Hoppa till huvudinnehåll

Matpriserna höjs i snabb takt – följande tio produkter har stigit mest

En person skuffar en kundvagn framför ett stort sortiment av bland annat citrusfrukter.
En person skuffar en kundvagn framför ett stort sortiment av bland annat citrusfrukter. Bild: Mostphotos/Michael Erhardsson dagligvaruhandel,butik,Livsmedelsaffärer och supermarketer,affärer,kundvagnar,konsumtion,kundvagn

Känns det som att butiksbesöken den senaste tiden har slagit ett större hål i plånboken? Det är nödvändigtvis inte dina vardagsval som ändrat, utan priserna på livsmedlen i Finland har stigit rejält sen i fjol.

Enligt Naturresursinstitutet Luke har priserna för mat och livsmedel i år stigit i en snabb takt. I maj 2018 var livsmedlens konsumentpriser 2,4 procent högre än i maj året innan.

Speciellt priset på grönsaker, frukt, bär, smör och köttprodukter har stigit.

De här livsmedelspriserna har stigit mest

Procentökning från i fjol

Andra grönsaker 45,4 procent
Rotsaker och svamp 29,7 procent
Äppel 23,7 procent
Smör 12,0 procent
Andra färska frukter 11,6 procent
Potatis 11,1 procent
Sylt och marmelad 9,8 procent
Frysta frukter och bär 9,5 procent
Ägg 7,2 procent
Kål 6,9 procent

Källor: Tilastokeskus, konsumentprisindex (KPI)

Bakom prishöjningarna ligger det internationella marknadsläget: exempelvis spannmålspriserna är på väg uppåt och torkan som förstört en del av skörden höjer även priserna ytterligare.

Fyra år av sjunkande priser

Den importerade matens stigande priser syns i Finland som en minskning i priskonkurrensen inom livsmedelsindustrin, uppskattar Naturresursinstitutet.

Jyrki Niemi, forskningsprofessor vid institutet, konstaterar till Yle att förändringen i priserna har varit väldigt snabb. Livsmedelspriserna började stiga i början av året, efter fyra år av ständigt sjunkande konsumentpriset.

– Dessutom har konsumenternas köpkraft vuxit, alltså är inte priset en lika viktig faktor då köpbeslutet görs.

Niemi tror att speciellt mjölk- och köttprodukterna priser kommer att stiga ytterligare.

De här livsmedelspriserna har sjunkit mest

Procentminskning från i fjol

Lätt margarin på ask -2,5 procent
Kakaopulver -3,7 procent
Färsk och fryst fisk -4,2 procent
Socker -6,9 procent
Citrusfrukter -21,3 procent

Källor: Tilastokeskus, konsumentprisindex (KPI)

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes