiden är slut. Vardagen är varm och svettig i många restaurangkök nu under värmböljan i Finland.

Vid restaurangen Pub Niska i Åbo jobbar Fredrika Wulff som servitris för andra sommaren i rad.

Hon berättar att arbetsdagen blir tung när det är så varmt hela tiden.

- Nog överlever man, men det är nog jättetungt. Det gäller att dricka hela tiden och sätta sig ner om man känner sig snurrig.

Vi har en 300 graders ugn bakom oss som hela tiden är igång och termometern i köket visar hela tiden på 33-35 grader så det är nog svettigt― Fredrika Wulff som jobbar som servitris vid Pub Niska i Åbo.
servitris fredrika vid pub niska bär ut två pizzor i sommarvärmen
Fredrika Wulff har på sig en t-skjorta och ett par mörka byxor i sommarvärmen. Det är också okej att ha shorts eller kjol så länge knäna är övertäckta, berättar hon. servitris fredrika vid pub niska bär ut två pizzor i sommarvärmen Bild: Yle/Jasmine Nedergård Åbo,restauranger,pub niska

Över 33 grader varje dag

Enligt Wulff är skillnaden tydlig om man jämför den nuvarande värmeböljan med den hittills överlag varma sommaren.

- Nu är man konstant svettig överallt. Armarna är fuktiga, benen är fuktiga och vi går alla omkring och stönar, så skillnaden märks nog.

Och inne i köket stiger graderna till och med över den varma utomhustemperaturen.

- Vi har en 300 graders ugn bakom oss som hela tiden är igång och termometern i köket visar hela tiden på 33-35 grader så det är nog svettigt.

servitrisen fredrika håller i två färdiga pizzor
Fredrika Wulff säger att salladerna går bäst åt nu under sommaren. servitrisen fredrika håller i två färdiga pizzor Bild: Yle/Jasmine Nedergård restauranger,personal,servitörer,fredrika wulff

Isen är hela tiden slut

För att klara av hettan dricker personalen mycket vatten säger Wulff, och tillägger att isen hela tiden är slut eftersom alla människor vill ha is i sina drycker.

Alla fönster är också hela tiden på vid gavel för att det ska bli så mycket drag som möjligt, säger Wulff.

- Om en vindpust kommer så står vi alla där och fläktar oss vid fönstret, skrattar hon.

15 minuters paus om det är över 33 grader

Det är ändå viktigt att försöka hålla temperaturen nere på arbetsplatserna.

Vid arbetarskyddsförvaltningen berättar man att arbete vid hög värme inverkar på trivseln och kan öka risken för att man insjuknar eller råkar ut för olycksfall på arbetsplatsen.

Vid lätta och medeltunga arbeten är det vedertagen praxis att ta en paus på tio minuter varje timme när temperaturen på arbetsplatsen överstiger 28 grader.

Man kan också periodvis utföra annat arbete i svalare rum om det finns en sådan möjlighet.

När temperaturen stiger över 33 grader är den motsvarande tiden 15 minuter.

- Vi har nog inte så att man en gång i timmen går på paus, men om någon är jättetrött går vi nog ute och sätter oss en stund eller sätter oss i bakrummet en stund, säger Wulff.

robert sköter om en deg på bakbordet som snart ska jäsa
Bagaren Robert Malm säger att man måste ha lite lugnare tempo då hettan är som värst. Varmast blir det vid ugnen eller den stora fritösen, berättar han. robert sköter om en deg på bakbordet som snart ska jäsa Bild: Yle/Jasmine Nedergård bagare,bagerier,bulle,bakning,robert malm

Degen jäser snabbare när det är varmt

Hos Roberts bröd i Pargas berättar Robert Malm att värmen mest märks på att degen jäser snabbare.

- I procent ökar nog jäsningen 25 till 30 procent i sommarvärmen.

För att minska på jäsningen, för man vill inte ha överjästa bröd säger Malm, så kyler han ner varorna innan han använder dem. Även sockret och mjölet.

- Man måste också komma ihåg att inte ta fram för mycket deg på en gång när man ska grädda den så att den inte jäser över.

en deg på ett bakbord som snart ska jäsa
Bulldegen som görs i dag ska in i kylen och jäser först kommande morgon för att undvika överjäsning. en deg på ett bakbord som snart ska jäsa Bild: Yle/Jasmine Nedergård bakning,bulle,deg,mjöl,roberts bröd

Kylrum finns om man behöver svalka sig

Kring 10-tiden på förmiddagen är det varmt, men inte för hett inne i bageriet. Malm berättar att det är varmast på morgonen då ugnarna konstant är igång.

Men för att försöka hålla nere temperaturen säger han att man får ha lite lugnare tempo, dricka mycket och planera arbetsdagen så att ugnarna kan stängas av i tid innan dagsvärmen kommer igång.

Men det finns också nödlösningar för snabb svalkning.

- Vi har ett stort kylrum så man får gå in dit om man känner att det blir för mycket. Sedan kan man skölja ansiktet med kallt vatten, det fungerar också om man vill kyla ner sig lite.

robert sköter om en deg på bakbordet som snart ska jäsa
Även om det är varmt väljer Robert Malm hellre värmen är tjugo grader minus. Men lite svalare skulle det nog få vara. robert sköter om en deg på bakbordet som snart ska jäsa Bild: Yle/Jasmine Nedergård bagare,bagerier,bakning,robert malm

Efterfrågan ökar ju varmare det blir

Något som förvånade Malm var att efterfrågan på bröd och bullar verkar ha ökat ju varmare det blir.

- Ja faktiskt. Jag trodde att det skulle påverka åt andra hållet, men det verkar nog som att folk vill äta bröd. Det är väl lite lättare att smälta än stora maffiga biffar kanske.

- Så det var lite förvånande att ju varmare det blir så har efterfrågan ökat. Men det är ju bra.