Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland slåss för att behålla inflytandet på Balkan

Det ryska mc-gänget Nattens vargars ledare Alexander Zaldostanov.
Det ryska mc-gänget Nattens vargar och ledaren Alexander Zaldostanov står under president Vladimir Putins beskydd och sprider rysk nationalism både i Ryssland och utomlands. Det ryska mc-gänget Nattens vargars ledare Alexander Zaldostanov. Bild: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV Alexander Zaldostanov,Ryssland,Nattvargarna MC,mc-gäng

Ryssland har trappat upp sina försök att behålla greppet om sina sista fästen på Balkan. Landet försöker så split mellan Grekland och Makedonien för att förhindra att Makedonien blir Natomedlem.

Karta över Balkan med Makedonien.
Karta över Balkan med Makedonien. Bild: Google Nordmakedonien,kartor

Makedonien har velat bli medlem av både EU och Nato sedan republiken blev självständig 1991 i samband med Jugoslaviens sönderfall.

Alla de här försöken har hittills stoppats med veto eller hot om veto av grannlandet Grekland, som är medlem i både EU och Nato och har haft makt att stoppa Makedoniens ambitioner.

Orsaken är den komplexa tvisten om Makedoniens namn. Grekland har vägrat erkänna att namnet Makedonien ingår i grannlandets namn.

Men tidigare i somras kom länderna plötsligt fram till en kompromiss i sin nästan 30-åriga tvist.

Makedonien ska i framtiden heta Nordmakedonien och Grekland upphör med att stoppa Makedoniens närmande till Nato och EU.

Greklands och Makedoniens flaggor.
Makedonien och Grekland höll toppmöte vid Prespasjön vid ländernas gemensamma gräns för att underteckna namnkompromissen. Greklands och Makedoniens flaggor. Bild: EPA-EFE/Nake Batev Grekland,Nordmakedonien,Dimos Prespes
Makedoniens premiärminister Zoran Zaev och Greklands premiärminister Alexis Tsipras vid undertecknandet av namnuppgörelsen mellan länderna.
Premiärministrarna Zoran Zaev (t.v.) och Alexis Tsipras höll händer i en symbolisk försoningsgest. Makedoniens premiärminister Zoran Zaev och Greklands premiärminister Alexis Tsipras vid undertecknandet av namnuppgörelsen mellan länderna. Bild: EPA-EFE/NIKOS ARVANITIDIS Grekland,Nordmakedonien,Alexis Tsipras,Zoran Zaev

Det är en kompromiss och gillas därför inte av alla. På bägge sidor av gränsen finns det människor som anser att deras regering har förrått sitt folk genom att gå med på kompromissen.

Det har därför forekommit stora protestdemonstrationer både i Aten, Skopje och i samhällen nära gränsen. Ofta har demonstrationerna urartat i kravaller.

Protester utanför parlamentet i Aten.
Protester mot namnuppgörelsen i Aten. Protester utanför parlamentet i Aten. Bild: EPA-EFE/ALEXANDROS BELTES Grekland,Nordmakedonien,Aten,demonstrationer
Protester utanför parlamentet i Skopje.
Protester mot namnuppgörelsen i Skopje. Protester utanför parlamentet i Skopje. Nordmakedonien,Grekland,Skopje,demonstrationer

Nu har det börjat komma fram uppgifter om att Ryssland aktivt har underblåst protesterna i bägge länder.

Det ligger i Rysslands intresse att den grekisk-makedonska uppgörelsen faller och att Makedonien därmed inte permanentas i väst genom Nato- och EU-medlemskap.

Ryskägda fotbollslag som verktyg

Enligt det internationella undersökande journalistkonsortiet OCCRP finns det dokumentation på att den rysk-grekiska affärsmannen Ivan Savvidi gett olika radikala personer och organisationer pengar för att uppvigla till protester mot den grekisk-makedonska uppgörelsen.

En av mottagarna av Savvidis pengar är en grupp fotbollshuliganer som står det makedonska fotbollslaget Vardar nära, enligt OCCRP.

Huliganerna har setts på protestdemonstrationer i Skopje och en del av dem har medgett att de tagit emot pengar av Savvidi, som även stavar sitt namn Savvidis.

Själv förnekar han all inblandning.

Den ryska affärsmannen Ivan Savvidi.
Ivan Savvidi. Den ryska affärsmannen Ivan Savvidi. Bild: EPA-EFE/STR Grekland,Ivan Savvidi

Fotbollsklubben Vardar i Skopje ägs av en annan rysk affärsman, Sergej Samsonenko. Savvidi och Samsonenko är kolleger i samma bransch – Savvidi äger den grekiska fotbollsklubben PAOK i Thessaloniki.

Savvidi är känd för att stå den ryska presidenten Vladimir Putin nära. Savvidi var dumaledamot för Putins parti Enade Ryssland innan han flyttade till Grekland, där han fick medborgarskap 2013.

Ryska diplomater utvisade från Grekland

Ett annat tecken på de ryska försöken att stoppa försoningen mellan Grekland och Makedonien och därigenom Makedoniens Natomedlemskap är att Grekland nyligen utvisade två ryska diplomater och vägrade inresa för två andra.

De ryska diplomaterna anklagas för att ha uppviglat till protester i Grekland mot uppgörelsen med Makedonien.

Enligt brittiska Financial Times var de utvisade diplomaterna väl kända i norra Grekland för sina aktiviteter. De fokuserade bland annat på den del av den grekiska befolkningen som utvandrat från Kaukasus efter Sovjetunionens kollaps.

- Det är en ganska sofistikerad operation som kamoufleras till att främja kulturellt samarbete mellan Grekland och Ryssland och det gemensamma ortodoxa religiösa arvet, säger en västlig diplomat i Grekland till Financial Times.

Flera av grekerna från Kaukasus – en del av folkgruppen pontiska greker - talar ryska, hyser sympatier för Ryssland och är därmed ett naturligt mål för ryska påverkningsförsök.

Även den utpekade affärsmannen Ivan Savvidi har sina rötter i de grekiska områdena i Kaukasus. Han är född i Georgien i en grekisk familj.

De ryskvänliga områdena blir allt mindre

Om Makedonien blir Natomedlem har Ryssland bara Serbien och de serbisk-kontrollerade områdena i Bosnien kvar som starka fästen på Balkan.

Karta över Natoländer och Ryssland.
Natoländerna är markerade med gult. Karta över Natoländer och Ryssland. Bild: Yle / Google Ryssland,Serbien,Nordmakedonien,Bosnien,Nato,kartor

Samarbetet mellan Serbien och Ryssland är omfattande, och ryska rådgivare rapporteras bland annat ha utbildat paramilitära serbiska styrkor i Banja Luka i det serbkontrollerade norra Bosnien.

Den bosnisk-serbiska ledaren Milorad Dodik är en uttalad Rysslandsvän och har bland annat hyllat det ökända ryska motorcykelgänget Nattens vargar.

Republika Srpskas president Milorad Dodik på besök hos Rysslands president Vlaqdimir Putin i Kreml i Moskva.
Den bosnienserbiska ledaren Milorad Dodik (t.v.) har goda relationer till den ryska presidenten Vladimir Putin. Republika Srpskas president Milorad Dodik på besök hos Rysslands president Vlaqdimir Putin i Kreml i Moskva. Bild: Alexei Nikolsky/Russian Presidential Press and Information Office/TASS All Over Press Putin,Milorad Dodik,Ryssland,Republika Srpska
President Vladimir Putin tillsammans med mc-gängledaren Alexander Zaldostanov.
Putin umgås även med Alexander Zaldostanov (t.h.) och hans mc-gäng Nattens vargar. President Vladimir Putin tillsammans med mc-gängledaren Alexander Zaldostanov. Bild: Mikhail Metzel/TASS All Over Press Vladimir Putin,Ryssland,Alexander Zaldostanov

Gänget är känt för sin ryska ärkenationalism och står under president Vladimir Putins beskydd. De besökte Banja Luka i våras under en rundtur på Balkan.

Kuppförsök i Montenegro stoppades

Montenegro blev Natomedlem 2017, och även då rapporterades det om allvarliga ryska försök att stoppa medlemskapet.

Året innan avslöjades planer på ett kuppförsök rum i Montenegro. Konspirationen sågs som ett sista desperat försök att förhindra Natomedlemskapet som redan var så gott som klart.

Flera ryska och serbiska medborgare åtalades för delaktighet i konspirationen. Ryssarna åtalades in absentia och Ryssland vägrade utlämna dem för rättegång.

Myndigheterna i Montenegro anklagade Ryssland för att ha planerat att mörda den montenegrinska premiärministern Milo Đukanović, landets nuvarande president.

Ryssland förnekade all inblandning, liksom landet nu förnekar inblandning i Grekland och Makedonien.

Bollen redan i rullning

Ur rysk synpunkt är det bråttom ifall man ska förhindra Makedoniens vandring mot den västliga famnen.

Namnuppgörelsen mellan Grekland och Makedonien är inte ratificerad. Den ska bland annat underkastas en folkomröstning i Makedonien i höst.

Men trots det har både Nato och EU nyligen formellt startat processerna för att Makedonien ska upptas som medlem.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg (t.v.) och Makedoniens premiärminister Zoran Zaev under Nato-toppmöte i Bryssel.
På Natotoppmötet i Bryssel förra veckan fick Makedoniens premiärminister Zoran Zaev (t.h.) en inbjudan av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att inleda medlemsförhandlingar med Nato. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg (t.v.) och Makedoniens premiärminister Zoran Zaev under Nato-toppmöte i Bryssel. Bild: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA Nordmakedonien,Nato,Jens Stoltenberg,Zoran Zaev
Makedoniens premiärminister Zoran Zaev (t.v.) välkomnar EU:s utvidgningskommissionär Johannes Hahn i Skopje.
Premiärminister Zoran Zaev (t.v.) välkomnade EU:s utvidgningskommissionär Johannes Hahn i Skopje på tisdagen. Det var det första steget mot medlemskapsförhandlingar med EU. Makedoniens premiärminister Zoran Zaev (t.v.) välkomnar EU:s utvidgningskommissionär Johannes Hahn i Skopje. Bild: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI Nordmakedonien,Europeiska unionen,Zoran Zaev,Johannes Hahn

Fakta: Makedonien

Makedoniens flagga.
Makedoniens flagga. Makedoniens flagga. Bild: Wikimedia Commons Nordmakedonien,flaggor
  • Formellt namn enligt egen lag: Republiken Makedonien.
  • Formellt namn i FN: Forna jugoslaviska republiken Makedonien (FYROM).
  • Nytt föreslaget namn: Republiken Nordmakedonien.
  • Yta: 26 000 kvadratkilometer (drygt hälften av Estlands yta).
  • Antal invånare: 2,1 miljoner.
  • Folkgrupper (enligt senaste folkräkning 2002): Makedonier 64 procent, albaner 25 procent, turkar 4 procent, romer 3 procent.
  • Semi-självständig republik i Jugoslavien 1944.
  • Självständig republik 1991.
  • Nationaldag: Den 8 september. En folkomröstning om självständighet från Jugoslavien hölls denna dag 1991.

Källor: Yle, Reuters, Financial Times, The Guardian, OCCRP, Balkan Insight, RFE/RL, Der Spiegel, Bloomberg, New York Times.