Hoppa till huvudinnehåll

Frantz Kruger, 43 år, fortfarande bäst i Finland: "Idrottare på tröskeln till genombrott saknar ordentliga tränare"

Frantz Kruger, FM 2016.
Frantz Kruger vann andra raka FM-guldet i diskuskastning. Frantz Kruger, FM 2016. Bild: SUL / Anssi Mäkinen Frantz Kruger

De små pengasummorna som finns inom finländsk friidrott används på fel sätt. Det anser Frantz Kruger efter ett FM-guld i diskus som 43-åring. Tomas Söderlund tog åttonde raka FM-medaljen i kula trots låst rygg.

Överlägset bäst i kvalet, till slut klar etta också i finalen.

I en ålder av 43 år och med väldigt blygsam träning under de senaste åren vann Frantz Kruger på fredagskvällen FM-guld nummer fem i Kalevaspelen i Jyväskylä.

– Jag är inte nöjd med resultatet, jag siktade på 60 meter. Men kanske nästa år, ler Vasa IS-kastaren som ännu inte vill ge några definitiva besked om idrottarframtiden.

Kruger vann med resultatet 57,12 och Pyry Niskala slutade tvåa med 56,47. Krugers personliga rekord från 2002 lyder 70,32 och hans finländska rekord från 2007 69,97 (finländsk medborgare sedan 2006).

Efterlyser större satsning på tränare

Kruger, som vann OS-brons för Sydafrika i Sydney 2000, avslutade den aktiva karriären 2010 men återvände till Kalevaspelen 2016. Den första FM-tävlingen efter ”comebacken” gav silver – de två senaste guld.

– Vi måste få upp nivån. Under de senaste 10-15 åren har standarden sjunkit och vi måste få till ett lyft. Kanske jag och Anssi Mäkinen kan göra nånting åt saken.

Kruger tränar Sanna Kämäräinen medan Mäkinen coachar den färska junior-VM-medaljören Helena Leveelahti. De två har liksom Salla Sipponen klarat EM-gränsen till Berlin och Finland får därmed en full trupp i damdiskus.

– Det visar att det finns talang och nu behöver vi tränare som kan föra talangerna till följande nivå. Det är enkelt att träna en idrottare, men då du kommer till en viss punkt måste du ta det där extra steget och det skedet måste vi utveckla.

Frantz Kruger, FM 2017.
Frantz Kruger vill mer än gärna se yngre förmågor springa förbi. Frantz Kruger, FM 2017. Bild: SUL / Anssi Mäkinen Frantz Kruger

På herrsidan ser det däremot mörkt ut och Krugers segerresultat i Kalevaspelen var det sämsta sedan 1993. Kruger betonar vikten av kompetenta tränare.

– Finländsk idrott överlag behöver större investeringar i tränare. Det finns massor med idrottare på tröskeln till ett genombrott, men de har inte ordentliga tränare som kan hjälpa dem ta det sista steget.

– Det finns inte mycket pengar, men om vi kan spendera det som finns på tränare och på att utveckla dem, så tror jag vi kan nå bättre resultat, säger Kruger som förutom Kämäräinen tränar en juniorgrupp hemma i Vasa.

Det är hemligheten, du får inte berätta åt någon!― Frantz Kruger

Själv tränar Frantz Kruger inte längre några stora mängder. Exakt hur mycket (eller lite) är han inte speciellt sugen på att dela med sig.

– Jag vill inte kommentera det, skrattar han inledningsvis till men fortsätter att han försöker få till en kastträning per vecka plus ett par gympass.

– Så inte särskilt mycket. Men det är hemligheten, du får inte berätta åt någon! Om resten av idrottarna får höra det kommer de aldrig att träna så mycket som de borde, skämtar veteranen.

Åtta raka medaljer för Söderlund

En annan gren där nivån i Finland lämnat en hel del att önska på senare tid är kulstötning. Senast det krävdes 20 meter för FM-guld var 2007 (Robert Häggblom 20,07) och på fredagen räckte Timo Kööpikkäs rekordstöt 19,13.

Tvåa kom de fem senaste årens mästare Arttu Kangas och trea Tomas Söderlund. IF Raseborgs 29-åring har nu tagit medalj i åtta raka Kalevaspel (sedan 2011: guld-guld-silver-silver-silver-brons-silver-brons).

– Det känns nog väldigt viktigt – i alla fall efter den här säsongen, säger Söderlund som förbättrade sitt årsbästa med 35 centimeter till 17,70 med den sista stöten.

Tomas Söderlund stöter kula.
Tomas Söderlund klev upp på podiet i grevens tid. Tomas Söderlund stöter kula. Bild: SUL / Anssi Mäkinen Tomas Söderlund

Bronskampen var oerhört tajt och Söderlund passerade tre konkurrenter i den avslutande omgången genom att höja sitt resultat från 17,41 till 17,70.

– Jag brukar inte skrika sådär högt efter 17,70, men det var en lättnad efter att ha legat kring 16,50 de senaste tävlingarna. Det har känts helt overkligt att vara på en så dålig nivå.

Ryggen i lås

Söderlund, som har ett tre år gammalt personbästa på 19,05, bytte till rotationsteknik inför förra säsongen. Förra sommaren och den gångna vintern var hoppingivande, men denna sommar hittills frustrerande.

– Säsongen har varit väldigt dålig, summerar Söderlund. Vintern gick bra och jag kände att sommaren kan bjuda på rekordform, men så hände något.

Söderlund drabbades av ryggproblem, som fysioterapeuten hittade en liten lösning på dagen före Kalevaspelen.

– Före det stötte jag just och just 17 meter på träning. Det är bara att tacka Roger (fysioterapeuten), åtminstone på kort sikt har det hjälpt, säger Söderlund.

– För en och en halv vecka sedan stötte jag 16,45 helt för fullt, det kändes till och med som en bra stöt. Alla har sagt att min stödfot inte fungerar, att ”såhär såg det inte ut i vintras”. Jag trodde kanske jag bara tränat hårt, men en stor orsak är att ryggen varit i lås.

Läs mera:

”Det görs fel saker i Finland” – Kruger vill väcka blåvit diskus

Sex års tävlingspaus bakom – och genast det längsta kastet i FM-kvalet. Den 41-årige OS-bronsmedaljören Frantz Kruger har återvänt till Kalevaspelen för att visa de yngre var skåpet ska stå.

Läs mera:

Kalevaspelen bjuder på det mesta: Totalt oväntat jättehopp i sidogren, 17-åring med superspurt till första medaljen – och frieri efter erövrat guld

Elmo Lakka bjöd på en annorlunda avslutning på det första finalpasset i Kalevaspelen – genom att fria! Före det hade bland annat Kira Kytölä bjudit på en enorm rekordförbättring i längd.